Rodičia, ktorí dávajú deťom večeru o 15.00: Prečo je to dobré?

Rodičia, ktorí dávajú deťom
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-13 10:30:01 |

Ak aj vy takmer každý večer bojujete s deťmi, ktoré ani za svet nechcú jesť, skúste túto zmenu. Vraj to robí zázraky!

Každodenný zápas s večerou - s tým sa stretol snáď každý rodič. Ak medzi takých nepatríte, môžete si gratulovať.

Deti sú hladné snáď po celý deň, takže si prídu vypýtať nejakú mlsku každú chvíľu. Niektorí rodičia prišli na skvelý trik a vyriešili to posunutím večere na oveľa skoršiu hodinu. Tvrdia, že to robí zázraky. Možno sa vám to zdá na prvý pohľad divné, ale za vyskúšanie nič nedáte. Prečo by to mohlo fungovať?

Deti sú hladné, keď sa vrátia zo škôlky či školy

V škole deti nejedia vždy tak, ako by mali. Môže to byť tým, že myslia na niečo úplne iné ako je jedlo. Sú s kamarátmi, majú rôzne aktivity.  To ich vyčerpáva a obvykle po príchode domov začnú riešiť jedlo. Namiesto toho, aby ste ich hlad zaháňali ľahkým občerstvením, ponúknite im plnohodnotnú večeru. Nezáleží na tom, či sú dve hodiny popoludní alebo päť. Jednoducho, keď sa vrátia zo škôlky albo školy, ponúknite im jedlo, v ktorom sú skombinované zdravé potraviny, ktoré im dodajú energiu aj zasýtia. Je to ideálny čas, lebo deti sú hladné a zjedia v podstate čokoľvek, čo im ponúknete.

Ak im neponúknete kvalitné jedlo, zasýtia sa rôznymi „hlúposťami“

Určite nie je na škodu dovoliť dieťaťu zobnúť si zdravú drobnosť – nejaké ovocie, zeleninu, celozrnnú sušienku alebo niečo podobné. Deti si potrebujú okrem klasickej večere pochutnávať aj na drobnostiach. Kontrolujte však, čo do seba dávajú. Nemali by to byť žiadne sladkosti, hamburgery a podobné záležitosti.

Keď sa deti pred večerou kŕmia kadejakými maškrtami, ich žalúdky sú dosť plné a na plnohodnotné jedlo nemajú ani pomyslenia. Úsilie, ktoré venujete príprave kvalitnej výživnej domácej večere vyjde neraz nazmar. Cítite frustráciu, prichádza nervozita a z večere, ktorá by mala byť časom spojenia celej rodiny, sa stáva udalosť plná nervozity.

Deti by nemali ponocovať

Nezabúdajte na to, že deti vo veku 7 až 12 rokov by mali spať 10 - 11 hodín denne, takže do postele by mali ísť podľa toho, o koľkej vstávajú, niekedy medzi 19:30 až 22:00. Medzi posledným jedlom a spánkom je vhodné počkať 2 až 3 hodiny, aby ste dali čas tráveniu a deti netrpeli pálením záhy. Vyhnete sa tak ich nespavosti. Ak sú zvyknuté pred spánkom jesť, ponúknite im ľahké občerstvenie vo forme zeleninového šalátu, banánu, jogurtu či mlieka s medom.

Keď sú deti hladné, dajte im jesť

Nezáleží na tom, kedy je ten správny čas na večeru – prispôsobte sa vašim deťom a robte to, čo je pre ne najlepšie. Ak sa však u vás osvedčí dať im večeru v čase, keď je ešte slnko vysoko, netrvajte na tom, aby jedli až neskôr. Treba myslieť na to, že je lepšie dať deťom jesť vtedy, keď sú naozaj hladné, ako nútiť ich jesť vtedy, keď „sa to má“. Rodičia, ktorí sa rozhodli čas večere posunúť na omnoho skoršiu hodinu, si to pochvaľujú. Neznamená to však, že to u vás zafunguje. Oplatí sa to však vyskúšať

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia