3 vedecky dokázané spôsoby, ako zvýšiť IQ dieťaťa

3 vedecky dokázané spôsoby,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-11-06 00:30:55 |

Existuje veľa tipov na to, ako vychovávať deti a je ťažké rozhodnúť sa, ktoré nasledovať a ktoré ignorovať. Tieto 3 tipy sa opierajú o vedecké štúdie.

Ak máme možnosť pomôcť dieťaťu lepšie sa rozvíjať a pomôcť mu k úspechu tak, že nás to nebude takmer nič stáť, prečo to neskúsiť? Tieto 3 tipy, vďaka ktorým je možné zlepšiť mozgové funkcie v každom veku, uvádza na webovej stránke Psychology Today klinický psychológ Bryan Roche. Odkazuje na štúdie, ktoré ukazujú, ako tri jednoduché zmeny môžu zvýšiť IQ detí a zlepšiť ich akademické výkony. Nestoja veľa a môže ich urobiť každý rodič. Niektoré z nich možno už aj robíte.

1. Zaraďte do jedálnička omega 3 mastné kyseliny

Rybí olej a ďalšie zdroje omega 3 mastných kyselín sa odporúčajú konzumovať najmä starším ľuďom ako ochrana pred kardiovaskulárnymi chorobami. V skutočnosti však zlepšujú tiež funkciu mozgu u detí a čím skôr ich začnú konzumovať, tým lepšie.

Omega 3 mastné kyseliny sú prítomné v materskom mlieku a mamy, ktoré aspoň niekoľko mesiacov svoje dieťa dojčia, im už takto pomáhajú k zdravému vývoju mozgu. Roche odporúča, aby rodičia deti naučili jesť ryby, brokolicu a špenát. Nevýhodou je, že mnohé práve tieto potraviny odmietajú. Našťastie sú tu vlašské orechy, ostružiny, maliny a jahody, ktoré patria tiež k bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín, rovnako ako aj čučoriedky, i keď tie v menšej miere. V obchodoch nájdete tiež mlieko obohatené omega 3 mastnými kyselinami, ktoré chutí úplne rovnako ako bežné mlieko. Roche odporúča aj veľa bielkovín, pretože obsahujú aminokyseliny, ktoré podporujú funkciu mozgu.

2. Rozprávajte sa s nimi, hrajte sa spolu a čítajte

„Čím viac sa budete so svojím dieťaťom baviť, tým bude inteligentnejšie,“ píše Roche. Hranie jednoduchých hier počas cesty do alebo zo škôlky či školy, napríklad pomenovávanie predmetov, ktoré vidíte alebo počítanie domov, áut, vtákov a podobne, prirodzene ešte viac zvyšuje jeho inteligenciu. „IQ svojho dieťaťa môžete zvýšiť o šesť bodov tým, že to jednoducho robíte počas niekoľkých rokov, kým je malé,“ radí Roche. „Začnite čo najskôr,“ dodáva. Dôkazy naznačujú, že aj keď sú rozhovory a hry stále prospešné, najväčšie výhody pre dieťa získate, ak sa im intenzívne venujete do veku 4 rokov.

Čítanie deťom je tiež veľmi prospešné. „Deti, s ktorými si rodičia väčšinu dní čítali, majú dokázateľne vyššie IQ,“ konštatuje Roche. To platí najmä vtedy, ak ide o interaktívny proces, a nie o proces, v ktorom dieťa iba počúva. Pri čítaní používajte rôzne hlasy a emócie. Bavte sa o prečítaných príbehoch, učte dieťa textu porozumieť.

3. Očakávajte, že dieťa bude inteligentné

Je to veľmi jednoduchá taktika. Mnohí rodičia si vôbec neuvedomujú, aký veľký rozdiel je medzi tým, keď sa zmieria s tým, že ich dieťa jednoducho veľa inteligencie „nepobralo“ a tým, že mu veria. V priekopníckej štúdii s názvom ´Ver, že môžeš byť múdrejší a budeš múdrejší´ psychológovia študentov učili, že inteligencia nie je pevne daná kvalita, ale premenlivá a môže sa zvýšiť. To je mimochodom pravda. Zistili, že študenti, ktorí prijali toto posolstvo, dosahovali pri štúdiu lepšie výsledky a vnímali  akademikov vážnejšie ako ostatní.

Pokiaľ ide o rodičov, toto zistenie dáva návod na jasný postup. Povedzte deťom, že sú inteligentné, očakávajte, že budú inteligentné a uistite ich, že zajtra môžu byť múdrejšie ako dnes. Presvedčte ich, že je to tak. Pretože, ak to urobíte, bude.

Prečítajte si tiež:

Prečo je dobrým znamením, keď vaše dieťa miluje dinosaury

10 znamení, že vaše dieťa má vysoké IQ

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: www.inc.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia