Psychológovia varujú: Toto robí s detskou dušou trest

Psychológovia varujú: Toto robí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-07 00:30:35 |

Patríte aj vy k tým rodičom, ktorí, keď sa hnevajú na dieťa, využijú najjednoduchší spôsob a potrestajú ho? Psychológovia pripomínajú, že to prináša iba dočasné výsledky.

Zakázať dieťaťu obľúbenú činnosť, zobrať mu hračku, poslať ho do izby alebo mu dať výchovnú je pre rodiča tou najpohodlnejšou cestou ako dosiahnuť disciplínu, keď sa nám nepáči jeho správanie. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že sme dosiahli svoj cieľ, psychológovia to vidia inak. Upozorňujú, že nejde o dobrý nápad a navrhujú použiť iné účinné spôsoby výchovy detí, ktoré by vám v dlhodobom horizonte mohli pomôcť.

Prečo je trest pre rodičov aj pre deti zlý?

1. Znamená, že preháňate

Zvyčajne cítite nutkanie potrestať, keď vás dieťa vedome alebo nevedome zraní svojimi činmi. V takom prípade je veľmi ťažké zostať v pokoji a spúšťa sa potreba potrestať ho. Treba si však uvedomiť, že výbuchy negatívnych emócií ovplyvňujú vás aj dieťa a môžu mať vážne následky vrátane fyzického zranenia.

2. Je to lenivé správanie

Trest je najjednoduchšou formou komunikácie s deťmi - robia niečo, čo sa vám nepáči, tak vy na oplátku urobíte niečo, čo sa nepáči im, žiadne diskusie a vysvetľovanie. Je to skutočne lákavé, lebo to nevyžaduje z vašej strany žiadne extra úsilie, ale rozhodne to nie je správny spôsob, ako vychovať šťastného a zdravého človeka.

3. Bráni dieťaťu v rozvoji sebadisciplíny

Hlavným cieľom rodičovstva je vychovať človeka, ktorý bude na základe svojich skúseností pripravený robiť vlastné rozhodnutia. Ale dieťa často trestáte a nerozprávate sa s ním o dôsledkoch jeho konania, nedokáže v budúcnosti pochopiť, čo je správne a čo nie. Trestané deti zvyčajne nemajú sebadisciplínu ani pocit empatie, pretože ich tieto základné veci nikto nenaučil.

4. Nezmení správanie dieťaťa

Deti sa nemôžu učiť, keď cítia strach, neúctu alebo hnev. A presne takto sa cítia, keď ich trestáte. Takže aj keď si myslíte, že trestami deti naučíte vhodnému správaniu a disciplíne, namiesto toho vysielate jednu jednoduchú správu - „urobili ste niečo zlé a to je dôsledok zlého správania sa.“ To stavia deti do nepohodlného postavenia, keď nevedia, ako majú samy vyhodnotiť, aké správanie je vhodné a aké nie.

5. Znižuje sebavedomie dieťaťa

Vo väčšine prípadov deti reagujú na trest nasledujúcim spôsobom: „Moji rodičia ma nemilujú a musia so mnou niečo urobiť.“ Aj keď nechcete, aby sa vaše dieťa takt cítilo, po uložení trestu mu v hlave víria práve takéto a podobné myšlienky. Časté trestanie preto neraz môže poškodiť duševné zdravie dieťaťa a neskôr mu počas celého života spôsobovať vážne psychické problémy.

6. Podporuje strach

Až sa opäť raz budete chystať dieťa potrestať, položte si jednoduchú otázku - chcete, aby sa vás bálo? Vaša odpoveď bude s najväčšou pravdepodobnosťou „nie“. Trest však vždy vytvára vzťah založený na strachu. Deti sa obávajú, čo urobia rodičia, keď prídu na nevhodné správanie a uchyľujú sa ku klamstvám, výhovorkám a dôvera v rodičov je omnoho nižšia. Keď ste nablízku, deti sa, samozrejme, môžu správať ako anjeli, ale je to zo strachu a nie preto, že by pochopili svoje predchádzajúce chyby. Poza váš chrbát sa určite správajú úplne inak.

7. Ničí váš vzťah

Trest jednoducho nepatrí do láskyplného vzťahu. Naopak, vytvára medzi vami a deťmi nekonečnú stenu. Táto stena nepochopenia a skrytej agresivity robí obe strany nešťastnými a nespokojnými so svojimi úlohami v rodine. V dôsledku toho trest znižuje dôveru vo vzťahu a keď deti dospievajú, neobrátia sa na vás. Namiesto toho budú hľadať lásku a pochopenie inde.

8. Vyzýva na vzburu

Trest môže byť neúčinný aj preto, lebo vedie k nesprávnym emóciám. Keď dieťa urobí niečo zlé, určite by chceli, aby sa cítilo vinné a chcelo svoje správanie napraviť. Keď ho však potrestáte, napriek vašim nádejam namiesto viny cíti akurát tak rozhorčenie a niekedy sa môže stať, že sa začne správať ešte horšie ako predtým. Dôvod je pomerne jednoduchý – autoritatívny štýl rodičovstva s častými trestami vedie k strachu a rebélii.

9. Ukazuje, že sila dokáže vyriešiť čokoľvek

V očiach vašich detí ste najväčším zdrojom energie a autority. Ak zneužívate svoju fyzickú a duševnú silu na to, aby ste ich presadili, budú si myslieť, že je to v poriadku. Toto správanie poskytuje dokonalý recept na šikanovanie. Vaše deti môžu mať tendenciu prejavovať svoju moc nad tými, ktorí sú slabší alebo horší, ako aj myslieť si, že vďaka svojej sile môžu získať všetko, čo chcú.

Čo môžete urobiť namiesto potrestania:

  • Myslite strategicky. Ak napríklad viete, že dieťa je počas nákupov neposlušné, naplánujte veci tak, aby ste odvrátili jeho pozornosť. Zoberte so sebou nejaké občerstvenie alebo hračku, ktorou ho zaujmete.
  • Ukážte dieťaťu svoju lásku. Niekedy, keď dieťa dostane záchvat hnevu, všetko, čo musíte urobiť, je povedať: „Mohol/la by si ma objať?“ Dieťa s veľkou pravdepodobnosťou zabudne na dôvod hnevu  bude sa ponáhľať ukázať, ako vás miluje.  
  • Používajte krátke oddychové časy. Zlatým pravidlom je jedna minúta za každý rok veku dieťaťa - napríklad 3-ročné dieťa dostane 3 minúty ako oddychový čas. Toto krátke časové obdobie vám pomôže vychladnúť a rozmyslieť si, ako situáciu čo najlepšie vyriešiť.
  • Zistite príčiny nevhodného správania. Stačí sa porozprávať s deťmi, keď majú dobrú náladu a opýtajte sa ich, prečo sa správajú tak, ako sa správajú. Pravdepodobne budú ochotné zdieľať s vami svoje dôvody, ale musia mať istotu, že ste pripravení ich počúvať.
  • Nastavte pravidlá spolu. Až sa nabudúce budete dohadovať o domácich prácach, na ktoré dieťa opäť zabudlo, nemusíte sa správať ako autoritatívny rodič, ale nechajte deti, nech stanovia pravidlá.  Tiež si môžu samy nastaviť limity na sledovanie televízie či elektroniku, samozrejme s vaším nenápadným usmernením.
  • Naučte dieťa ospravedlniť sa. Keď je dieťa drzé, veľmi ľahko z vás vyjdú aj nepekné či tvrdé slová. Ak máte pocit, že ste zašli príliš ďaleko, zhlboka sa nadýchnite a povedzte, že ste urobili chybu a je vám to ľúto. Ukázať deťom, že každý robí chyby a naučiť ich ospravedlňovať sa, môže byť najdôležitejším príkladom pre všetkých.
  • Porozprávajte sa s dieťaťom o prevzatí zodpovednosti za svoje činy. Trestanie dieťaťa za neúmyselné rozliatie pohára mlieka nie je najlepším spôsobom, ako ho vychovávať. Ale ukázať mu, že by malo prevziať za svoje činy zodpovednosť a pomôcť pri čistení neporiadku po rozliatom mlieku, určite áno.

Prečítajte si tiež:

Tento otec nemal čas na rodinu: Robíte túto chybu aj vy?

Výchova detí: 5 základných pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia