Ste tehotná? Týmto 9 infekciám sa vyhýbajte oblúkom!

Ste tehotná? Týmto 9
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-03 00:30:08 |

Každá žena si samozrejme želá bezproblémové tehotenstvo. Pravdou však je, že práve počas neho ste viac náchylné k rôznym infekciám.

Ak máte protilátky proti konkrétnemu vírusu alebo baktériám, ste imúnne a tieto protilátky pomáhajú predchádzať alebo znižovať vplyv opätovného výskytu infekcie. No niektoré z nich môžu byť pre plod veľmi nebezpečné. Infekcia sa prenáša prostredníctvom placenty a tiež počas pôrodu.

Infekcie môžu zapríčiniť vznik vrodených chýb, spôsobiť potrat alebo predčasný pôrod. Ohrozený môže byť v niektorých prípadoch i život matky. Prídavným rizikom sú potom lieky, ktoré sa proti infekcii podávajú. Preto je také dôležité, aby sa tehotná žena pokiaľ možno všetkým infekciám vyhla. Najnebezpečnejšie sú tieto:

1. Kiahne v tehotenstve

Infekcia ovčích kiahní v tehotenstve môže byť nebezpečná pre matku aj dieťa, preto je dôležité čo najskôr vyhľadať odbornú pomoc, ak si myslíte, že ste ich dostali. Približne 95% žien je voči infekcii ovčích kiahní odolných. Ale ak ste ich nikdy nemali (alebo si nie ste istá, či ste ich mali) a prídete do kontaktu s dieťaťom alebo dospelým, u ktorého ochorenie prebieha, okamžite o tom informujte svojho praktického lekára či pôrodníka.

2. CMV v tehotenstve

CMV (cytomegalovírus) je bežný vírus, ktorý je súčasťou herpesovej skupiny a môže tiež spôsobiť opary a ovčie kiahne. Infekcie CMV sú časté najmä u malých detí. Infekcia môže byť nebezpečná počas tehotenstva, pretože môže spôsobiť problémy ešte nenarodeným drobcom, ako sú strata sluchu, zrakové postihnutie alebo slepota, ťažkosti s učením a epilepsia. CMV vírus je obzvlášť nebezpečný pre dieťa, ak tehotná matka predtým infekciu nemala. Nie vždy je však možné infekcii zabrániť, ale riziko môžete znížiť. Ako?

  • pravidelne si umyte ruky mydlom a horúcou vodou, najmä ak ste si vymenili plienky alebo pracujete v škôlke alebo v stredisku starostlivosti o deti
  • nebozkávajte malé deti na tváričku - je lepšie ich pobozkať na hlávku alebo ich objať
  • nezdieľať jedlo alebo príbory s malými deťmi a nepiť z toho istého pohára

Tieto opatrenia sú obzvlášť dôležité, ak prichádzate do úzkeho kontaktu s malými deťmi, napríklad ako učiteľka v materskej škôlke. 

3. Streptokok skupiny B v tehotenstve

Streptokok skupiny B nesie v sebe až 30% ľudí, no ak vám nespôsobuje problémy, zriedkavo zistíte, že ho máte. U žien sa baktérie nachádzajú v čreve a pošve. Vo väčšine tehotenstiev nespôsobuje žiadny problém, ale v niektorých prípadoch tento vírus môže infikovať dieťa, zvyčajne tesne pred pôrodom alebo počas neho, čo vedie k vážnym chorobám. Ak ste už mali dieťa, ktoré malo túto infekciu, mali by vám počas pôrodu podať antibiotiká, aby sa znížila pravdepodobnosť infekcie u vášho maličkého drobca.

4. Infekcie prenášané zvieratami

Mačky: Toxoplazmóza - infekcia spôsobená mikroskopickým parazitom môže mať mierny ale aj veľmi závažný priebeh, končiaci vážnym neurologickým poškodením plodu alebo úmrtím dieťaťa. Príznaky ako horúčka, zdurené lymfatické uzliny, bolesť hlavy, krku, svalov nepodceňujte. Čomu sa vyhnúť? Konzumácii nedostatočne tepelne spracovaného mäsa, kontaminovaných pokrmov a vody aj manipuláciu s nimi, čistenie mačacej toalety, ak máte mačku a vyhýbať sa mačkám.

Ovce a jahňatá môžu byť nosičmi vírusu, ktorý je nazývaný Chlamydia psittaci. Tento vírus spôsobuje potrat. Takisto môžu prenášať aj Toxoplazmózu. Vyvarujte sa teda akéhokoľvek kontaktu s ovečkami.

Ošípané - Výskum stále zisťuje, či ošípané môžu byť zdrojom infekcie vírusu Hepatitídy E. Táto infekcia je nebezpečná u tehotných žien, preto sa vyvarujte kontaktu s ošípanými a trusom ošípaných.

5. Hepatitída typu B

Tento vírus môže v niektorých prípadoch spôsobiť vážne poškodenie pečene, ďalšie ochorenia i smrť. Pri prvej návšteve prenatálnej poradne sa vykonávajú testy. Ak tehotná touto infekciou trpí, riziko prenosu na dieťa je veľmi vysoké. Preto sú nutné opatrenia počas pôrodu a liečba dieťaťa bezprostredne po ňom. Očkovanie v tehotenstve je bezpečné. Vírus sa šíri krvou, spermiami a ďalšími telesnými tekutinami.

6. Herpes v tehotenstve - Genitálny herpes

Je spôsobený dvoma typmi vírusu herpes simplex - HSV-1 alebo HSV-2. Typ 2 zvyčajne spôsobuje genitálny opar. Na genitáliách sa objavujú bolestivé vredy, a to po pohlavnom styku s nakazeným partnerom. Vírus HSV-1 spôsobuje orálny herpes. Pľuzgiere a vredy z úst nakazeného partnera môžu byť prenášané bozkávaním alebo pri orálnom sexe. Infekcia prechádza na dieťa počas pôrodu. V zriedkavých prípadoch môže dokonca prejsť placentou a spôsobiť potrat alebo závažné vrodené chyby. Pri príznakoch ako horúčka, bolesť hlavy, bolesť svalov, svrbenie, brnenie alebo bolesť v oblasti genitálií, vaginálny výtok, opuchnuté lymfatické uzliny v slabinách, bolesť počas močenia ihneď kontaktujte svojho gynekológa.

7. Parvovírus B19 (syndróm facky na tvári)

Infekcia parvovírus B19 je častá najmä u detí. Vírus spôsobuje charakteristické červené vyrážky na tvári, preto sa často nazýva „syndróm facky na tvári“. Aj keď 60% žien je imúnnych, parvovírus je vysoko infekčný a môže byť pre dieťa veľmi škodlivý. Ak prídete do kontaktu s infikovanou osobou, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom.

8. Rubeola

Rubeola je zriedkavá vďaka vakcíne MMR (vakcína proti osýpkam, príušniciam a rubeole). Ak sa u vás objaví ružienka v prvých 4 mesiacoch tehotenstva, môže to viesť k vážnym problémom vrátane vrodených chýb a k potratu. Kedy okamžite navštíviť lekára?

  • Ak prídete do kontaktu s niekým, kto má rubeolu
  • Ak máte vyrážku alebo prídete do kontaktu s niekým, kto ju má
  • Ak máte príznaky rubeoly

9. Vírus Zika

Existujú dôkazy, že vírus Zika spôsobuje vrodené chyby plodu, a to, že dieťa bude mať abnormálne maličkú hlavu (mikrocefália). Zika sa v našich končinách prirodzene nevyskytuje, no ak plánujete vycestovať do Južnej alebo Strednej Ameriky, Karibiku, Juhovýchodnej Ázie, alebo Tichomoria, cestu radšej odložte. Zika sa šíri komármi.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: www.nhs.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia