10 maličkostí, ktoré ovplyvnia budúcnosť dieťaťa

10 maličkostí, ktoré ovplyvnia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-05 12:30:28 |

Každý z nás chce, aby z jeho detí vyrástli šťastní a úspešní ľudia. Najlepšiu budúcnosť im nezabezpečíme tým, že im dáme všetko čo chcú, dôležité je niečo iné.

Keď zatvoríte oči, aj vám sa určite v mysli vynoria spomienky na detstvo, v ktorých zvyčajne nechýba obľúbená kniha, najlepší kamarát zo školy alebo obľúbená učiteľka. Tu je desať jednoduchých vecí, ktoré môžu výrazne ovplyvniť budúcnosť dieťaťa:

1.  Kniha

Knihy z detstva zostávajú v srdci navždy. Väčšina z nás si pamätá na svoju obľúbenú rozprávku na dobrú noc, napínavé čítanie pod paplónom alebo tajné šifry, ktoré sme si do knihy poznačili. Už jedna jediná kniha môže ovplyvniť rozhodovanie dieťaťa o kariére alebo životnom štýle. Podľa štúdie National Endowment for the Arts čítanie kníh ovplyvňuje budúci život detí v širších súvislostiach. Tie, ktoré čítajú v detstve málo, majú v dospelosti tendenciu menej zarábať, nájdu si horšie zamestnanie a majú menšie šance na povýšenie. Tiež je menej pravdepodobné, že sa budú zapájať aktívne do občianskeho života či dobrovoľníctva.

2. Pomoc v domácnosti

Finančný guru Dave Ramsey hovorí: "Mali by ste učiť dieťa pomáhať v domácnosti rovnakým spôsobom ako ho učíte kúpať sa alebo umývať si zuby. Jednoducho ako nevyhnutnú zručnosť pre život.“ Zapájaním detí do domácich prác ich pripravujete na to, aby boli schopné prijímať a plniť v budúcnosti svoje úlohy v zamestnaní a učí ich to vzťahu medzi prácou a úspechom. Bonusom je budovanie dôvery a pocitu spolupatričnosti, lebo pomocou doma prispievajú k blahu rodiny.

3. Učiteľ

Dieťa bude mať v živote veľa učiteľov, ale niekedy sa stáva, že si s jedným z nich vytvorí  vzťah, ktorý zmení jeho život. Či už tým, že učiteľ uňho podnieti lásku k určitej téme alebo  tým, že mu pomáha v ťažkých časoch, ktoré ho v živote stretnú. Učiteľ môže získať v srdci a mysli dieťaťa zvláštne miesto.

4. Kamarát

Aj keď v ich žilách neprúdi rovnaká krv, priateľ sa často dostane v hierarchii dôležitých ľudí k najbližšej rodine. Kým zlí kamaráti môžu stiahnuť vaše dieťa dole, správni priatelia ho môžu inšpirovať , podporovať a povzniesť k úspechom. Dbajte preto už od útleho detstva na výber kamarátov svojho potomka, na jeho budúcnosť majú veľký vplyv.

5. Čas strávený s otcom

Štúdia zverejnená na childwelfare.gov uvádza, že „deti, ktoré majú od narodenia blízky vzťah s otcom, sa cítia emocionálne bezpečnejšie, v živote istejšie  a majú lepšie vzťahy s rovesníkmi. Tiež je menej pravdepodobné, že sa dostanú do problémov v škole. Mať milujúceho a aktívneho otca je pre budúci úspech dieťaťa lepším sociálnym ukazovateľom ako peniaze alebo spoločenské postavenie rodiny.“

6. Hudobný nástroj

Hra na hudobný nástroj má pre deti mnoho výhod od zlepšenie pamäti a matematických schopností, kreativity, sebavyjadrenia a ľahšieho prežívania stresových situácií.  Ak sa vaše dieťa stane súčasťou kapely alebo orchestra, môžu sa zlepšiť jeho sociálne zručnosti a rozšíriť profesijné obzory.

7. Miesto, kde žijete

Celý život človeka  sa stotožňuje s jeho rodným mestom či obcou a to aj potom, keď roky žije ďaleko odtiaľ. To, kde v detstve človek žije, ovplyvňuje jeho vzdelávacie a rekreačné možnosti. Každé miesto má svoju vlastnú kultúru, ktorá bude ovplyvňovať myšlienky a nápady vášho dieťaťa. To, ako sa vo svojom okolí cíti, ovplyvní  jeho pocity do budúcnosti.

8. Domáce zvieratko

Je preukázané, že domáce zviera vplýva na fyzický aj citový život dieťaťa. Domáci miláčikovia môžu učiť deti zodpovednosti a súcitu. Štúdie porovnávajúce domácnosti s deťmi aj psami a domácnosti s deťmi bez psov došli k jednoznačnému záveru, že ratolesti starajúce sa o psíkov sú empatickejšie a viac prosociálne. Domáce zvieratá môžu tiež poskytnúť pocit bezpečia a znižujú úzkosť.  So zvieratkom sa naučí vaše dieťa viac milovať, byť lepším priateľom a bude mať krásne spomienky na detstvo.

9. Pobyt vonku, prechádzky a cvičenie

Čas strávený na vzduchu, prechádzky a cvičenie sú nezaplatiteľnými bonusmi pre deti. Prekonajte lenivosť a zoberte ich von vždy, keď sa dá. Pre deti má pobyt vonku veľa zdravotných výhod - pomáha posilniť imunitný systém,  podnecuje predstavivosť, podporuje riešenie problémov zručnosti, dáva vitamín D a zlepšuje náladu. Pozitívom je aj to, že na čerstvom vzduchu, kde si zvyčajne neberiete so sebou prácu, máte viac času venovať sa ratolesti a užívať si vzájomnú prítomnosť. Je to skvelá príležitosť hovoriť s deťmi bez rušivých vplyvov.

10. Starí rodičia a rodina

Babka, dedko, strýko, teta, bratranec či sesternica... Štúdie preukázali, že deti so silnými rodinnými väzbami sa dokážu lepšie postaviť problémom a riešiť ich. „Čím viac dieťa vie o histórii svojej rodiny, tým má silnejší pocit kontroly nad svojim životom, vyššiu sebaúctu a väčšiu motiváciu byť v živote úspešný,“ konštatuje sa v štúdii  Emory University. Dobré rodinné vzťahy sú výborné ja na to, že vám má kto so starostlivosťou o deti pomôcť, podporiť ich alebo tlmiť prípadné spory medzi vami.  

Pri výchove detí nie sú najdôležitejšie drahé výlety do Disenylandu či štúdium na najprestížnejších školách, ale sú to vzťahy a spomínané maličkosti, ktoré ovplyvňujú ich budúcnosť. Dôkazom sú mnohí úspešní  ľudia, ktorí prežili detstvo v chudobe, vychodili tie najjednoduchšie školy, no aj vďaka spomínaným veciam sa dokázali  presadiť. 

Prečítajte si tiež:

12 vecí, ktoré robia správni rodičia pre svoje deti

Tieto negatívne skúsenosti posúvajú dieťa ďalej

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia