Dvadsať fascinujúcich faktov o dvojčatách

Dvadsať fascinujúcich faktov o
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-02-20 00:30:50 |

Mať mladšieho či staršieho súrodenca je perfektné, no mať dvojča je ešte lepšie. Dvojčatá sú dvomi polovicami celku a ich vzťah jer úplne osobitný.

Snáď každý z nás chcel mať, aspoň v detstve, dvojča. Veď to musí byť taká zábava, keď sa vždy máte s kým pohrať. Aj mnohé budúce maminy v kútiku duše túžia po dvojčatách, i keď prvé roky po ich príchode na svet je to dvojnásobne náročnejšie ako pri jednom bábätku.

Šanca, že porodíte dvojičky je v súčasnosti dvojnásobne vyššia ako kedysi. Kým pred 60 rokmi pripadalo na tisíc pôrodov zhruba sedem dvojičiek, pred piatimi rokmi ich bolo už 15.

Prinášame vám zopár naozaj zaujímavých informácií o dvojičkách, z ktorých o mnohých ste určite netušili.


1. V roku 2008 si manželský pár z Veľkej Británie uvedomil, že v skutočnosti sú dvojčatá, ktoré boli oddelené pri narodení. Adoptovali si ich rôzni rodičia, v dospievaní sa ich cesty náhodne skrížili, začali spolu randiť, zobrali sa a až nejaký čas po sobáši zistili, ako to s nimi je. Onedlho po tomto zistení súd ich manželstvo zrušil.

2. Dvojčatá môžu mať rôznych otcov. Aj keď takýchto prípadov je minimum, stáva sa to. Pravdepodobnosť, že sa narodia dvojčatá od dvoch otcov je však len 1: 400.

Jedným z príkladov sú synovia – dvojičky, ktoré sa narodili v roku 2007 v čínskom meste Nanjing. Ich otcovi Liu Yuanovi bola ich rozdielnosť podozrivá už po prvej návšteve manželky v pôrodnici. Napriek tvrdeniam lekárov, že určite sú obaja jeho, si dal urobiť DNA testy, ktoré potvrdili, že je biologickým otcom iba jedného z chlapcov. Manželke nezostávalo nič iné, len sa priznať, že  mala okrem manžela sexuálny styk aj s bývalým priateľom.

Spermie v tele ženy môžu prežiť až sedemdesiatdva hodín, preto možnosť vynosiť dvojičky od dvoch rôznych otcov nie je úplne vylúčená.

3. U žien, ktoré jedia veľa mliečnych výrobkov, je väčšia pravdepodobnosť, že porodia dvojičky.

4. Sestry Olsenové, ktoré od útleho detstva hviezdili v seriáli Plný dom (Full House), museli v neskorších sériách nosiť falošné zuby, lebo ich úsmevy začali byť s pribúdajúcimi rokmi úplne iné. Keďže obidve stvárňovali jednu postavu, nič iné tvorcom nezostávalo. Mliečne zuby nevypadávajú ani dvojčatám v rovnakom čase a ak chceli, aby dievčatko v seriáli malo vždy rovnaký úsmev, museli im vkladať falošné zuby.

5. Napriek tomu, že Mary-Kate a Ashley Olsenové sú si veľmi podobné, nie sú identickými, ale dvojvaječnými dvojčatami. Znamená to, že nemajú rovnakú DNA.

6. Ak dvojica identických mužských dvojčiat má deti s identickými dvojčatami ženského pohlavia, ich deti budú oficiálne bratranci a sesternice, ale v skutočnosti pôjde vlastne o plne genetických súrodencov.

7. Najväčší počet detí, ktoré sa narodili jednej žene, bol 69. Predtým, než vo veku 40 rokov zomrela, porodila 16-krát dvojčatá, 7-krát trojčatá a 4-krát štvorčatá.

8. Každý má úplne unikátnu vôňu ... až na jednovaječné dvojčatá. Tie majú rovnakú DNA a rovnakú vôňu. Psy sú však po tréningu schopné ich rozlišovať, aj keď žijú v rovnakom prostredí a jedia rovnaké potraviny.

9. Pôvodné "siamské dvojčatá" Eng a Chang Bunker sa narodili v roku 1811. Detstvo strávili vo Veľkej Británii a neskôr sa presťahovali do Thajska. Splodili celkom 21 detí. Ich potomstvo prevyšuje dnes číslo 1500.  

10. Dvadsaťdva percent z dvojčiat sú ľaváci v porovnaní s 10 percentami detí, ktoré nemajú dvojča. Existuje jedna teória, podľa ktorej sa ľaváci začali vyvíjať v maternici ako dvojčatá.  

11. Identické dvojčatá nemajú rovnaké odtlačky prstov. Odtlačky prstov sa tvoria počas tehotenstva, ale až po oddelení embryí.

12. Miestom s najvyšším výskytom dvojčiat na Slovensku je malá dedinka na východnom Slovensku Rožňavské Bystré.

13. Dvojčatá v maternici na seba vzájomne pôsobia. V 18-tom týždni majú tendenciu dotýkať sa jedno druhého viac ako dotýkať sa seba samého.

14. Niektoré dvojčatá si tvoria svoj vlastný jazyk. Často sa ním už v útlom veku dorozumievajú. Vyplýva to z toho, že trávia spolu veľa času. Bohužiaľ, keď sa deti naučia „normálne“ rozprávať, tento jazyk zaniká.

15. Šanca porodiť dvojičky je vyššia u žien nad 30 rokov, po 38 roku opäť klesá. Po tridsiatom roku stúpa hladina gonadotropných hormónov, ktoré  zvyšujú šancu mať dvojčatá.

16. Kým dvojvaječné dvojčatá sa podobajú tak ako bežní súrodenci a môžu byť oboch pohlaví, jednovaječné dvojčatá rozoznáte len ťažko a sú vždy jedného pohlavia.

17. Matka svetoznámeho spisovateľa Ernesta Hemingwaya vždy túžila po dvojčatách - dievčatách, preto ho často obliekala do šiat o 18 mesiacov staršej sestry a plnila si tak svoj sen. Jeho sestra sa volala Marcelline, Ernesta matka nežne nazýva "Ernestine". Obidve deti nazývala „sladké holandské bábiky“. Ponižovalo ho to a nikdy to mame neodpustil.

(Marcelline je vľavo, Ernest vpravo)

18. Najvyššiu mieru pôrodnosti viacerčiat a jednovaječných dvojčiat na svete má Nigéria. Najmenej viacerčiat sa rodí v Číne.

19. Priemerná pôrodná váha pre dvojčatá je cca. 2,5 kg.

20V zvieracej ríši sú najtypickejšie dvojčatá pre ľadové medvede. V skutočnosti rodia dvojčatá najčastejšie, jednotlivé mláďa alebo trojčatá sú veľmi zriedkavé.

Prečítajte si tiež:

Tieto dvojičky sa zadusili v posteli: Otec opísal, ako sa to stalo

Dvojité šťastie alebo Aké je to mať dvojičky?

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia