Takto rozoznáte Mikuláša z čokolády od napodobeniny

Takto rozoznáte Mikuláša z
Ilustračné foto
2019-11-30 00:30:03 |

Na príchod Mikuláša, čerta a anjela sa pripravujú nielen deti, ale aj dospelí. Mikulášska nádielka vo forme čokoládových figúrok je dlhoročnou tradíciou.

Pod lákavo vyzerajúcim obalom môžeme naraziť na náhrady. Problém je, že na prvý pohľad sú od pravej čokolády na nerozoznanie. Viete, ako od seba odlíšiť čokoládu a sladkú hnedú hmotu?

„Kúpili sme ich v rovnakom obchode, stáli vedľa seba na rovnakom regáli, majú rovnakého výrobcu, rovnakú váhu aj veľkosť a cenový rozdiel medzi nimi je len tri české koruny (Kč). Napriek tomu sa 60 gramové figúrky anjela a Mikuláša svojím zložením významne líšia. Anjel, za ktorého sme zaplatili 24,90 Kč, je z mliečnej čokolády. Mikuláš, ktorý stál 21,90 Sk, je vyrobený prevažne z cukru a palmového tuku,“ hovorí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka českého spotrebiteľského časopisu dTest.

Kvalitatívne ide teda o dva úplne odlišné výrobky. Rozdiel spoznáte len tak, že budete pátrať po informáciách uvedených malým písmom na etikete na zadnej alebo spodnej strane staniolového obalu. Na prvom mieste v zložení oboch figúrok stojí cukor. V prípade Anjela však ide o čokoládu, v prípade Mikuláša o výrobok označený ako "Mliečna pochúťka. Cukrovinka ".

„Mikuláš obsahuje len 9% kakaového prášku so zníženým obsahom tuku, takže nesmie niesť názov čokoláda. Vo výpočte jeho zloženia nájdeme na prvých miestach cukor, plne stužený rastlinný tuk z palmových jadier, sušenú mliečnu srvátku a až potom spomínaný kakaový prášok. Figúrka Anjela z pravej čokolády oproti tomu obsahuje najmenej 32% kakaovej sušiny a je správne označená ako mliečna čokoláda. Na prvých miestach v zložení nájdeme cukor, kakaové maslo, kakaovú hmotu a sušené odstredené mlieko," približuje Hoffmannová.

Figúrky z pravej čokolády na čokoládu upozorňujú v názve. V zložení nájdeme tiež cukor a mliečne zložky, nebude však chýbať kakaová hmota a informácie o jej množstvo. Mikulášske figúrky sú najčastejšie vyrobené z čokolády mliečnej.

Ak sa v názve výrobku namiesto slova čokoláda objavuje "kakaová pochúťka", "kakaová poleva" či "kakaová hmota", treba zbystriť pozornosť, pravdepodobne ide o náhradu čokolády. Ak budete čítať etiketu ďalej, istotu nadobudnete zo zloženia výrobkov. V tých, ktoré nie sú čokoládové, sa na prvých miestach objavujú cukor, niektorý z rastlinných tukov a sušená mliečna srvátka, prípadne sušené odtučnené mlieko. Až potom spravidla nasleduje kakao. Cena takýchto výrobkov síce môže byť nižšia, ich kvalita tomu ale zodpovedá.

Ako spoznať čokoládovou figúrku?

dajte si tú námahu a čítajte informácie na etikete

• v názve výrobku nájdete slovo čokoláda

• etiketa musí obsahovať vetu "kakaovej sušiny najmenej x %"

• na druhom mieste v zložení bude kakaová hmota alebo kakaové maslo, nie rastlinný tuk.

Podľa vyhlášky biela čokoláda neobsahuje kakaovú sušinu. Je vyrobená najmä z kakaového masla (minimálne 20%), mlieka alebo mliečnych výrobkov (najmenej 14% mliečnej sušiny) a sladidiel.

Mliečna čokoláda obsahuje najmenej 25% kakaovej sušiny a 3,5% mliečneho tuku. Ako "extra" je potom označená mliečna čokoláda s minimálne 30% podielom kakaovej sušiny, 18% mliečnej sušiny a 4,5% mliečneho tuku.

Horká čokoláda musí obsahovať najmenej 35% kakaovej sušiny, výrobky vyššej akosti (extra) potom 43%. Existuje aj množstvo horkých čokolád s oveľa vyššími podielmi kakaa. Najviac chuťových tónov si možno vychutnať u tých s obsahom sušiny v rozmedzí 60-75%, u čokolád s vyšším podielom už môže prevažovať horkosť nad ostatnými chuťovými vnemami.

Prečítajte si tiež:

Top kritériá pre výber hračiek pre deti: Toto je najdôležitejšie

Mikulášske balíčky máte pripravené? Dajte do nich toto exotické ovocie

Fotogaléria


Foto: dTest
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia