Týchto 9 návykov do mesiaca zmení váš vzťah s deťmi

Týchto 9 návykov do
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-11-02 00:30:00 |

Každý rodič túži po chvíľach, keď si je so svojím dieťaťom blízko. Spojenie je dôležité pre deti aj pre dospelých, to je ten dôvod, prečo je rodičovstvo hodné obetí.

Spojenie je tiež jediným dôvodom, prečo deti dobrovoľne dodržiavajú naše pravidlá. Deti, ktoré sa cítia silne spojené so svojimi rodičmi, chcú spolupracovať. Samozrejme, stále sa budú správať ako deti, čo znamená, že ich emócie niekedy premôžu ich stále rastúcu prefrontálnu kôru (umožňuje lepšie zvládať náročné situácie). Ale keď nám dôverujú, sú motivované nasledovať naše vedenie.

Vedci nám pripomínajú, že na každú negatívnu interakciu potrebujeme päť pozitívnych interakcií, aby bol akýkoľvek vzťah zdravý. A pretože trávime toľko času vedením, teda pripomínaním, dohováraním, kritizovaním, kričaním či poučovaním, je dôležité zabezpečiť, aby sme päťkrát viac času strávili v pozitívnom spojení.

Sme len ľudia. Sú dni, keď všetko, čo môžeme urobiť, je vyhovieť najzákladnejším potrebám našich detí. Dáme im jesť, okúpeme ich, snažíme sa nezblázniť a dostať ich v primeranom čase do postele. Veru, rodičovstvo je tou najťažšou prácou na zemi, ktorú väčšinou robíme vo svojom voľnom čase. Neraz sa s deťmi vidíme až po práci, keď ony boli v škôlke či v škole a tak jediný spôsob, ako si udržať s nimi pevné puto, je vybudovať si denné návyky spojenia. Týchto 10 návykov je síce jednoduchých, ale zároveň neuveriteľne silných a budujú emocionálnu inteligenciu.

1. Dbajte na to, aby ste sa s dieťaťom denne 12-krát objali (resp. fyzicky spojili)

„Na prežitie potrebujeme 4 objatia denne. Na udržiavanie vzťahu potrebujeme 8 objatí denne. Na rast potrebujeme 12 objatí denne,“ hovorí rodinná terapeutka Virginia Satir.

Objímte každý deň na pár minút dieťa hneď ráno po prebudení a tiež vždy pred spaním. Toto by mala byť alfa a omega denného spojenia s dieťaťom, či má 2 alebo 12 rokov. Objatie by malo sprevádzať aj každé lúčenie a opätovné stretnutie. Samozrejme, staršie dieťa pred školou či na verejnosti objímať netreba, ak mu to nie je príjemné, aby sa nestalo terčom výsmechu. Môžete to urobiť kedykoľvek doma. Často je vhodné nájsť si iný spôsob kontaktu, ak objímanie potomkovi v tomto veku nie je práve po chuti. Postrapaťte vlasy, chyťte za ruku, pohladkajte ho. Choďte si spolu sadnúť do kaviarne, dajte si nejaký nápoj alebo zákusok a rozprávajte sa. Majte očný kontakt a usmejte sa, aj to je istý druh dotyku.

2. Hrajte sa spolu

Smiech a spoločná aktivita udržiava spojenie stimuláciou endorfínov a oxytocínu u vás oboch. Každodenný zvyk zasmiať sa spolu tiež dáva dieťaťu šancu zbaviť sa úzkosti a rozrušenia, ktoré inak spôsobuje, že sa cíti odpojené. Hra pomáha deťom spolupracovať. Niekedy stačí úplne malá zmena. Čo podľa vás lepšie zafunguje? „Poď sa najesť, raňajky sú na stole. Teraz hneď!“ alebo „Moja malá gorila, je čas na raňajky! Dnes sú pripravené ovsené vločky, oriešky a banány!“

3. Keď komunikujete s dieťaťom, odložte elektroniku

Toto je veľmi dôležité! Naozaj. Dieťa si bude po zvyšok svojho života pamätať, že pre rodičov bolo natoľko dôležité, že vypli telefón, aby ho počúvali. Dokonca aj stíšenie či vypnutie hudby v aute môže byť silnou výzvou na spojenie, pretože nedostatok očného kontaktu v aute znižuje tlak a deti (aj dospelí) sa častejšie otvoria a rozprávajú o veciach, ktoré by inak s vami nezdieľali.

4. Urobte si čas zvlášť pre každé dieťa

Porobte si všetko čo potrebujete, aby ste mohli stráviť denne (alebo aspoň niekoľkokrát do týždňa) 15 minút s každým dieťaťom zvlášť. Dohodnite sa, že budú vaše dni a dni dieťaťa. Počas vašich dní určíte program vy – základom by malo byť ukázať ratolesti, ako veľmi ju ľúbite a počas dní dieťaťa sa nechajte viesť jeho nápadmi. Buďte láskaví a doprajte mu radosť z činnosti, ktorú vymyslelo.

5. Dovoľte dieťaťu prejavovať emócie

Iste, je to nepohodlné. Ale dieťa musí vyjadriť svoje emócie, inak budú riadiť jeho správanie. Okrem toho je to príležitosť, ako mu pomôcť riešiť niektoré situácie. Otvorte svoje srdce a nenechajte sa strhnúť nervozitou. Pamätajte, že ste tým, komu dieťa dôveruje dosť na to, aby pred ním ukázalo hnev aj slzy. Keď dieťa naučíte, že po ňom hneď pri prejave hnevu či nespokojnosti nezačnete kričať, vytvoríte pocit bezpečia a vaše spojenie sa prehĺbi. Toto je naozaj ťažké zvládnuť a chce to vážne veľkú dávku sebaovládania a trpezlivosti. Regulácia vlastných emócií tvárou v tvár rozrušenému dieťaťa je jednou z najťažších častí rodičovstva.

6. Počúvajte a buďte empatickí

Spojenie sa začína počúvaním. Zahryznite si do jazyka a len počúvajte. Neskáčte do reči. Dovolené sú len naozaj kratučké prejavy prekvapenia, údivu, obdivu či pritakanie. „Páni! ....To naozaj? ... Aké to bolo?.... Fíha!.... Povedz mi o tom viac..... To snáď nie!.... „ a podobne. Zvyk vidieť veci z perspektívy vášho dieťaťa zabezpečí, že s ním budete zaobchádzať s rešpektom a budete hľadať riešenia, ktoré budú prínosom pre všetkých. Pomôže vám to zistiť dôvody správania dieťaťa. A pomôže vám to regulovať svoje vlastné emócie.

7. Spomaľte a vychutnávajte si okamihy

Namiesto toho, aby ste stresovali seba či dieťa, nech stihnete všetko čo treba, aby ste večer mohli stráviť spolu krátky čas pred spaním, využite každú možnosť interakcie počas dňa ako príležitosť na spojenie. Spomaľte a podeľte sa o pekné chvíľky s dieťaťom: dajte mu ovoňať jahody pred tým, než ich vložíte do smoothie. Keď mu pomáhate umyť si ruky alebo ste spolu pri umývadle, vložte jeho ruky pod prúd vody a podeľte sa s ním o ten pocit. Počúvajte smiech dieťaťa. Pozerajte sa mu do očí. Stojte spolu na daždi. Spojte sa vo veľkoleposti súčasného okamihu.

8. Nájdite si čas na uloženie dieťaťa

Pred spaním je dieťa najzdieľnejšie. Únava a blízkosť milovaného rodiča vytvára príjemnú intímnu atmosféru, kedy ste si veľmi blízko. Pritúľte sa, pohladkajte dieťa. Tieto bezpečné chvíle spojenia pomáhajú vyjsť na povrch všetkému, s čím dieťa zápasí, či už v škôlke, v škole alebo aj doma. Možno sa dozviete ako sa mu nepáčilo, keď ste ráno zvýšili hlas alebo o obavách zo zajtrajšej písomky. Len počúvajte. Potvrdzujte pocity. Ubezpečte dieťa, že ste počuli jeho obavy a že zajtra to vyriešite spoločne. Nasledujúci deň sa nezabudnite o tom porozprávať. Budete prekvapení, ako sa váš vzťah s dieťaťom prehlbuje. A neopúšťajte tento zvyk, ani keď je väčšie. Neskorý večer je často jediný čas, kedy sa aj aj dospievajúce dieťa otvorí.

9. Buďte s deťmi na 100%

Deti zostávajú s rodičmi v priemere 900 týždňov svojho života, potom si budujú vlastný. Budú preč skôr, než sa nazdáte. Myslite na to pri komunikácii s dieťaťom a ukážte mu, že ste tu preňho na 100%. Práve tu a teraz, všetko ostatné je nepodstatné. Nedá sa to vždy, ale skúste sa mu venovať naplno aspoň pár minút niekoľkokrát denne.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: psychologytoday.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia