Prečo babičky dávajú viac lásky vnúčatám ako vlastným deťom

Prečo babičky dávajú viac
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages
2020-01-14 00:30:15 |

O tom, že deti, ktoré majú blízky vzťah so starými rodičmi, sú šťastnejšie, sme už písali. Našťastie, vo väčšine rodín to tak funguje.

Možno ste si to všimli aj vy. Kým k vám boli rodičia prísni, k vašim deťom sa správajú úplne inak. Vo väčšine prípadov je to jednoducho tak, že najmä babičky (ale aj dedkovia), majú tendenciu prejavovať svojim vnúčatám veľa lásky a neraz dokonca viac ako svojim deťom, teda vám. To, čo vám nedovolili, im dovolia, to, čo im u vás prekážalo, im u vnúčat ale že vôbec neprekáža. Ako je to možné? Portál brightside.me priniesol zoznam dôvodov, prečo je to tak.

Starší ľudia sú zrelší

Ľudia sa zvyčajne stávajú starými rodičmi, keď už majú za sebou život plný možností, víťazstiev a sklamaní. Vďaka životným lekciám, ktorými prešli, majú tendenciu byť v požiadavkách mäkšími, lebo sú zrelší a otvorenejší k budovaniu zmysluplných vzťahov s inými ľuďmi, počnúc vnúčatami.

Starí rodičia majú iné priority

Keď sa stanete starými rodičmi, vaše priority sa menia. Vaše deti sú vychované a nemusíte ich viesť  životom tak, ako keď boli malé. Starí rodičia zvyčajne tiež majú viac času na trávenie času s vnúčatami, pretože sú bližšie k odchodu do dôchodku alebo sú už na dôchodku. V úlohe starého rodiča sa dokážete vnúčatám venovať naplno a snažíte sa, aby si na zážitky s vami pamätali.

Starí rodičia nie sú takí kritickí ako rodičia

Rodičia túžia po tom, aby ich deti boli šikovné, úspešné, dobre sa učili a správali sa podľa ich predstáv. Vzťahy medzi rodičmi a deťmi sú preto často aj napriek veľkej láske napäté, lebo predstavy rodičov a detí sú rozdielne. Naopak, starí rodičia sa spravidla správaním vnúčat nezaoberajú tak, ako to robili pri svojich deťoch. Ich snahou je skôr byť osobami, ktoré „kazia“ vnúčatá láskou a nemajú potrebu kritizovať ich.

Pre vnúčatá môžu robiť to, čo pre deti nemohli

Keď sa z rodičov stanú starí rodičia, môžu s vnúčatami robiť veci, ktoré nikdy nemali šancu robiť so svojimi vlastnými deťmi. Môžu tiež analyzovať to, čo pri svojich deťoch urobili emočne zle a napraviť to práve pri ďalšej generácii. Lásku k vnúčatám môžu prejavovať bez všetkého stresu, zodpovednosti a starostí o to, že sú rodičmi.

Úloha starého rodiča je menej komplikovaná a stresujúca

Rodičia sú zvyčajne zodpovední za to, aby dokázali deťom poskytnúť základné potreby a vzdelanie. S týmto si už starí rodičia starosti robiť nemusia. I keď ich úloha je dôležitá, nemajú rovnaké povinnosti ako rodičia. Zameriavajú sa viac na poskytovanie emocionálnej podpory

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia