10 obetí rodičov, ktoré si deti ani nevšimnú

10 obetí rodičov, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-11-18 00:30:00 |

Keď sme malí, lásku rodičov berieme ako samozrejmosť. Ale ako dospievame, uvedomujeme si čoraz viac, akú podporu v nich máme.

Uvedomili ste si, čo všetko museli rodičia obetovať, aby ste boli šťastní, spokojní a váš život bol čo najbezstarostnejší? Veru, každý milujúci rodič sa vzdá mnohého, aby dieťa vychovával čo najlepším možným spôsobom. Občas to nie je bez chýb, ale dokonalosť neexistuje. Čoho všetkého sa milujúci rodičia dokážu vzdať, len aby svojim potomkom zabezpečili čo najkrajšie detstvo, spísali na portáli brightside.me.

1. Uistia sa, že deti majú to najlepšie, aj keď im práve najlepšie nie je

Pre rodičov sú ich deti všetkým a urobili by všetko, aby im na tvári vyčarili úsmev. Namiesto toho, aby kupovali nové a lepšie veci pre seba, na prvom mieste sú deti. Správni rodičia si vždy cenia pohodlie detí viac než svoje.

2. Obetujú svoj spánok, aby deti mohli snívať vo veľkom

Mať dieťa rovná sa strate spánku (na celé roky). Keď do rodiny pribudne nový člen, príde k niekoľkým významným zmenám vrátane finančného plánovania. Rodičia neraz začnú viac pracovať, aby zarobili na výdavky, ktoré sa vyskytnú v budúcnosti. Obetujú množstvo oddychu a spánku, len aby si ich deti mohli čo najdlhšie užívať bezstarostný čas. 

3. Vzdajú sa svojich koníčkov

Byť rodičom je samo osebe ako práca na plný úväzok a tak je aktívne pestovanie koníčkov takmer nemožné. Starostlivosť o deti, trávenie kvalitného času s nimi, ich výchova, dohľad.... je to takmer nikdy nekončiaci zoznam a preto sa milujúci rodičia veľmi často vzdávajú vlastných záľub, keď do ich života vkročí dieťa. Alebo ich aspoň výrazne obmedzia.

4. Keď ochorie dieťa, všetko ide do úzadia

Choré dieťa automaticky hľadá oporu u rodičov. Odkedy malý človiečik príde na svet, rodičia sú vždy na nohách a dohliadajú na jeho zdravie a pohodu. Obetavo trávia pri deťoch dni a noci, keď to je potrebné a všetky vlastné záležitosti odsunú na vedľajšiu koľaj. 

5. Trávia viac času s deťmi a obmedzia spoločenský život

Je nevyhnutné, aby rodičia trávili čas s deťmi, ktorý je základom dlhodobého a krásneho vzťahu. Aby to však bolo možné, nezostáva im iné, len obetovať svoj spoločenský život s bezstarostnými posedeniami pri káve či zábavou na večierkoch a venovať ho spoločnému programu s potomkami.

6. Keď sú deti hladné, dajú im aj posledný kus jedla

Toto je veľmi osobné a niečo, čo rodičia deťom nikdy nepovedali, najmä mama. Keď dieťa dostane chuť na posledný koláčik, ktorý ona tak zbožňuje, bez rozmýšľania mu ho dá a keď je to potrebné, pokojne ide spať aj s prázdnym žalúdkom. 

7. Ochrana osobných údajov sa stala luxusom, ktorý si nemôžu dovoliť

Súkromie rodičov po narodení dieťaťa zmizne ako mávnutím čarovného prútika. Deti sledujú svojich rodičov doslova všade, kladú im otázky a zaujímajú sa aj o intímne záležitosti.  Musia sa vzdať mnohých príjemných chvíľ a venovať ich deťom. Namiesto sexu čítanie knižiek či hranie spoločenských hier. Milujúci rodičia však nikdy nedávajú najavo, že ich deti obťažujú.

8. Šetria na budúcnosť detí namiesto toho, aby míňali peniaze na seba

Keď rastieme a začneme sami pracovať, uvedomujeme si, aké ťažké je skutočne zarobiť peniaze. Možno až vtedy nám príde, ako sa museli rodičia obracať, aby nás dokázali uživiť, obliecť, dopriať dovolenky či tábory, hračky, zaplatili krúžky.... Je toho naozaj veľa, čo rodičia musia investovať do detí namiesto toho, aby si zarobené peniaze sami užívali.

9. Zostanú v pokoji, aj keď deti zničia drahé či obľúbené veci

Byť rodičom vyžaduje trpezlivosť, veľmi veľkú. Rodičia sa musia vysporiadať s tým, keď deti náhodou zničia drahé veci či prezradia intímne tajomstvá, o ktorých nemal nikto vedieť. Niekedy možno býva krik, ale určite každý rodič si xy-krát zahryzne do jazyka a predstiera, že všetko je v poriadku, aj keď vo vnútri to riadne vrie.

10. Dajú deťom celé srdce

Čím sme starší, tým je nám jasnejšie, že nás nikto nikdy nebude milovať tak, ako rodičia. Oni sú tými, kto učí deti pravému významu nesebeckej bezpodmienečnej lásky. Rodičia venujú veľkú časť svojho života výlučne deťom. Ak ste v týchto riadkoch našli aj tých svojich, dajte im vedieť, ako veľmi si vážite, čo všetko pre vás urobili...

Prečítajte si tiež:

10 vecí, ktoré vám mama nikdy nepovedala

Psychológovia varujú: Toto robí s detskou dušou trest

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia