Máme mrle – celá rodina: Čo teraz?

Máme mrle – celá
Ilustračné foto
Zdroj: wikipedia.com
2020-01-27 13:30:13 |

Asi poznáte notoricky známy výrok snáď každej mamy: "Šiješ so sebou, ako keby ťa mrle žrali.“ No, ak by to bola pravda, tak veru žiadna sranda to nie je.

To, že ich majú občas malé deti, nie je absolútne nič neobvyklé. U dospelých sa to už môže zdať trošku zvláštne, no bohužiaľ zvláštnosť to nie je. Len sa snažia svoje "červíčky" len starostlivo utajiť a dúfajú, že ich zničí hrianka s cesnakom. Lenže to väčšinou nestačí.

Ako sa taká mrľa chytí? Ochorenie sa radí medzi zástupcov tzv. choroby špinavých rúk. Väčšinou je to následok návštevy verejného pieskoviska. Mrľou sa nakazí aj dieťa, u ktorého striktne dodržiavate hygienu. Najrizikovejšie obdobie nákazy je to krásne obdobie batoľaťa "ochutnám, čo nájdem". No nakaziť sa mrľou môžu aj škôlkari. Stačí, aby si dieťa v škôlke hralo s infikovanou hračkou a potom ju napríklad v zápale hry strčí do pusy, ocucá si palec alebo neumyje ruky pred jedlom a mrľa má hneď nový príbytok.

Hoci je mrľa nenápadná a tenučká ako bavlnka, sotva 2 cm dlhá, dokáže život svojho hostiteľa poriadne znepríjemniť. Ba čo viac, môže byť aj potenciálne nebezpečná! Vo výnimočných prípadoch môže napríklad vyvolať zápal slepého čreva.

Bohužiaľ neznalosť rodičov spôsobí, že deti odovzdajú svoje „červíčky“ rodine a tak sa často musia liečiť všetci. A pozor, ochorenia mrľou (enterobiózou) niekedy prebieha aj bez typických "svrbivých" príznakov.

Ako vyzerá mrľa detská?

Mrľa detská pripomína krátku bielou nitku. Je tenká a meria od 1 do 2 cm - teda aspoň samček, pán Mrľa. Samičky mrle vyliezajú navečer z rekta a kladú vajíčka do záhybov análneho otvoru - čo samozrejme svrbí. Vyliahnuté malé mrľky sa opäť vracajú „domov“. Keď sa infikovaná osoba poškriabe na postihnutej oblasti, vajíčka mrle sa prenesú pod nechty. Tie môžu na rukách prežiť niekoľko hodín. A ak sa infikovaná osoba dotkne predmetov v domácnosti, ako je posteľná bielizeň, oblečenie, sedadlá na toaletách alebo hračky, vajíčka sa prenesú aj na tieto predmety. Na kontaminovaných povrchoch môžu vajíčka mrle prežiť až tri týždne.

Mrle zvyčajne žijú až 13 týždňov a ak si váš drobček poškriabe zadoček, môže to viesť k neúmyselnému požitiu, čo môže opäť viesť k reinfekcii a reštartu celého životného cyklu mrle.

Ako spoznáte, že máte mrle?

Hostiteľa zvyčajne veľmi svrbí konečník, najmä v noci, kedy kladú vajíčka. Okrem svrbenia je typickým prejavom aj pálenie. Avšak existujú aj ďalšie nešpecifické príznaky, ktorými hostiteľ mrle môže trpieť. Patria medzi ne: bolesti brucha, nevoľnosť, chudnutie, hnačky, podráždenosť, neschopnosť sústredenia, poruchy spánku a bolesti hlavy. U postihnutého sa samozrejme nemusia prejaviť všetky príznaky naraz. Pre úplnosť je nutné podotknúť, že pani Mrľová občas "zablúdi" a nakladie vajíčka aj v okolí pošvového vchodu či močovej trubice, čo vedie k infekcii.

Ako sa nestať „hotelom“ a ako mrle vysťahovať?

Jedinou prevenciou je hygiena: umývať si ruky, nepoužívať umývacie žinky, meniť uteráky (každý má svoj!), spodnú bielizeň aj obliečky. Praktické sú tiež krátke nechty. V prípade nákazy musíte byť úzkostliví oveľa viac, lebo vajíčka aj larvy prežívajú pri izbovej teplote a vo vlhkom prostredí niekoľko dní. V suchom prostredí naopak rýchlo hynú.

Ak u svojho drobca objavíte mrle, choďte s ním určite k lekárovi. Mrle sú v detských kolektívoch veľmi častým ochorením a rozhodne nimi netrpia len osoby s chabými hygienickými návykmi. Lekár dieťaťu (a pravdepodobne aj vám) predpíše lieky, pri ktorých je absolútne nutné dodržať vzhľadom k vývojovým cyklom mrle interval podávania. A ako zistí, že máte mrle? Počuli ste o teste s páskou? Je to veľmi jednoduché. Zoberte priehľadnú lepiacu pásku (dá vám ju lekár) a prilepte ju na pokožku okolo konečníka. Urobte to hneď, ako sa ráno zobudíte - predtým, ako použijete kúpeľňu, sprchu alebo sa oblečte. Vajíčka mrle sa prilepia na pásku.

Tento test budete musieť zopakovať tri dni po sebe a potom preniesť všetky kúsky lepiacej pásky k lekárovi. Pozrie ich pod mikroskopom a hneď bude jasné, či ťažkosti spôsobili mrle alebo nie.

 


Foto: wikipedia.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com, webmnd.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia