Holandské deti sú najšťastnejšie na svete: V čom tkvie tajomstvo?

Holandské deti sú najšťastnejšie
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-10 00:30:06 |

Holandský spôsob rodičovstva nezahŕňa žiadne mimoriadne výchovné metódy, no zdá sa, že to, čo robia, funguje viac ako dobre.

Vedci dokázali, že holandské deti sú ďaleko pred svojimi rovesníkmi z iných krajín, pokiaľ ide o pohodu a šťastie. V čom je ich výchova iná? Stránka Bright Side zostavila zoznam 13 rád od holandských mám, ktoré môžete aj vy zakomponovať do svojej výchovy, ak chcete, aby vaše deti boli šťastné.

1. Dbajte na dostatok spánku

Zameranie na dostatok oddychu u detí je v holandskej kultúre rodičovstva doslova vryté. Na rozdiel od iných národov, ktoré majú tendenciu svoje deti nadmerne stimulovať, holandskí rodičia si zvyčajne vyberajú aktivity s menšou intenzitou a s minimálnym rozptýlením. Vďaka tomu sa deti cítia pokojnejšie a majú pravidelnejší harmonogram spánku.

Niektoré štúdie dokonca ukazujú, že holandské deti vo veku 6 mesiacov majú napríklad v porovnaní s americkými deťmi o 2 hodiny spánku denne navyše. A keďže deti spia dlhšie a lepšie, aj holandské mamy sa dostatočne vyspia a cítia sa viac oddýchnuté. Vďaka tomu nebývajú uťahané a nervózne ako väčšina mám v mnohých krajinách.

2. Dovoľte deťom na raňajky čokoládu

Jesť čokoládu na raňajky neznie práve ako super zdravý nápad, ale z toho si holandské mamy nič nerobia. Veria, že ak deťom dovolia dať si na raňajky ich obľúbenú sladkú mlsku, nie sú sladkosti pre ne tabuizované, nemyslia na ne celý deň a učia sa väčšej sebakontrole. Najdôležitejšie je mať na pamäti, že všetkého treba s mierou.

3. Ukážte deťom, že peniaze nie sú všetko

Väčšina Holanďanov sa zameriava na jednoduchý život, s nízkonákladovými činnosťami. Deti sú tu zvyknuté na hračky z druhej ruky a vedia, že ak niečo chcú, musia v skutočnosti pracovať. Holandským deťom to pomáha byť pragmatickejšími a sebavedomejšími.

Holandské deti nie sú naučené čakať drahé darčeky ani na narodeniny či pod vianočným stromčekom. Existuje dokonca akýsi tichý úzus, že na narodeninové oslavy sa nenosia darčeky drahšie ako 10 eur. Deti v Holandsku sú vedené k tomu, že oslavy sú na to, aby sa spolu hrali, a nie chválili sa tým, čo dostali a koľko peňazí majú.

4. Dovoľte rodinným príslušníkom tráviť s deťmi viac času

Outsourcing, jednoducho povedané odovzdanie zodpovednosti niekomu inému je vynikajúci spôsob šťastného rodičovstva a holandské mamy to vedia. V tejto krajine deti trávia veľa času so svojimi otcami, ktorí si dokonca dokážu zariadiť pracovný čas tak, aby pracovali cez týždeň iba 4 dni a aspoň jeden deň venujú výlučne deťom. Nazýva sa Daddy Day, teda otcovský deň.

V Holandsku je tiež zvykom, že v jeden pevne určený deň v týždni sú deti so starými rodičmi. Odhaduje sa, že 50 až 60% holandských starých rodičov je zapojených do nejakej formy starostlivosti o deti, takže nie je vôbec výnimočné stretnúť v parku babičku či dedka tlačiacich kočík alebo hrajúcich sa s vnúčatami.

5. Nabádajte deti, aby vyjadrili svoj vlastný názor

V holandskej rodine má slovo každý, vrátane najmladších členov. A hoci niekedy môžu byť rozhovory s 3-ročným dieťaťom skutočne vyčerpávajúce, holandské mamy sa domnievajú, že ich to učí stanoviť si vlastné hranice a jasne vyjadriť, čo chcú.

Holandskí rodičia sa tiež snažia vytvárať pravidlá spolu so svojimi deťmi. Napríklad, ak často bojujete s tým, že deti trávia priveľa času pri obrazovkách, môžete to jednoducho s nimi prediskutovať a dovoliť im vybrať si po dohode obmedzený čas na túto aktivitu. Je to omnoho lepšie ako direktívne im to zakázať alebo bez ich účasti určiť, ako dlho to môže byť.

6. Vytvorte si vlastné rodinné rituály

Jedným z najcennejších pilierov rodičovstva pre Holanďanov je rutina. Znamená predvídateľnosť a predvídateľnosť znamená zvládnuteľnosť. Keď máte presne stanovený rozvrh, deti vždy vedia, kedy je čas jesť, zdriemnuť si a hrať sa. Vďaka tomu má každý člen rodiny menej zmätku, vie, čo sa od neho očakáva a veľkou výhodou je, deti nejedia hocikedy, nejdú do postele príliš neskoro a tiež je ľahšie držať krok so zdravými stravovacími návykmi.

Čo sa stravovania týka, Holanďania si skutočne cenia rodinné stolovanie. Nejde o to nútiť deti jesť na večeru zeleninu alebo rátať kalórie a sacharidy. Pre Holanďanov je rodinné stolovanie posvätné, pretože spája celú rodinu a vďaka rozhovorom za stolom počas jedenia sú si blízki.

7. Netlačte na deti

V iných krajinách rodičia kladú dôraz na kognitívny a tvorivý vývoj detí od útleho veku. Presne tak je to aj u nás, už v predškolskom veku navštevujú jazykové krúžky, športové krúžky, krúžky tvorivosti, hudby či kreslenia. V porovnaní s tým sa holandskí rodičia môžu zdať trochu leniví a nezaujatí, pretože jednoducho nechajú deti, aby boli deťmi. Podľa nich je svet pre malé dieťa zaujímavý a dostatočne stimulujúci bez toho, aby ho bolo treba ešte navyše rozvíjať. Berú to tak, že dieťa sa bude plaziť, štvornožkovať, chodiť a hovoriť, keď bude na to pripravené. Základom je veľa lásky a interakcie.

Holandskí rodičia sa tiež nesnažia učiť deti veci dopredu. Neučia ich abecedu ani čísla, ich predškolská výchova je zameraná na hranie sa a počas návštevy základnej školy nenavštevujú takmer žiadne krúžky. Nie sú zvyknutí ani na veľa domácich úloh.

Napriek zdanlivo zanedbávanému vzdelávaciemu systému je Holandsko po Fínsku a Singapure treťou najlepšie vzdelanou krajinou na svete. Dôvodom môže byť prostredie bez stresu, ktoré vytvára zdravú vzdelávaciu atmosféru a vďaka tomu chodia deti do školy s radosťou.

8. Dovoľte deťom, aby skúmali svet samy

Holandský štýl rodičovstva je o udržiavaní rovnováhy medzi zapojením rodičov a jemným zanedbávaním. V Holandsku nenájdete tzv. helikoptérových rodičov. Namiesto toho dovoľujú deťom, aby sa samy hrali na ihrisku bez ich zásahov. Od prvých ročníkov školy sa holandským deťom odporúča, aby si vytvorili vlastné termíny na hry a stretávanie sa s kamarátmi. Ich rodičia spolu komunikujú a schvaľujú, v ktorom dome deti budú, kedy ich vyzdvihnú a pod. V tomto čase sa deti bavia bez dozoru.

Nie je to tak, že Holanďania sa o deti nemusia starať. Rovnako ako všetci rodičia na svete, majú o deti obavy. Snažia sa však viesť deti k tomu, aby od útleho veku disponovali všetkými zručnosťami, ktoré budú potrebovať v budúcnosti. Napríklad už od dvoch rokov sa učia základným pravidlám premávky. A do piatich rokov všetky získajú osvedčenia o tom.

Tento minimalistický prístup k rodičovstvu deti učí, aby boli sebestačné a prijímali zodpovednosť už v ranom veku.

9. Nikdy nezabúdajte na seba

Šťastní rodičia majú šťastné deti - to sa môže týkať ktoréhokoľvek národa, ale platí to najmä o Holandsku. Mamy tu majú realistickejšiu víziu rodičovstva a chápu, že ony a ich deti nie sú ani zďaleka dokonalí. Holandské ženy udržiavajú tiež dobrú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Väčšina z nich pracuje na čiastočný úväzok, aby mohli nielen tráviť viac času so svojimi deťmi, ale tiež aby mali viac času pre seba. To im dáva silnejší pocit sebavedomia a pohody.

10. Dovoľte im byť vonku v daždi

Holanďania, ako napríklad aj Dáni, sú známi tým, že neholdujú autám. Ich deti zvyčajne chodia do školy na bicykli. Ale je tu jeden malý problém - počasie. V Holandsku veľa prší, fúka a v zime je priemerná teplota 0 až 5 stupňov Celzia. Avšak ani to Holanďanov nezastaví.

Aby mohli v týchto poveternostných podmienkach prežiť, jednoducho sa obliekajú teplejšie, používajú nepremokavé kabáty a gumáky. Cykloturistika v daždi dáva deťom silnú lekciu - život nie je vždy slnečný a dôležité je nevzdávať sa za žiadnych okolností.

11. Rozprávajte sa s deťmi o intímnych témach

Holandskí rodičia hovoria so svojimi deťmi o všetkom, nemajú žiadne zakázané témy. Od 4 rokov sa deti učia o tom, ako sa navzájom líšia a čo by o tom mali vedieť. Ako dieťa rastie, témy sa stávajú podrobnejšími a jasnejšími, takže kým dospejú, poznajú svoje telá a chápu svoje túžby.

Nemyslite si však, že deti si v tejto krajine robia, čo chcú. Holanďania majú jednoducho úplne iný prístup k intimite - namiesto toho, aby sa sústredili na potenciálne riziko a nebezpečenstvo z nich vyplývajúce, učia deti o dôležitosti lásky, zodpovednosti a o tom, ako si stanoviť s partnerom zdravé hranice.

Holandskí tínedžeri majú dovolené romantické schôdzky s partnermi, lebo rodičia podporujú to, aby sa stretávali v bezpečnom prostredí. Vďaka tomu deti dôverujú rodičom a v prípade potreby za nimi môžu vždy prísť. Holandsko má jednu z najnižších mier tehotenstva dospievajúcich v Európe a patrí medzi krajiny s najnižšou mierou potratovosti na svete. Na 1000 žien pripadá asi 8 potratov.

12. Majte z detí radosť, neuprednostňujte úspech

Holanďania majú samozrejme pri svojich deťoch ambície ako všetci ostatní rodičia, ale ich vízia úspechu je úplne iná. Zatiaľ čo väčšina iných rodičov sa chváli tým, aké vynikajúce známky a hodnotenia dieťa v škole dostáva, holandským rodičom viac záleží na blahu ich detí.

Aby boli deti úspešné, mali by byť šťastné, sebavedomé, motivované, nezávislé a mali by mať pozitívne vzťahy so svojou rodinou a priateľmi - to je to, na čo Holanďania veria. A podľa nich iba tento pocit šťastia môže viesť k veľkým úspechom dnes aj v budúcnosti.

Holandskí rodičia okrem toho vždy vidia svoje deti ako jednotlivcov s vlastnými silnými a slabými stránkami a nikdy sa im nesnažia vnucovať svoje vlastné hodnoty a sny.

13. Buďte dobrým príkladom

Žite v praxi to, čo kážete - toto je jedno z najdôležitejších pravidiel holandského rodičovstva. V tejto krajine matky chápu, že ak chcú vychovávať tvorivé, silné a šťastné deti, musia im ísť príkladom vo svojom vlastnom živote.

Prečítajte si tiež:

10 vedecky overených tipov, čo robí dieťa šťastnejším

7 častých chýb vo výchove detí: Robíte ich aj vy?

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia