Mesiac narodenia: Ako ovplyvňuje naše zdravie

Mesiac narodenia: Ako ovplyvňuje
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-25 13:30:00 |

Narodil sa váš drobec na Vianoce, Veľkú noc, v lete či na Halloween? Najnovšie výskumy potvrdili, že dátum narodenia predurčuje náš zdravotný stav.

V štúdii, ktorá bola najväčšou svojho druhu, tím vedcov z Kolumbie v oblasti údajov ukázal, že mesiac, v ktorom sa vaše ratolesti narodili, pomáha určiť riziko astmy, ADHD, srdcových chorôb a mnohých ďalších bežných zdravotných problémov. Rozsiahlu štúdiu vypracovala Kolumbijská univerzita v New Yorku. Vychádza aj z logických poznatkov, napríklad že ľudia, ktorí sú narodení v mesiaci s vyššou prašnosťou, majú väčšiu náchylnosť k astme alebo alergii. Vedci prisudzujú veľkú váhu aj tomu, v akom prostredí sa matka dieťaťa pohybovala počas tehotenstva a akými chorobami si prešla. Keď napríklad mala žena počas tehotenstva chrípku, jej potomok by potom mal byť náchylnejší k srdcovým chorobám.

Výskum bol vykonaný medzi 1,7 miliónom rôznych ľudí narodených od roku 1985 do roku 2013, na základe ich lekárskej dokumentácie. Vedci porovnávali mesiac narodenia s jednotlivými chorobami, do úvahy brali aj pohlavie a iné fyziologické faktory.

"Je dôležité, aby nás tieto výsledky príliš neznepokojovali, pretože aj keď sme zistili významné súvislosti, celkové riziko ochorenia nie je také veľké,“ uviedol v tlačovej správe Nicholas Tatonetti, vedúci výskumného tímu. „Riziko spojené s mesiacom narodenia je relatívne menšie v porovnaní s vplyvmi rôznych premenných, akými sú strava či cvičenie.“

Ak sa vám drobček narodil v zime, je vyššie riziko, že ochorie kardiovaskulárnymi chorobami, ale naopak nižšia, že bude mať ťažkosti neurologické, respiračné alebo reprodukčné. Ak sa narodil na jeseň, potom to má naopak. Najlepšie vyhliadky majú deti narodené v období od mája do augusta. Najzdravšie deti sú tie, ktoré sa narodili v máji. Menej šťastní sú tí, ktorí sa narodili v októbri. Majú krehké zdravie s výraznou tendenciu k duševným poruchám, ako je neschopnosť sústrediť sa a sú ohrození hyperkativitou. Detičky narodené v marci sú podľa vedcov zasa náchylné predovšetkým ku kardiovaskulárnym chorobám, zatiaľ čo tí, ktorí majú narodeniny v decembri, bývajú častejšie postihnutí dýchacími problémami.

Prečítajte si tiež:

Deti narodené na jeseň majú šancu žiť najdlhšie

Mesiac narodenia: Ako ovplyvňuje to, čím sa človek stane 


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: magazine.columbia.edu, cuimc.columbia.edu

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia