Tieto chyby rodičov môžu zničiť budúcnosť dieťaťa

Tieto chyby rodičov môžu
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-02-10 14:30:40 |

To, že sa staneme rodičmi, neurobí z nás dokonalých ľudí bez chýb. Niekedy si neuvedomujeme, ako naše kroky vyzerajú z pohľadu dieťaťa a ako vážne ovplyvnia jeho život.

Niektoré výchovné metódy spôsobujú viac škody ako úžitku. A to aj vtedy, ak máme tie najlepšie úmysly. Nie je na škodu občas si pripomenúť, čo by sme robiť nemali...

1. Trestať deti pred ostatnými

Niekedy nás deti tak nahnevajú, že sa prestaneme ovládať a potrestáme ich aj pred kamarátmi alebo cudzími ľuďmi. V takýchto chvíľach veľmi nerozmýšľame, ovládajú nás emócie. Pre deti je však názor ľudí okolo nich naozaj dôležitý a verejné poníženie výrazne podkopáva ich sebadôveru.

2. Opakujeme chyby rodičov

Veci, ktoré sa dejú v našom detstve, ovplyvňujú to, akými rodičmi budeme. To však neznamená, že sme odsúdení na opakovanie chýb našich otcov a mám. Je dôležité poučiť sa z nich a pokúsiť sa naše deti pred nimi uchrániť.

Napríklad dnes vieme, že telesné tresty neprinášajú nič dobrého. Mnoho moderných rodičov sa však stále k tomuto druhu trestov uchyľuje a snažia sa to zdôvodniť tvrdením, že aj ich tak rodičia vychovávali a sú tu, živí a zdraví. Toto nie je dobrý spôsob ako sa snažiť ospravedlniť naše krivdy. Namiesto toho by sme sa mali pokúsiť byť tými, ktorí tento cyklus prerušia.

3. Zabúdame deti objímať

Ak nebudeme deti často objímať a hovoriť im, že ich milujeme, môžu sa postupne od rodiny emocionálne izolovať. Keď nebudeme počúvať ich pocity a názory alebo budeme ľahostajní, je veľmi pravdepodobné, že naše deti sa budú rovnako správať k ostatným ľuďom. Môže byť pre ne ťažké vytvoriť si s niekým dôverný vzťah, dôverovať iným ľuďom, nájsť si kamarátov alebo si založiť rodinu.

4. Máme zlé návyky

Rodičia sú pre deti vzorom. Medzi návykmi mám a zvýšenou hmotnosťou ich detí existuje silné spojenie. U žien, ktoré sa snažia o zdravý životný štýl, je riziko obezity u detí nižšie až o 75%. Dobré návyky, ktoré majú pozitívny vplyv na deti, sú zdravá výživa, pravidelné cvičenie, vyhýbanie sa alkoholu a cigaretám. Samozrejme, nikto nie je dokonalý a bez zlozvykov, no vždy sa dá do istej miery ich pred deťmi eliminovať.

5. Sme až príliš benevolentní

Aj toto je jedna z chýb, ktoré priniesla moderná doba. Niekedy máme tak silnú zášť voči výchovným metódam našich rodičov, ktoré boli jednoznačne prísnejšie, že odmietame prevziať aj to, čo bolo správne. Výsledkom je, že keď máme vlastnú rodinu, zájdeme vo voľnej výchove až príliš ďaleko a zabudneme deťom určiť mantinely. Nadmerná sloboda však môže viesť u detí k pocitu nepotrebnosti a osamelosti.

6. Deti preceňujeme a zbytočne veľmi ochraňujeme

Rodičia si veľmi často myslia, že ich deti sú výnimočné a urobia pre ne prvé aj posledné. No pre zvyšok sveta sú to len deti. Ak si zvyknú na to, že ich až prehnane obdivujeme, môžu z nich vyrásť sebeckí ľudia s nerealistickými požiadavkami.  Takéto deti zažijú mimo domova veľké sklamanie a nebudú sa vedieť s reálnym životom vysporiadať.

Rovnako škodlivá je aj nadmerná ochrana detí, ktorá môže do budúcna spôsobiť to, že sa budú báť prevziať akúkoľvek zodpovednosť alebo opustiť svoju zónu pohodlia - napríklad stretnúť niekoho nového alebo založiť firmu.

7. Reagujeme agresívne

Deti sa učia riešiť problémy sledovaním svojich rodičov, keď sa musia vyrovnať s ťažkosťami. Niekedy sú to problémy, ktoré spôsobujú práve deti. Ak sme vtedy k nim neslušní, urážame ich alebo vyjadrujeme negatívne emócie, môžu to viesť u nich k problémom s riadením hnevu.

8. Utekáme od problémov

Jedným z najlepších spôsobov, ako problém „vyriešiť“, je upokojiť sa (po napätej situácii s dieťaťom) a potom sa o tom porozprávať. Nielen o tom, prečo nás nahnevalo jeho správanie, ale aj o tom, prečo ste zareagovali agresívne. Porozprávajte sa o svojich pocitoch a ospravedlňte sa. Toto je spôsob, ako dieťaťu ukázať, že nie ste jeho nepriateľom a môže vám dôverovať.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia