Týchto 7 príznakov vší nemôžete ignorovať

Týchto 7 príznakov vší
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-24 06:30:43 |

Svrbiaca hlava nie je jediným príznakom toho, že sa do vlasov nasťahovali vši. Existujú aj ďalšie, ktoré by sme si mali všímať.

Nájsť vo vlasoch vši môže byť naozaj problémom najmä pre tých, ktorí sa s hrôzostrašným prehľadávaním hlavy ešte nikdy nestretli. V momente, keď sa dopočujeme, že niekde v okolí či u detí v škole sa objavila pedikulóza, čo je odborne pomenované zavšivenie, akosi automaticky nás zrazu začne svrbieť hlava. Na to, aby sme zistili, či sa malý parazitický hmyz vo vlasoch nachádza, potrebujeme mať naozaj dobrý zrak. Sú to totiž dvoj až trojmilimetrové potvorky, ktoré len tak nezbadáme. I keď mnohí si predstavujú, že vši skáču, v skutočnosti nedokážu skákať ani lietať, ale sa plazia. Ich zárodky, tzv. hnidy, na prvý pohľad vyzerajú ako lupiny.

Voš nedokáže preskočiť z hlavy na hlavu, na to, aby sa preniesla z človeka na človeka, je potrebný priamy kontakt. Šíria sa prostredníctvom vecí infikovanej osoby, ako sú čiapky, kefy na vlasy, oblečenie a podobne.  Upozornite preto deti, aby si tieto so spolužiakmi a kamarátmi nepožičiavali a nevymieňali.

Životný cyklus vší trvá 30 dní. Najskôr sa nalepia priamo na pokožku hlavy vajíčka (hnidy), z ktorých sa po 7 dňoch vyliahnu larvy. Tie hneď sajú krv. Dospelá voš sa z malej stáva už za dva týždne. Bez ľudskej krvi dokáže prežiť aj 24 hodín. Keďže sa neustále pária, len tak nezmiznú. Zaujímavosťou je, že sa dokážu prispôsobiť okoliu a tak u tmavovlasých ľudí splývajú s tmavými vlasmi, u ľudí s bonďavými vlasmi zase s blonďavými. I keď sa vši zvyčajne nachádzajú na pokožke hlavy alebo sú pevne prichytené k vlasom, môžu sa objaviť aj na obočí a na mihalniciach. Aj keď nie je známe, že by prenášali nejaké choroby, ide o veľmi nepríjemnú záležitosť.

Aké sú príznaky zavšivenia?

Niektoré sú častejšie a zreteľnejšie ako iné. Ale vo všeobecnosti sú to tieto, na ktoré by ste mali dávať pozor:

1. Intenzívne svrbenie

Toto je klasický príznak zavšivenej hlavy. Vši môžu spôsobiť svrbenie na ktorejkoľvek časti, ale najčastejšie je to za ušami, popri vlasovej línii a na temene hlavy. Je spôsobené podráždením pokožky hlavy slinami vší. Pri samotnom objavení sa vší v hlave sa preto nezačneme hneď škriabať, lebo ich necítime.

2. Biele „bodky“ na vlasoch

Ak sa pozorne pozriete na hlavu niekoho, kto má vši, môžete si všimnúť biele lesklé bodky poprilepované na vlasoch. Podobá sa to lupinám. Zásadný rozdiel je v tom, že kým lupiny sa ľahko odlupujú, dajú sa odfúknuť a umyť, hnidy je veľmi ťažké z vlasov odstrániť. Kým lupiny sú biele až žltkasté odlupujúce sa kúsky, hnidy vyzerajú skôr ako malé zrnká ryže pevne prilepené k vlasovým folikulám.

3. Šteklenie na pokožke hlavy

Nie každý cíti vši pohybujúce sa po temene hlavy. Niektorí ľudia necítia nič, iní sa idú priam zblázniť zo šteklivého pocitu na celej hlavovej pokožke, keď sa vši pohybujú popri vlasovej línii.

4. Červené vyrážky na temene hlavy

Keď voš saje krv, sliny, ktoré vstrekuje do pokožky hlavy, môžu spôsobiť alergickú reakciu a viesť k začervenaniu alebo kožným vyrážkam. Keďže sú skryté pod vlasmi, sú ľahko prehliadnuteľné.   

5. Vši na temene hlavy a vo vlasoch

Všiam sa nepáči svetlo a preto sa rýchlo pohybujú, aby sa pred ním skryli. Pri rozčesávaní vlasov ich preto nie je úplne ľahké spozorovať, niekedy sa vám to však môže podariť.

6. Podráždenie

Svrbenie spôsobené uhryznutím vši môže viesť k podráždeniu pokožky hlavy. Tým, že sa človek škrabe, môže si podráždiť pokožku, na ktorej vzniknú nepríjemné malé ranky.

7. Problémy so spánkom

Vši majú tendenciu byť aktívnejší v noci, kedy sa kŕmia a veľa sa pohybujú.  To spôsobuje nespavosť a podráždenosť.

Ako sa zbaviť vší

Dospelá voš naloží denne asi 10 vajíčok, takže sa pripravte na veľký populačný výbuch, ak sa ich nezačnete zbavovať čo najskôr.  Najúčinnejšie je použiť voľne predajné šampóny obsahujúce látky, ktoré tieto parazity ničia. Určite budete potrebovať hustý hrebeň, ktorý zbaví vlasy hníd, ako aj zvyšných živých a mŕtvych vší.

Ak šampónovo vyčesávacia procedúra nezaberie, lekár vám môže odporučiť použitie liekov na lekársky predpis.  

Prečítajte si tiež:

5 vecí, ktoré ste možno o všiach nevedeli

Odstráňte vši podomácky vyrobeným olejčekom

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia