Život malej Iris s autizmom zmenila táto mačka

Život malej Iris s
Ilustračné foto
Zdroj: foto: facebook.com
2020-02-09 00:30:50 |

Keď sa do rodiny narodí nový člen, všetci prežívajú nesmiernu radosť. No čo ak ten malý človiečik nie je až tak úplne zdravý? Zavládnu starosti a strach.

Toto postihlo aj rodinu z Veľkej Británie. U dcérky Iris sa autizmus prejavil predovšetkým vo forme komunikácie. Bežne sa učia deti hovoriť okolo druhého roku veku. Iris prvé slovíčka zvládla až v štyroch.

„Potom sme kúpili Thulu a všetko sa zmenilo. Bol tu pozoruhodný rozdiel. Zrazu dokázala s nami komunikovať o čom chcela. A čo na to lekári? Vraveli, že sa s nami nikdy nebude rozprávať,“ povedala mama Arabella Carter-Johnson. Thula - mainská mývalia mačka, ktorá je preslávená svojou inteligenciou, hravosťou a prítulnosťou, sa stala úžasnou pomocníčkou. Vďaka Thule začala Iris lepšie komunikovať a prestala sa báť vody, z ktorej mala kedysi hrôzu. 

Ľudia s autizmom majú svoj svet a bývajú veľmi inteligentní a nadaní. Inak to nie je ani u Iris. Aj keď trpí autizmom, maľuje nádherné obrazy. Má aj veľa fanúšikov a tí jej maľby prirovnávajú k obrazom francúzskeho impresionistického maliara Claude Moneta.

O Irisin úžasný príbeh, o jej autizme, maliarskom talente a mačacej kamarátke Thule sa podelila jej mama Arabella so svetom. Všetko to opísala v knihe. V nej prezrádza, že Iris a Thula boli ako staré priateľky od okamihu, keď priniesli mačiatko domov a videli sa prvý raz v živote. „Thula si Iris okamžite zamilovala a počas prvej noci spala v jej náručí ako strážny anjel. Na rozdiel od väčšiny detí, Iris svoje mačiatko nespustila z očí a len ho mojkala. Ich vzťah je založený na dôvere a spolupatričnosti,“ hovorí mama.

Thula vždy s veľkým záujmom sledovala, ako sa Iris hrávala a pripojila sa kedykoľvek to bolo možné. Keď Iris stála pri svojom stolčeku a napríklad vyrábala niečo z modelovacieho cesta, Thula sedela vedľa nej a napodobňovala Irisine pohyby. „Nemohla som uveriť tomu, čo som videla. Toto malé mačiatko implementovalo základy hernej terapie. Čím viac som o tom premýšľala, tým viac som videla, aký dokonalý spoločník je mačka pre moju princeznú. Rozumeli si navzájom spôsobom, o ktorý sme sa vždy snažili. Medzi nimi bola nepopierateľná väzba - silné spojenie, ktoré sme celý ten čas hľadali,“ hovorí mama.

Thula je teraz pevnou súčasťou rodiny. Iris si bez nej svoj deň nevie predstaviť. „Autizmus nemusí byť takou pochmúrnou diagnózou. Môže to byť náročné, občas veľmi náročné - ale mám pocit, že ak budete pracovať a venovať sa svojmu drobcovi, uvidíte pokrok, uvidíte zmeny,“ odkazuje Irisina mama ostatným rodičom, ktorí majú tiež autistické dieťa.

Fotogaléria


Foto: Facebook.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia