Určite ich máte doma a sú nebezpečné, môžu zabiť dieťa

Určite ich máte doma
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-18 16:30:30 |

Gombíkové batérie. Viete, koľko spotrebičov a prístrojov vo vašej domácnosti ich obsahuje? Skontrolujte si to, možno budete prekvapení!

Gombíkové batérie sú malé batérie vo veľkosti mince používané v malých výrobkoch, ako sú diaľkové ovládače, hry a hračky, teplomery alebo blahoprajné pohľadnice. V niektorých z nich možno priestor na batériu ľahko otvoriť, čím sa dostanú na dosah ruky, a to môže byť pre deti nebezpečné. Riziko nepodceňujte. Dokážu veľmi vážne ohroziť zdravie detí. Prehltnutie gombíkových batérií môže spôsobiť rozsiahle poškodenie vnútorných orgánov, ktoré by mohlo byť už po niekoľkých hodinách smrteľné.

Aké sú riziká a príznaky, ak vaše dieťa prehltne gombíkovú batériu?

Gombíkové batérie sú najnebezpečnejšie práve vtedy, ak ich dieťa prehltne. Po požití sa batéria okamžite dostane do kontaktu so slinami, čo vyvolá chemickú reakciu, ktorá môže spôsobiť vnútorné popáleniny a viesť tak k vážnym poraneniam alebo dokonca k smrti. Po prehltnutí batérie si môžete všimnúť, že sa vaše dieťa niečím dusí, pociťuje bolesť v hrudníku, začína kašlať alebo má hlasité dýchanie, horúčku, krváca mu z nosa či tráviaceho traktu. Ak máte čo i len podozrenie, že mohlo prehltnúť práve túto vec, je nevyhnutné vziať ho čo najrýchlejšie na pohotovosť.

Vyhnite sa tragédii

1. Gombíkové batérie a citlivé zariadenia uchovávajte mimo dosahu detí.

2. Postarajte sa o to, aby deti nemali prístup k batériám v otvorených obaloch.

3. Skontrolujte, či sa výrobky s gombíkovými batériami nedajú ľahko otvoriť.  

4. Okamžite zlikvidujte použité gombíkové batérie. Nebezpečné môžu byť aj tie vybité!

Ak dieťa prehltlo gombíkovú batériu, v žiadnom prípade mu nemôžete dať nič jesť ani piť a vyvolávať zvracanie je rovnako zakázané. Najlepšie, čo môžete urobiť, je vziať so sebou aj obal alebo spotrebič s batériou a ukázať ho lekárovi, aby vedel identifikovať typ batérie a jej chemické zloženie. Uľahčíte mu tak prácu a môžete získať čas, ktorého je v tomto prípade skutočne málo.

Prečítajte si tiež:

Z obyčajnej baterky sa môže stať vrah vášho dieťaťa

Keď ide o život: Toto treba urobiť, keď sa dieťa začne dusiť

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/Amanda
Zdroj: soi.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia