Sašu, ktorý sa narodil bez očí, opustila mama hneď v pôrodnici

Sašu, ktorý sa narodil
Ilustračné foto
Zdroj: foto: The Siberian Times/Australscope
2019-10-17 00:30:19 |

Šok, ktorý prežila mladá mama po tom, ako sa dozvedela, že jej syn sa narodí bez očí, nerozdýchala. Hneď podpísala papiere, že sa ho vzdáva.

Osud sa s Alexandrom alias Sašom, ktorého všetci volajú Smejko, nemazná. Narodil sa v ruskom Tomsku mladej žene, ktorú vychovali v sirotinci. Asi aj to bolo dôvodom, že sa zľakla zodpovednosti. Ako povedala, necíti istotu, že dieťaťu poskytne takú pomoc, akú potrebuje.

Miluje hranie a kúpanie

Chlapča je inak zdravé a podľa opatrovateľky, ktorá sa oňho stará, zúfalo potrebuje milujúcu rodinu a domov. „Nie je iný ako ostatné deti v jeho veku, usmieva sa rovnako ako každé zdravé dieťa,“ opísala Sašu, ktorý nemá očné buľvy a nie tak nie je žiadna šanca, že by raz v živote mohol vidieť. „Miluje, keď sa mu niekto venuje a zbožňuje kúpanie. Je to skutočne veľmi veselé dieťa,“ dodala.

Zdravotné problémy ho netrápia

Na celom svete sú okrem Alexandra už iba dve deti registrované s raritnou očnou poruchou, že nemajú očné buľvy. Saša je napriek tomu jedinečný, lebo s týmto syndrómom sú spojené aj mnohé ďalšie zdravotné problémy, uňho to však tak nie je. Len na čele má dve nezhubné cysty, ktoré mu čoskoro odstránia. Treba rátať s tým, že môže byť mierne motoricky oneskorený.

„Saša absolvuje všetky pravidelné kontroly a testy ako ostatné deti v jeho veku. Darí sa mu dobre,“ uviedla doktorka  Tatiana Rudnikovich, ktorá ho má na starosti. Personál zariadenia, v ktorej sa zatiaľ nachádza, ho opisuje ako pokojné a usmievavé dieťa. I keď nevidí, je veľmi čulý a reaguje na známe hlasy.

Nedávno s ním opatrovateľka absolvovala 2 500 km dlhú cestu do Petrohradu, kde mu chirurgovia implantovali náhradné očné buľvy, aby sa zaistilo, že sa mu tvár pri raste nebude deformovať. Takéto operácie bude potrebovať každých šesť mesiacov, vždy s väčšími buľvami.

Sašov pohnutý osud ľudí dojíma

Otec známy nie je, ani v rodnom liste nie je uvedený. Saša je pripravený na adopciu alebo do pestúnskej starostlivosti. Najprv budú čakať, či prejaví záujem niekto z Ruska a keď nie, bude možnosť adoptovať ho aj do zahraničia. Keďže o ňom informujú médiá po celom svete, už teraz prejavili oňho záujem desiatky ľudí zo zahraničia, ktorí mu chcú poskytnúť domov.

Archieho zo Škótska rodiči milujú aj bez očí

Najdokumentovanejším dieťaťom bez očí je dvojročný Archie Innes, ktorý sa narodil škótskym rodičom Fione a Stevenovi Gouldovcom žijúcim v súčasnosti v austrálskom Sydney.

Archie má na rozdiel od Sašu vážne motorické oneskorenie, poškodený sluch, problémy s dýchaním a potravu prijíma cez sondu zavedenú do žalúdka. Napriek tomu jeho mama Fiona nikdy neoľutovala rozhodnutie nechať si ho. „Je to zázračný človiečik, každý deň nás prekvapuje, je šťastný, silný, vytrvalý a odvážny,“ opísala Archieho, ktorý má doma aj staršiu sestričku.

Prečítajte si tiež:

Chlapcove pľúca zničila jeho extrémna skolióza

Dievčatko ochrnulo po uhryznutí kliešťom

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: thesun.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia