Kam s deťmi? Zoberte ich na Príbeh z lesa

Kam s deťmi? Zoberte
Ilustračné foto
Zdroj: foto: pp
2019-12-14 17:30:56 |

Sychravé počasie nás čoraz častejšie núti tráviť čas s deťmi vo vnútri. Dochádza vám inšpirácia čo s programom? Čo takto navštíviť divadelné predstavenie?

Tanečná škola elledanse na december pripravila pre malých aj veľkých divadelný projekt Príbeh z lesa. Ide o pôvodnú slovenskú hudobno-tanečnú rozprávku, ktorej autormi sú Šárka Ondrišová a Zbynek Džadoň. Obaja autori sa inšpirovali klasickou Disney rozprávkou Bambi. Príbehom sprevádza jediný dospelý herec Martin Meľo spolu so štyridsiatimi tanečníkmi Elledanse a poslucháčmi konzervatória vo veku od 5 do 18 rokov. Príbeh z lesa mal premiéru 12. decembra v Radošinskom naivnom divadle.

Cieľom divadelného predstavenia je podľa autorky projektu Šárky Ondrišovej sprostredkovať zážitok z umenia a vzbudiť tak opätovne u detí záujem o kultúru a umenie. Naše deti žijú vo svete, kde sa viac oceňujú lajky na sociálnych sieťach. Život má však aj inú tvár a hodnoty. A deťom vôbec nie je ľahostajná ani budúcnosť našej planéty. Zámerom autorov je vtipne a s ľahkosťou predstaviť deťom tému ekológie a ochrany životného prostredia. Posolstvo tohto príbehu je, aby deti neprestávali snívať a veriť v dobro v každom z nás.

Ondrišová, na librete spolupracovala so Zbynkom Džadoňom. „Námetom bola známa Disney rozprávka o srnčekovi Bambi. Zároveň sme libreto napísali tak, aby bol dej súčasný a nemuseli sme sa vracať k niečomu, čo už bolo,“ uviedla Šárka Ondrišová.

Hlavnou postavou je srnček Samko, ktorého stvárňuje Max Rosa. „Samko je na začiatku smutný, deprimovaný, bez záujmu o život okolo seba, uväznený seba obviňovaním zo smrti matky. Prichádza však priateľstvo, láska. To je to, čo ho postaví na nohy,“ konštatovala Ondrišová. Ako dodala, nejde len o príbeh o nájdení si priateľstva a cesty k životu, súčasťou je aj téma ekológie.

Slovo ekológia nemajú deti radi, je pre nich príliš abstraktné, často propagované. Na druhej strane si uvedomujú, že napriek tomu, že sa o tom stále hovorí, robí sa preto ňu veľmi málo,“ vysvetlila. Pointou projektu je podľa nej aj to, aby detské publikum prišlo samé na to, že aj o ten najmenší les, je potrebné sa starať. Je tam jedna scéna, ktorá je akýmsi manimafistom detí, že zvieratká by si ten les upratali aj sami, len nemôžu, lebo nemajú ruky. Je to taká výzva divákom, poďte, upracte, stojí to za to,“ konštatovala.

Podľa Martina Klinčucha, ktorý hrá rolu Srnca Jumpyho, predstavenie má okrem umeleckého zážitku, odovzdať ľuďom ekologické posolstvo. Ako uviedol, postava Jumpyho je neustále v pohybe, má rád život, i napriek tomu, že si prešiel niečím podobným ako Samko. „Jeho mottom je zahodiť minulosť a žiť v prítomnosti,“ konštatoval.

Ako uviedol Max Rosa, ktorý  hrá postavu srnčeka Samka, príbeh chce deťom ukázať silu priateľstva a že je dôležité nevzdávať sa. „Samko sa cíti zodpovedný za smrť matky, je nešťastný. Má však veľké srdce a postupne si získa nových priateľov, dokonca lásku a tak zistí, že sa oplatí žiť."

Jednou z hlavých postáv a v podstate jediná dospelá osoba v predstavení, je rola Sovu Sovoviča v podaní Martina Meľa. „Sova Sovovič je postava veľmi starostlivá, nenechá veci len tak, pomáha Samkovi vrátiť sa do života,“ priblížil. Ako dodal, niekedy sa premení na čarovný strom a pomáha posúvať dej k šťastnému koncu.

Ako dodala Šárka Ondrišová, v súčasnosti, keď sú slabí mnohokrát na okraji záujmu, sú vystavení posmechu a kde silní preukazujú hrubosť, agresivitu bez potrestania, je treba snívať a veriť, že dobro a láska víťazí. „V našej rozprávke sa veľké a silné priania plnia, všetko končí šťastne, priateľstvo a láska víťazia“, ukončila.  

 

 

Fotogaléria


Foto: pp
Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia