Sú vaše prsia v ohrození?

Sú vaše prsia v
Ilustračné foto
2019-10-23 08:00:25 |

Podľa slovenských štatistík áno. Až 300 Sloveniek ročne tu stále mohlo byť, pre svoju rodinu, pre svoje deti, keby nepodcenili prevenciu.

Ani jedna z nás nie je výnimkou, rakovina prsníka útočí stále častejšie a na stále mladšie ženy. Ak ste mali dieťatko ešte pred tridsaťpäťkou, šancu ste o dosť znížili. Taktiež ak ste dojčili. A hoci si možno pravidelne robíte samovyšetrenie, čo je veľmi chvályhodné, jedinú istotu nám môže dať skríningová mamografia. Aliancia NIE RAKOVINE, v ktorej pracuje veľa skvelých žien, v rámci osvety upozorňuje, že zachytí nádor vo včasnom štádiu o 3 až 5 rokov skôr, než by sa dal nahmatať pri spomínanom samovyšetrení alebo vyšetrení lekárom!

Podľa platnej legislatívy má nárok na preventívne MMG vyšetrenie každá žena nad 40 rokov každé 2 roky. Na vyšetrenie ju odporučí po klinickom vyšetrení prsníkov jej gynekológ. MUDr. Alena Kállayová, primárka preventívneho centra Onkologického ústavu svätej Alžbety, potvrdzuje, že mamografia nesmie byť strašiak, ale veľká pomoc. „Takto včas odhalený nádor je neporovnateľne lepšie liečiteľný a vyliečiteľný,“ hovorí.

Mamografia sa vykonáva na preverených pracoviskách, ktoré majú vysokokvalitný digitálny mamograf a vyškolený a preverený zdravotnícky personál. Mamografia je vyhodnocovaná dvoma lekármi za sebou. Ak je nález na mamografii v poriadku, dozvie sa to žena hneď po mamografii ústne. Ak je nález nejasný, čo nastáva zvyčajne vtedy, keď má žena ešte hustú žľazu, odporučí lekár doplnenie sonografie prsníkov ešte v ten deň alebo v najbližších 3 dňoch. Ak je všetko v poriadku, dozvie sa to žena ihneď od lekára.

Čo sa týka alternatív, existujú aj iné druhy vyšetrení prsníka (sono, magnetická rezonancia), tieto sú však len doplnkové k mamografii a neexistujú štúdie, ktoré by potvrdili, že sú rovnocenné alebo lepšie ako mamografia. A čo sa týka toho sprofanovaného žiarenia? Radiačná záťaž sa v tomto prípade vyslovene démonizuje. Podľa odborníkov – onkológov stredná dávka žiarenia v prsnej žľaze pri mamografii zodpovedá dávke, ktorú dostaneme z prírodného prostredia za 24 až 50 dní.

Fotogaléria


Foto: aliancia NIE RAKOVINE
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia