Atopický ekzém: Veľa toho nenavymýšľate, toto zaberie najlepšie

Atopický ekzém: Veľa toho
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-17 16:30:13 |

Veľmi svrbí a často sa mení na infekciu s mokvajúcimi plochami. U dojčiat a batoliat býva príčinou nočného nepokoja, u dospievajúcich nízkeho sebavedomia.

Atopický ekzém je chronické alebo chronicky recidivujúce neinfekčné kožné ochorenie. K jeho hlavným príznakom patrí sčervenanie, suchosť a nadmerné svrbenie pokožky, ktoré človeka núti k intenzívnemu škrabaniu sa. To vedie k poškodeniu celistvosti pokožky, čím vzniká vstupná cesta k baktériám či vírusom. Atopický ekzém sa vyskytuje častejšie u detí, ktorých rodičia sú atopici,  u alergikov a astmatikov.

Prejavy a diagnostika atopického ekzému

Hlavný prejav atopického ekzému je, že pokožka dieťaťa je extrémne suchá a svrbivá. Ďalej si všímajte prejavy ako je suchosť pier, olupovanie vankúšikov na prstoch, svetlé škvrny na tvári, hrubá koža na dlaniach, ekzém za ušami, neznášanlivosť kozmetiky, opakované kožné infekcie či preplakané noci.

Ak váš drobec bude mať niektoré z týchto príznakov, navštívte lekára. Ten pre potvrdenie či vyvrátenie diagnózy spraví krvné testy a skontroluje hladinu imunoglobulínu E (IgE). IgE sa uvoľňuje imunitným systémom tela. Vo väčšine detí s alergiou a atopickou dermatitídou je vysoký.

Práve extrémne svrbenie, prípadne následné infekcie či mokvanie kože sú príčinou nespavosti a mrzutosti u malých detí. U dojčiat a batoliat často dochádza k tomu, že sa škrabú počas noci. Rodičom sa preto odporúča, aby deťom starostlivo strihali nechtíky a na noc im na ručičky navliekali tenké bavlnené rukavičky, ktoré zabránia poškodeniu celistvosti kože. Toto sa niekedy robilo u všetkých dojčiat, aj keď nemali atopický ekzém, v súčasnosti sa od toho upustilo. 

Pozor na časté umývanie!

Stav atopického ekzému ovplyvňuje veľa vonkajších faktorov. Medzi tie, ktoré ho zhoršujú, patrí nadmerné umývanie rúk, používanie kozmetických parfumovaných prípravkov, nosenie nepriedušného oblečenia, pranie bielizne v nevhodných pracích prípravkoch a používanie aviváže či konzumácia citrusov, čokolády a orechov

Atopický ekzém u dojčiat a batoliat

Klinický obraz atopického ekzému, a najmä jeho lokalizácia, sa mení s vekom. U dojčiat postihuje zväčša tváričku, hlavičku, hrudník rúčky a nôžky. Deti predškolského veku až do doby puberty postihuje atopický ekzém v oblasti kolien, lakťov, ohybov končatín či chrbty rúk.

Ako zbaviť pokožku svrbenie

Neexistuje žiadny liek na ekzém, no zvyčajne sa pri dobrej starostlivosti o pokožku dá zvládnuť. Ak s ekzémom navštívite lekára, spravíte správnu vec. Je dôležité, aby odborník sledoval vývoj ekzému a predpísal krémy priamo na atopický ekzém. Možno bude musieť upraviť liečbu počas rôznych ročných období alebo sa bude meniť vzhľadom k rastu vášho drobca.

Ak je atopický ekzém vo vážnejšom stave, obmedzte kúpanie na jeden až trikrát týždenne. Častejšie kúpanie môže pokožku vysušiť a zhoršiť svrbenie. Pri kúpaní použite jemný nemydlový čistiaci prostriedok a obmedzte čas vo vani alebo sprche na 5 až 10 minút. Dávajte pozor, aby váš drobček nemal horúcu vodu, totiž vysušuje pokožku. Na kúpanie nepoužívajte špongiu, pokožku osušte suchou utierkou. Neotierajte. Aplikujte lokálne krémy alebo olejčeky podľa pokynov hneď po kúpeli, keď je pokožka stále vlhká. No dôležité je aj zvlhčovať zvnútra, to znamená, že vaše dieťa musí veľa piť.

Atopický ekzém je sprevádzaný extrémnou suchosťou a svrbením pokožky. K tomu dochádza preto, že atopická pokožka stráca svoj prirodzený ochranný film, to vedie k dehydratácii a strate kožných lipidov. Zlepšenie stavu kože prinášajú rôzne mastné krémy alebo oleje. Tie pokožku zvláčňujú, hydratujú, zmäkčujú, miernia jej suchosť, začervenanie a napomáhajú k obnove prirodzeného kožného filmu.

Prečítajte si tiež:

Stačia dve "zázračné" potraviny a alergii dáte zbohom

Orientačná "mapa" kožných vyrážok u detí

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: cincinnatichildrens.org, stanfordchildrens.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia