Urobte z týchto 5 opatrení rutinu, imunita vám poďakuje

Urobte z týchto 5
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-11-05 14:00:45 |

Kašeľ počuť po celom dome, nos stále plný a vy už neviete ako drobcovi pomôcť? Veru, jeseň a zima dokážu dať imunite riadne zabrať. Natrite jej to!

To, že deti sú v jesenných a zimných mesiacoch častejšie choré ako v lete, je bežné. Lekári hovoria, že 5 až 8 viróz počas roka je úplne v poriadku. Obvykle deti na niekoľko dní potrápia horné a dolné dýchacie cesty a netreba to nijako výrazne riešiť. Problém nastáva, keď sa na prvý pohľad jednoduchá choroba skomplikuje. Ak je organizmus "dobre pripravený", je väčšia pravdepodobnosť, že príznaky budú miernejšie, preto by sme nemali zabúdať na 5 najdôležitejších preventívnych opatrení. Poznáte ich?

Posilňovanie imunity

Zvyšujte obranyschopnosť svojich detí. Pekne sa to radí, ale tušíte, ako na to? Čím vytvoriť tie najlepšie podmienky pre zdravý rozvoj ich imunitného systému? „Všetci sa rodíme s nulovou imunitou,“ hovorí docent pediatrie na University of Maryland v Baltimore Charles Shubin. Deti získavajú imunitu pomaly, bojujú s baktériami a vírusmi a práve preto mnohí pediatri považujú 5 až 8 prechladnutí ročne za úplne prirodzené. Existujú však spôsoby, ako imunite pomôcť a obmedziť počet ochorení. A ak sa nám nepodarí znížiť ich počet, určite sa to prejaví aspoň na ich rýchlejšom zdolaní.

  • Podávajte dieťaťu viac ovocia a zeleniny. Sú plné rôznych vitamínov a živín. Väčšina obsahuje fytonutrienty. Tie zvyšujú produkciu bielych krviniek a interferóny bojujú proti infekciám a blokujú vírusy. Štúdie ukazujú, že strava bohatá na fytonutrienty môže chrániť pred chronickými chorobami, ako je rakovina a srdcové choroby v dospelosti. Pokúste sa naučiť dieťa jesť päť porcií ovocia a zeleniny denne (jedna procia je asi 2 polievkové lyžice u batoliat a 1 šálka u starších detí).
  • Doprajte deťom dostatok spánku. Štúdie ukazujú, že nedostatok spánku u dospelých môže oslabiť imunitu a choroby budú mať zelenú. To isté platí pre deti.Koľko spánku potrebujú? Novorodenec prespí až 18 hodín denne, batoľatá si vyžadujú 12 až 13 hodín spánku a deti v predškolskom veku asi 10 hodín. 
  • Dojčite minimálne 6 mesiacov. Materské mlieko zvyšuje imunitu. Štúdie tiež ukazujú, že vďaka dojčeniu bude mať dieťa v budúcnosti menšiu pravdepodobnosť rozvoja niektorých civilizačných chorôb, chráni pred cukrovkou, Crohnovou chorobou či niektorými formami rakoviny.
  • Dbajte na dostatok pohybu. Výskumy ukazujú, že cvičením sa zvyšuje počet prirodzených protilátok v tele. Pravidelná aktivita na ihrisku, pri zlom počasí aj doma, môže prospieť deťom rovnakým spôsobom. Ak chcete, aby sa dosť hýbalo, buďte mu vzorom. Medzi zábavné rodinné aktivity patrí jazda na bicykli, turistika, in-line korčuľovanie, basketbal čiya tenis.
  • Uistite sa, že si vaše deti umývajú ruky často - a mydlom. Mali by ste venovať osobitnú pozornosť ich hygiene pred a po každom jedle, po hraní sa vonku či po kontakte so zvieratami. Keď ste mimo domu, vezmite si jednorazové antibakteriálne utierky na rýchle čistenie. 

Ordinovať lieky môže len pediater!

Nikdy a za žiadnych okolností sa nehrajte na pediatra. Aj výber kvapiek do nosa na nádchu alebo výber sirupu proti kašľu by mal schváliť a odsúhlasiť vopred ošetrujúci lekár. Keď podáte dieťaťu sirup proti kašľu a tabletku proti horúčke a ešte kvapôčky proti nádche, majte na pamäti, že niektoré lieky a ich účinky sa môžu vzájomne negatívne ovplyvňovať. V prípade liekov buďte opatrní, lebo i obyčajné kvapky do nosa môžu spôsobiť viac škody ako úžitku.

Neignorujte očkovanie

Neexistuje snáď jediný kvalifikovaný lekár, ktorý by vám s pokojným svedomím odporučil, aby ste svoje dieťa nenechali očkovať. Vakcinácia proti závažným, v niektorých prípadoch dokonca smrteľným chorobám, má svoj zmysel. Napriek všetkým aktuálnym mýtom o vakcínach sa nedajte zmanipulovať. Choroby ako tetanus, týfus, záškrt alebo TBC sú v mnohých krajinách stále obrovským problémom. O aké mýty ide?

  • mýtus číslo jeden: Vakcíny môžu spôsobiť hrozné vedľajšie účinky.
  • mýtus číslo dva: Niektoré choroby sú také zriedkavé, že nemá zmysel očkovať.
  • mýtus číslo tri: Detský imunitný systém nemôžu zvládnuť naraz viac ako jednu vakcínu.
  • mýtus číslo štyri: Pravdepodobnejšie ochoriete z vakcíny ako z prostredia, v ktorom sa nachádzate.
  • mýtus číslo päť: Vakcíny môžu spôsobiť autizmus. Toto je najznámejší mýtus všetkých čias. „To je absolútne smiešne,“ hovorí Dr. Fisher. Tento mýtus vznikol chybnou štúdiou z roku 1998. Odvtedy sa vypracovalo mnoho štúdií a nenašli sa žiadne spojenie medzi vakcínami a autizmom.
  • mýtus číslo šesť: Miera chorôb klesá kvôli lepšej hygiene, nie vakcínam.
  • mýtus číslo sedem: Vakcíny zaručia, že deti nebudú choré. Vakcíny nezabezpečia, že dieťa neochorie, ale zabezpečia, že choroba bude oveľa miernejšia.

Neprehliadajte príznaky

Nie je samozrejme nutné nepretržite ratolesti ostrým zrakom sledovať, kontrolovať a strážiť každú malú zmenu alebo odchýlku. Existujú ale varovné signály, ktoré môžu upozorniť, že niečo nie je v poriadku. Kedy je vhodné obrátiť sa na lekára? Tu sú príznaky niektorých vážnych chorôb, pri ktorých netreba váhať:

  • zápal pľúc (pneumónia): ťažkosti s dýchaním, suchý alebo dráždivý kašeľ, tlak a bolesť na hrudníku, nechutenstvo, horúčka
  • rotavírus: zvýšená teplota alebo horúčka, strata chuti do jedla, únava, vracanie, intenzívna vodnatá hnačka
  • bronchitída (zápal priedušiek): horúčka, ťažkosti s dýchaním, suchý kašeľ, celková slabosť, bolesti hlavy

Prečítajte si tiež:

Strašiak menom laryngitída: Chce to chladnú hlavu

Desať spôsobov ako liečiť dieťa doma


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parents.com, thehealthy.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia