Inkontinencia: Ak sa jej chcete vyhnúť, s týmto začnite už dnes

Inkontinencia: Ak sa jej
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-26 00:30:23 |

O tomto probléme sa príliš nehovorí. O akom? O inkontinencii, ktorá znepríjemňuje život mnohým novopečeným mamám. Čím je únik moču po pôrode spôsobený? Dá sa tomu vôbec predchádzať?

Stačí si kýchnuť, pobehnúť alebo zdvihnúť bábätko z postieľky a nepríjemná chvíľka je na svete. Mnohé mamy, ktorým unikne čo i len trochu moču, pocítia hnabu a začnú sa pýtať: „Ako skončím? Budem sama sebe vymieňať plienky?!“ A to môže značne narušiť psychickú pohodu. Máme pre vás dobrú správu. Drvivej väčšine žien sa „to“ upraví, aspoň teda do únosnej miery. Čím je vlastne táto nepríjemnosť spôsobená?

Inkontinencia, čiže nekontrolovaný únik moču, je problém nielen po stránke zdravotnej a hygienickej, ale aj sociálnej. Môže vám to skomplikovať aj intímne chvíľky s partnerom a obmedzovať v bežných činnostiach.

Asi najviac sa na vzniku inkontinencie podieľa spontánny pôrod. Aby ste dokázali svoj močový mechúr ovládať rovnako skvele ako pred pôrodom, skúste pravidelne cvičiť. Ideálne je začať pred otehotnením. Problémy totiž môžu začať už v tehotenstve - čím je totiž bábätko väčšie, tým viac tlačí na panvové svalstvo. Najväčší nápor však prichádza s pôrodom, kedy hlavička dieťaťa tlačí na svaly panvového dna, čím ho extrémne rozpína, dochádza k anatomickým zmenám vo svaloch a nervoch a inkontinencia je na svete. Počas pôrodu môže dôjsť k poškodeniu podporného väziva močového mechúra, močovej trubice a svalov panvového dna. Za inkontinenciou môže však tiež stáť kvalita väziva, ktorú ste zdedili po svojich predkoch. Môže ju spôsobiť aj väčšie váha bábätka - konkrétne, ak váži viac ako štyri kilá. Niektoré štúdie uvádzajú, že inkontinenciou netrpia ženy, ktoré rodili cisárskym rezom, to však platí len v prípade prvého pôrodu.

Pri úniku moču môže dochádzať k podráždeniu pokožky v oblasti intímnych partií či k infekcii močových ciest, preto je potrebné dbať na zvýšenú hygienu. Nič lepšie ako vodu už nikdy nikto nevymyslí, zabudnite preto na vlhčené obrúsky a namiesto toho sa často sprchujte. Urýchlite tak hojenie prípadných popôrodných poranení a predídete možným nepríjemnostiam.

Cvičte kedykoľvek a kdekoľvek

Dobrou prevenciou proti týmto ťažkostiam je špeciálne cvičenia na panvové dno, tzv. Kegelove cviky. Nemusíte sa pripravovať na to, že sa pri každej takejto "lekcii" doma musíte nutne prezliecť do legín a vytiahnuť podložku na jogu. Cvičiť totiž môžete kedykoľvek a kdekoľvek, pokojne aj pri čakaní v rade na nákup. V podstate ide o striedavé zatínanie a uvoľňovanie svalov panvového dna. Podstatné je zapojiť správnu skupinu svalov. Sústreďte sa na to, aby ste pri cvičení nezadržovali dych - zvyšujete tak totiž vnútrobrušných tlak a cvičenie nie je toľko účinné. Správne dýchanie je základom každého cvičenia. Skúste preto dýchať pokojne a zhlboka a nechať brušné svaly uvoľnené. Cvičením sa naučíte ovládať močový mechúr a svaly zvierača močovej trubice.

Kedy k lekárovi?

Ak vás predsa len po pôrode únik moču postihne, nezúfajte. Aj keď to sprvu vyzerá trošku beznádejne a možno vás to zo začiatku vydesí, väčšinou sa po šestonedelí všetko samo upraví. Ak dôjde k úniku raz za mesiac na trampolíne s plným močovým mechúrom, je to určite iná situácia, ako keď dôjde k úniku pri každom zasmiatí.  

Prečítajte si tiež:

Intímny život po pôrode: Nemusí byť pre vás tabu

Týchto 9 zmien môžete očakávať na tele po pôrode

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: verywellfamily.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia