7 špinavších „záležitostí“ ako je toaleta: Čoho sa báť?

7 špinavších „záležitostí“ ako
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-01-13 11:30:38 |

Myslíte si, že ak ide o baktérie a vírusy, sú najhoršie toalety a im podobné záležitosti? A že práve tu sa deti najčastejšie nakazia? Omyl.

Plné bacilov, vírusov či baktérií sú ďaleko nenápadnejšie veci okolo vás, o ktorých by ste to častokrát vôbec nepovedali. Nechceme šíriť prehnaný strach z choroboplodných zárodkov. Dokonca si myslíme, že trocha tej špiny drobcovi neuškodí. Ak spadne dieťaťu rožok na zem, zdvihne ho a strčí do ústočiek a vy to nevidíte, nenastal koniec sveta. No napriek tomu stojí za to si uvedomiť, kde je bacilov najviac, a myslieť na to. Naučte svoje ratolesti umývať si ruky a tých menších, aby si nedávali všetko, čo vidia, do úst. Len to ich dokáže uchrániť od prekvapivého množstva chorôb - od črevnej virózy cez klasickú chrípku až po žltačku.

Kde sa nachádza množstvo baktérií a možno o tom ani neviete?

1. Doska na krájanie

Najlepšie a najzaujímavejšie hračky pre drobcov sú v kuchyni. Hrnce, varešky či rôzne dosky v detskej hre slúžiace ako bubon. No po takej bubnovačke na doske by si mal váš drobec umyť ruky. Prečo? Vedci z University of Arizona zistili, že doska na krájanie, najmä mäsa, má na sebe viac fekálnych baktérií ako toaletná doska. Ako to je možné? Najväčším vinníkom je surové mäso, ktoré na nej krájate. Mnoho baktérií pochádza z vnútorných orgánov zvierat.

Čistenie dosiek: Umelohmotné doštičky opláchnite tekutým čistiacim prostriedkom na riad a teplou vodou, potom ich namočte buď do octového roztoku alebo roztoku zo sódy bakarbóny. Takto ich vyčitíte do hĺbky. Ak sa na doske objavia hlbšie zárezy, vymeňte ju za novú. 

2. Mobil alebo tablet

Veď to je len mobil. Ten nie je špinavý. Skutočne? Štúdia v roku 2018 zistila, že telefóny a tablety na tom nie sú o nič lepšie ako dosky na krájanie. Spoločnosť otestovala 50 telefónov na choroboplodné zárodky a zistila, že priemerný telefón mal na sebe 1 479 baktérií a kožené puzdrá na telefón tento počet ešte zdvojnásobili. A ďalší nepríjemný detail! V prieskume, do ktorého bolo zapojených  1 000 respondentov, až jedna tretina pripustila, že používajú telefónov aj na toalete. "Smartphone, ktorý sa dostane do toalety, bude mať vždy na sebe neviditeľné stopy trusu a moču," uviedla v správe odborníčka na hygienu Lisa Ackerley a pripomína, že "toto sa potom prenesie na ruky majiteľa."

Čistenie mobilu: Baktérie zničíte vyčistením obrazoviek pomocou utierok na obrazovky alebo navlhčenou mäkkou handričkou. A v prvom rade, odkladajte ich na bezpečné miesta, medzi ktoré toaleta nepatrí.

3. Koberec

Baktérie si žijú svojim životom aj v kobercoch a milujú vašu „starú kožu“ alebo odborne odumreté kožné bunky. Keďže priemerný človek každú hodinu „vyprodukuje“  asi 1,5 milióna odumretých kožných buniek, z vašich kobercov sa stáva kulinársky raj pre baktérie. Keď k tomu pridáte čiastočky jedla, domáce zviera či peľ, drobec sa môže nakaziť baktériou E. coli, stafylokokom či salmonelou.

Čistenie koberca: Bežný vysávač dôkladné čistenie nzevládne. Oplatí sa aspoň raz ročne dat si ho hĺbkovo vyčistiť odborníkom. 

4. Klávesnica počítača

Jeden klik na klávesnicu počas obeda. Ozaj to nie je až také nevinné. Keď si britskí vedci vybrali 33 objektov v kancelárii, zistili, že práve klávesnica od počítača je na tom až päťkrát horšie ako toaletná doska. Pri jedle nechajte klávesnicu oddychovať. Nedovoľte deťom hrať sa pri jedle s elektornikou. Pri práci s klávesnicou si umývajte často ruky. 

Čistenie klávesnice: Prvým krokom je jej prevrátenie a pobúchanie odspodu. Raz za čas vatovou tyčinkou vyčistite medzery medzi klávesami. Denne ju pretrite suchou alebo veľmi jemne navhlčenou hadnričkou. 

5. Kabelka

Ste na káve s kamoškou, vaše „zlatíčko“ sa nudí, tak dáte mu svoju kabelku, aby sa trochu zabavilo? Nie je to najšťastnejšie riešenie. Keď britskí vedci študovali 25 kabeliek, zistili, že priemerná kabelka je trikrát špinavšia ako kancelárska stolička. Kabelky, ktoré boli používané pravidelne každý deň, boli až desaťkrát špinavšie. Najviac sa baktérie držia na ramienku kabelky, ale aj vo vnútri. 

Čistenie kabelky: Nikdy si kabelku nepokladajte na zem a ak je to možné, pravidelne ju umývajte. Na plastové alebo kožené kabelky používajte dezinfekčné utierky.

6. Diaľkový ovládač od televízora

Možno vás to prekvapí, ale diaľkový ovládač to všetko „schytá“. Všetko, čoho ste sa pred vaším odpočinkom dotkli alebo čo ste zjedli, ostáva na diaľkovom ovládači.  Nehovoriac o tom, že diaľkový ovládač je plný prachu. Odrobinky z jedla či čiastočky prachu sa môžu dostať do škáročiek medzi tlačidlami, takže čistenie môže byť výzvou.

Čistenie ovládača:  Občas utrite diaľkový ovládač dezinfekčným prostriedkom. Nezabudnite na tie malé škáročky medzi tlačidlami.

7. Tlačidlá výťahu

„Mami, môžem privolať výťah?“ Prečo nie... Veď na tom nie je nič zlé. Ale štúdia univerzity v Toronte zistila, že tlačidlá výťahov na verejných priestranstvách, ako sú kancelárske budovy či nemocnice, majú na sebe množstvo zárodkov baktérií.

Čistenie: Nedovoliť dieťaťu privolať výťah je hlúposť. Deti stláčanie gombíčkov milujú. Nekazte im radosť. Najefektívnejším riešením je mať vždy poruke antibakteriálne utierky alebo dezinfkčný gél na ruky. 

Prečítajte si tiež:

Papierové vreckovky: Fúúú, jedlo do nich už deťom nikdy nezabalíte

Zvierací maznáčikovia a deti: Aké nebezpečenstvo so sebou nesú?

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: thehealthy.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia