Hygge rodičovstvo: Krátkodobý módny trend či životný štýl?

Hygge rodičovstvo: Krátkodobý módny
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-11-18 06:30:38 |

Radostný a pohodou nabitý rodinný život. Dá sa to vôbec? Dáni ho zvládajú, čo nám k tomu chýba?

Už ste asi o hygge (vyslovuje sa „hooga“) počuli. Je to spôsob života, ktorý sa v poslednej dobe veľa ľudí snaží „odkopírovať" od Dánov. Je to život plný pokoja, bezpečia, šťastia, radosť z rodiny, z obyčajných maličkostí, zo vzájomného bytia, z útulného domova, je to krása okolo vás.

Hygge je veľmi široký pojem, na ktorom Dáni pracovali minimálne posledné desaťročia. No nedopracovali sa k tomu len tak, že išli, nakúpili sviečky, svetielka, gauče zavalili mäkkými dekami a povedali si, že sa budú radovať z maličkostí. Ich životný štýl je celý hygge. Od pracovného trhu (keď vás z hodiny na hodinu vyhodia, môžete byť v pohode, pretože štát sa o vás postará - hovorí sa tomu flexiistota) po rodičovské zásady.

Vo svojom jadre ide o trávenie kvalitného času s ľuďmi, ktorých máte radi. Zrejme je to dôvod, prečo Dáni patria k najšťastnejším ľuďom na Zemi. Ale ako sa to týka rodičov a výchovy?

Iben Sandahl, dánska odborníčka na rodičovstvo a autorka knihy Sprievodca výchovou najšťastnejších detí na svete hovorí, že dánske rodiny si v rámci štandardnej rutiny robia čas na „hygge“ a „hygovanie" nie je až také ťažké. Jednoducho si zapáľte sviečku, pripravte horúcu čokoládu, sadnite si s deťmi spolu a venujte im plnú pozornosť. Tým, že sa im budete venovať, budú sa cítiť videné, vypočuté a uznané. To je niečo, z čoho deti vždy profitujú. Podporuje to ich vnútorný mier.

„Tento týždeň som to dal. Vždy nútim deti k tomu, aby sa každý deň prešli po čerstvom vzduchu. No niečo som skúsil. Dovolil som svojej dcére obliecť si aj cez deň pyžamo a obľúbené ponožky. So ženou spravili horúcu čokoládu a koláčiky, sadli sme si s ňou do kuchyne a rozprávali sa. Na konci dňa moja dcéra mi (bez srandy!) povedala, že „bola najšťastnejším dievčaťom na svete, pretože v tej chvíli sme boli tí najlepší priatelia,“ vraví otec, ktorý sa s týmto štýlom rodičovstva len zoznamuje.

Ako byť hygge rodičom

Osobnú drámu NECHAJTE pri dverách. Nezasťažujte deti svojimi dospeláckymi problémami. Hygge je o vytvorení bezpečného miesta na odpočinok s rodinou.

NEPOUŽÍVAJTE mobily. Vypnite ich alebo odložte, keď ste s deťmi. Tým, že im venujete plnú pozornosť a čas, ony vám to vrátia svojou láskou.

1. Vytvorte pohodlie

Jedným z hlavných prvkov hygge je pohodlie. To znamená, že nie každý bude chcieť sedieť na tvrdej podlahe a hrať stolovú hru. Snažte sa vytvoriť príjemnú útulnú atmosféru pre drobcov. Časť fenoménu „hygge“ začína spoločnými prípravami. Takže si pripravte k hre koláčiky a horúcu čokoládu, sadnite si na vankúše, prikrývky alebo aj na plyšové zvieratká.

2. Osvetlenie

K hygge štýlu patrí aj malé a útulné osvetlenie, čiže sviečky alebo lampy po celom dome či byte. Síce sviečky sú perfektným spôsobom, ako vytvoriť atmosféru pokoja a pohody, no často, najmä pri malých deťoch, hrozí nebezpečenstvo požiaru. 

3. Bez mobilov, ale s filmami

Všetci vieme, že telefón je hlavným zdrojom rozptýlenia. Priťahuje nás to k „naliehavému“, čo v skutočnosti nie je až také naliehavé. Ak sa chystáte večerať, elektroniku nechajte „zmiznúť“.

A čo filmy? Sú povolené, samozrejme po večeri, a najmä tie, ktoré ste už predtým videli. Prečo? Pretože ich môžete spolu „komentovať“.

4. Všetci spolu

Jedným z veľkých cieľov hygge je spojenie s ľuďmi. Vaša rodina sú vaši najbližší ľudia a preto maximalizujte svoj čas s nimi. Počúvajte, pýtajte sa, dávajte odpovede, hlavne buďte spolu! Tieto chvíle s rodinou si deti budú pamätať navždy. 

5. Varte spolu

Čím dlhšie trvá hygge varenie, tým lepšie. Pri varení môžete zažiť toľko vtipných momentov, že na spoločné varenie budete ešte mesiac spomínať.

6. Prezrite si staré fotografie

Hygge sa snaží vyvolať „teplé“ pocity domova. Čo je lepšie, ako sa zabaliť do deky na gauči s horúcou čokoládou a pozerať si spolu s deťmi fotografie?

Chcete tiež skúsiť tento hygge štýl? Aj napriek tomu, že u nás to je nastavené inak? Nevadí. Priniesť si domov trochu hygge môžete a môže to aj z vás urobiť rodinu „pohodárov“ a ľudí, ktorí vedia žiť tu a teraz. Práve ako Dáni.

Prečítajte si tiež:

Holandské deti sú najšťastnejšie na svete: V čom spočíva tajomstvo ich výchovy?

Psychológovia varujú: Toto robí s detskou dušou trest

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: thedanishway.com, amotherfarfromhome.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia