Top tipy na „trochu iné“ vianočné darčeky pre deti

Top tipy na „trochu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-12-06 12:05:20 |

Dnešným dňom, keď si pripomína sviatok sv. Mikuláša, tak nejako neoficiálne začína to ozajstné predvianočné obdobie.

Vianoce sú pre mnohých tým najkrajším obdobím roka, preto začínajú s prípravami už niekedy v novembri a svoje príbytky každým dňom viac a viac šperkujú. Dokonca aj odborníci im dávajú za pravdu. Vraj je úplne v poriadku začať s výzdobou a prípravami na Vianoce hneď po Dušičkách! Lahodí to duši a myseľ sa cíti tiež lepšie. Milovníci Vianoc, ktorí doteraz stromček nemali, čakajú zvyčajne práve do Mikuláša a potom to vypukne. Upratovanie, zdobenie, vypekanie, zháňanie posledných darčekov, balenie... Veru, je toho viac ako dosť.

Samozrejme, kým vianoční maniaci sa nevedia dočkať a rozmýšľajú, ako by sa dali prípravy ešte zdokonaliť, iní čakajú do poslednej chvíle a stromček zdobia až 24. decembra dopoludnia. „Vtedy majú pre mňa Vianoce čaro. Ak by som to urobila mesiac dopredu, vôbec by som si ich neužila. Ani deti. Práve to, že na Štedrý deň dopoludnia zamkneme obývačku a niečo sa tam deje, robí tento deň výnimočným,“ hovorí mama Lenka (29), ktorá predvianočné šialenstvo neznáša. „Keď prídem začiatkom decembra ku kamarátke na návštevu a cítim sa tam ako vo vianočnom kráľovstve, vážne je mi to divné. Ja vyložím 1. decembra adventný veniec, v noci z 5. na 6. decembra dostanú deti sladkosti, ovocie a oriešky do čižiem, pár dní pred Vianocami urobím výzdobu a na Štedrý deň pribudne stromček. Takto máme byt vyzdobený do Troch kráľov a koniec,“ opisuje. „Keby som to mala mať takto pol roka, neprišli by mi Vianoce také tajomné, úžasné a nádherné ako keď viem, že ide o pár naozaj výnimočných dní,“ vysvetľuje.

„Hlavné, na čo sa v posledných rokoch zameriavam, je vymýšľanie darčekov v súlade s princípmi zero waste, teda bez odpadu. To mi dá zabrať najviac. Niektoré vyrábam sama, iné kúpim. To je moje predvianočné šialenstvo,“ hovorí. Čo by poradila ostatným rodičom, ktorí by chceli prekvapiť deti darčekmi, ktoré nielen potešia, ale zároveň bude z nich čo najmenej odpadu?

1. Sprout ceruzky – v týchto drevených ceruzkách sú biologicky odbúrateľné kapsule, ktoré obsahujú zmes semien a rašeliny. Keď ceruzka doslúži, jednoducho ju dieťa zastrčí do hliny a v ideálnom prípade z nej vyrastie kvitnúca záhradka s bazalkou, paradajkou, slnečnicou či paprikou.

2. Biologicky rozložiteľné rašelinové kvetináče a semená – deti milujú piplanie sa v zemi. To, že bývate v byte, nie je žiadnou prekážkou. Dajte ratolesti príležitosť vytvoriť si vlastnú malú záhradku.

3. Domáci balzam na pery - tento hand made darček určite zvládnete a budete mať istotu, že neobsahuje žiadne potenciálne nebezpečné minerálne oleje. Dajte si záležať na výbere vhodného základu. Najlepší je kozmetický včelí vosk alebo použite kozmetickú vazelínu. Budete potrebovať tiež prírodný olej, ideálny je kokosový, ale poslúži aj olivový a dobré je pridať zo dve kvapky vitamínu E, ktorý zoženiete v lekárni alebo v drogérii. Vitamín nie je nevyhnutnou súčasťou balzamu, s ním však vydrží dlhšie.

Na výrobu jedného balzamu budete potrebovať 10 g včelieho vosku alebo vazelíny, 6 g oleja, spomínaný vitamín E a 15 ml nádobku. Ingrediencie zmiešame. Nezabudnite si poznačiť dátum, kedy ste balzam vyrobili a dovoľte ho dieťaťu používať maximálne 1 rok.

4. Medové sviečky v rôznych tvaroch – stačí vybehnúť na hociktorý vianočný trh a určite na medové sviečky narazíte. Krásne voňajú a neuvoľňujú sa z nich nebezpečné prchavé látky ako z parafínových. Buď sviečku dovolíte dieťaťu zapáliť ešte počas Štedrého večera alebo si ju môže niekde vystaviť.

5. Zábavné domáce mydlo - stačí si zadovážiť mydlovú hmotu, farbu na výrobu kozmetiky, vôňu. Všetko to zoženiete v drogérii. Ak máte možnosť, pokojne pridajte aj sušené bylinky. Nájdite vhodné silikónové formy, pre výrobu detských mydiel ideálne v tvare nejakých postavičiek, hviezdičiek, kvietkov, zvieratiek a pod. Postup je jednoduchý – v hrnci roztopte mydlovú hmotu, dobré je urobiť to vo vodnom kúpeli. Potom do nej pridajte vôňu a farbu, zmes nalejte do silikónovej formy a posypte bylinkami. Nechajte stvrdnúť, zabaľte do darčekového papiera a špeciálny darček je na svete.

6. Vstupenky do kina - popozerajte si program kín medzi sviatkami, nájdite vhodný film alebo rozprávku, ktorú vaše deti túžia vidieť a lístky im dajte pod stromček.

7. Kriedy na chodník – zimy u nás v posledných rokoch veľa snehu neprinášajú, tak si deti s nimi budú môcť kresliť aj v tomto ročnom období. Malí maliari ich určite zužitkujú do posledného kúska.

8. Lekcie hudby, divadla alebo inej aktivity, o ktorú sa dieťa zaujíma – ak vaša ratolesť doma spomína, že by rada tancovala, hrala na hudobnom nástroji, maľovala ako profesionál, hrala divadlo alebo sníva o perfektnom letnom tábore, ktorý nie je najlacnejší, prispejte jej na to alebo ju prihláste na kurz toho, čo by chcela robiť.

9. Domáci sliz – toto je móda dnešných detí, ktoré lepkavú hmotu milujú. Firma Mattel s ním prišla už v roku 1976! Sú obdobia, keď sliz zmizne z očí, aby sa potom vrátil opäť v trochu pozmenenej podobe a pobláznil deti po celom svete.

Na výrobu základného slizu budete potrebovať vodu, kukuričný škrob a potravinárske farbivo. Do misky naberte pár lyžíc škrobu, pridávajte po kvapkách vodu a snažte sa vyrobiť hustú jednoliatu hmotu. Spracúvajte rukami, až kým nestuhne. Podľa toho, akej farby má byť, pridajte pár kvapiek potravinárskeho farbiva. Ak chcete, aby zostalo tuhé, pridajte doňho lepidlo. Možností, ako sliz vyrobiť, je veľa, stačí sa trochu potúlať po internete.

10. Nájdite zaujímavý darček v second-hande - možno vás prekvapí, čo všetko sa v takom obchode dá nájsť. Uvedomte si, že ide síce o použité veci, ale všetky boli očistené a vy si ich doma opäť vyčistíte, takže nebudú o nič horšie ako tie, ktoré kúpite v nablýskanom obchode za trojnásobnú cenu.

11. Kniha – toto je darček, ktorý by nemal chýbať pod žiadnym stromčekom. Čítanie je jednou z hlavných činností rozvíjajúcich deti.

12. Vymyslite spoločné dobrodružstvo – lezenie po stenách, návšteva skákacieho centra, jazda na motokárach, jazda na koni či let helikoptérou. Možností je veľa, dajte si tú námahu a vymyslite takú činnosť, ktorá vám prinesie radosť všetkým.

13.) Recyklovaný poznámkový blok, puzzle vyrobené z recyklovanej lepenky, drevené šperky a podobne.

 „Najdôležitejšie nie je ani tak to, aby darčeky boli 100% bezodpadové, ako skôr snaha postupne sa naučiť využívať materiály, ktoré sa dajú recyklovať alebo nezaťažujú až tak prírodu. Môžeme tak byť vzorom pre naše deti. Netreba zabúdať, že ony budú žiť v takom svete, aký im my pripravíme,“ dodáva Lenka.

Prečítajte si tiež:

10 vedecky overených tipov, čo robí dieťa šťastnejším

Dovoľte deťom veriť v darčeky od Ježiška čo najdlhšie

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia