Mama na plný úväzok? Takto sa vám podarí schudnúť

Mama na plný úväzok?
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-01-26 10:30:51 |

Pocit vyčerpanosti pozná každá mama. Málo času pre seba či nesprávna životospráva sa však môžu odraziť na vašom tele v podobe nadbytočných kíl.

Ak sa rozhodnete nájsť si čas pre seba a zmeniť svoje telo, môže sa stať, že výsledky neprídu tak rýchlo, ako ste očakávali. Prečítajte si niekoľko rád, ako predísť sklamaniu a pri cvičení zotrvať.    

Predtým, ako sa zo dňa na deň rozhodnete začať s premenou vášho tela a začnete s behaním či zmenou stravy, musíte sa zamyslieť nad tým, prečo to vlastne chcete. Chudnutie začína vo vašej hlave a vy musíte vedieť, čo je vašou motiváciou a či to chcete vy alebo vaše okolie. „Pokiaľ je hnací motor priamo vo vás, a netlačia vás do toho druhí, je to skvelá správa. Vnútorná motivácia býva oveľa silnejšia a účinnejšia. Vždy musíte vedieť, prečo niečo robíte a čo vás k tomu vedie,“ vysvetľuje koučka a výživová poradkyňa Martina Dvořáková. Hlavnou motiváciou by malo byť to, aby ste sa vo svojom tele cítili dobre a spokojná. Čo je pre dieťa lepšie ako spokojná mama? 

Po správnej motivácii nasledujú správne ciele

Stanoviť si ciele a následne ich splniť môže byť pri hektickom živote matky náročné. Ak si však zvolíte správne, no najmä dosiahnuteľné ciele, nebudete trpieť vy ani vaša rodina, pretože na to, aby ste schudli, nemusíte byť každý deň zavretá vo fitnescentre a chodiť domov zničená. Stačí, ak si uvedomíte, že nadbytočných kíl sa nezbavíte behom týždňa ani dvoch, ale chce to čas a vytrvalosť. Takže namiesto toho, aby bolo vaším cieľom schudnúť dvadsať kíl za pol roka, dohodnite sa sama so sebou, že dve - tri kilá za mesiac sú úplne v poriadku. Je to oveľa reálnejší cieľ, ktorý dokážete s ľahkosťou zvládnuť. Každý cieľ, ktorý si stanovíte, musíte prispôsobiť najmä svojej psychike a motivácii.

Viera v samu seba je polovicou úspechu

Pozitívne myslenie a viera v samu seba je kľúčom k tomu, aby sa vám podarilo schudnúť. Rovnako je dôležité, aby ste pri tomto dlhodobom procese neboli sama. Keďže prvé výsledky sa nedostavia hneď, ale nejaký čas to potrvá, stane sa, že aj vás môže zastihnúť kríza. Práve vtedy je dôležité nevzdávať to a prekonať sa. Úžasnou pomocou v tomto období vám môže byť rodina, poradca alebo sparing partner, ktorý bude bojovať s kilami spoločne s vami. Ak začne pociťovať náznaky krízy, je dôležité, aby ste nezostali samy!

Pevná vôľa je alfa omega, ak chcete skutočne dosiahnuť viditeľnú zmenu. Môže sa stať, že po niekoľkých mesiacoch a prvých zhodených kilách sa začnete s výsledkom uspokojovať. To však nie je správne. K tomu, aby ste dosiahli svoj naplánovaný cieľ, vám môže pomôcť nástenka s fotkou vašej pôvodnej postavy a váhy, ktorá vás dokáže motivovať, najmä, ak ju budete po niekoľkých týždňoch aktualizovať. Každodenné váženie sa nie je efektívne, pretože váha môže kolísať a to nás môže frustrovať. Avšak na fotkách sú zmeny viditeľné lepšie. Hoci môžu byť pokroky malé, ale lepšie nám to pomáha posúvať sa vpred,“ vysvetľuje Dvořáková.

Jedlo je váš priateľ, nerobte z neho nepriateľa

Strava môže byť ešte väčším nepriateľom ako čas. Je pochopiteľné, že nemáte chuť variť zvlášť pre rodinu a zvlášť pre seba. Jedným zo spôsobov ako tento problém vyriešiť, môže byť rovnaké stravovanie sa celej rodiny. Zdravá strava nie je len o šalátoch a proteínoch. Zdravý jedálniček obsahuje chudé mäso, ryby, mliečne výrobky, celozrnné pečivo, ryžu, cestoviny, ovocie či zeleninu. Všetko to sú v podstate základné potraviny, ktoré vašim deťom určite neublížia, práve naopak. Dôležité však je, ako ich pripravíte. Stravovanie musí byť vyvážené, všetky živiny musia byť v správnom pomere, aby ste nehladovali, avšak ani nejedli príliš veľa.  

Ak vaša rodina na toto riešenie nepristúpi, zostáva to len na vás. Tu je rovnako dôležitá pevná vôľa, najmä keď si vaše ratolesti pochutnávajú na rôznych dobrotách, ktoré si vy musíte odoprieť. Musíte rátať s tým, že sa k svojej pôvodnej strave nevrátite, pretože ak vás raz doviedla k nadbytočným kilám, urobí to znova. Myslite na to, že zmena sa blíži a len od vás záleží, či jej dovolíte prísť až k vám.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/Amanda

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia