Ruminácia: O akú poruchu ide a ako s ňou možno zatočiť?

Ruminácia: O akú poruchu
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-10-09 07:30:34 |

Všimli ste si u svojej ratolesti, že pár minút po jedle znova žuje a prehĺta? Ruminácia sa môže objaviť predovšetkým u drobcov do 12 mesiacov.

Ruminácia u dojčiat a detí znamená opakované prežúvanie potravy, ktorá už bola prehltnutá, no opäť sa vrátila do úst. Dieťa ju zase prehltne alebo aj vypľuje.

Ak sa bábätku potrava dostane späť do úst a ono ju s chuťou prežúva a strká si ručičky hlboko do ústočiek, môže ísť o psychicky podmienené prežúvanie (rumináciu). V akom období sa u detí ruminácia objavuje najčastejšie a prečo vôbec táto porucha vzniká? Kedy a ako vôbec spoznáte, že ide o poruchu? Ak váš drobček papal a trávil do určitého veku normálne a zrazu sa mu začala strávená potrava vracať do ústočiek, zbystrite pozornosť.

Správanie dieťaťa pred takouto "akciou" býva nápadné. Začne si opakovane strkať prsty (alebo dokonca i celú päsť) hlboko do úst, prípadne hlasno nasáva vzduch, napína a guľatí chrbátik, drží hlavičku vzadu či napína brušné svaly. Všetky tieto pohyby majú za cieľ dostať potravu späť do úst, aby bolo čo žuť. Dlhodobo vykonávaná ruminácia má bohužiaľ neblahé dôsledky na celkové prospievanie dieťatka. Drobec môže mať zníženú imunitu, zle rásť, trpieť podvýživou, môže mať aj zubný kaz a tráviace ťažkosti.

Ruminácia sa podľa lekárov a vedcov najčastejšie objavuje v dojčenskom veku v rozmedzí od 3 do 12 mesiacov veku dieťatka. Prečo sa to deje? Odborníci nemajú jednoznačnú odpoveď. Za možné príčiny lekári uvádzajú mnohé faktory ako fyzické ochorenie – reflux či bránicový pruh, veľký stres dieťaťa, zanedbávanie dieťaťa matkou, môže to byť spôsob, ako si dieťa chce získať pozornosť rodičov alebo to môže mať aj úplne jednoduché vysvetlenie a to, že pre niektoré deti je akt žuvania upokojujúci.

V adolescentnom veku sa ruminácia môže objaviť ruka v ruke s bulímiou. Táto skutočnosť vedie odbornú verejnosť k tomu, že je ruminácia čoraz častejšie spájaná s psychikou či celkovým napätím v rodine. Ale pozor, ani toto nemusí byť stopercentné pravidlo!

Diagnostika ruminácie

Ak sú u dojčaťa alebo dieťaťa prítomné príznaky ruminácie, lekár spraví krvné testy, ktoré potvrdia alebo vylúčia možné fyzické príčiny zvracania. Často pri diagnostike porúch ruminácie je nevyhnutné, aby lekár počas kŕmenia a po ňom pozoroval dieťa.

Liečba nie je jednoduchá

Deti, ktoré prežúvajú, spravidla potrebujú intenzívnu láskyplnú starostlivosť a čo najhustejšiu potravu. U starších detí sa potom odporúča psychoterapia. Tej pochopiteľne musí predchádzať vyšetrenie zdravotného stavu - respektíve možných fyzických príčin ruminácie, ktoré je možné po ich diagnostikovaní odstraňovať prostredníctvom konvenčnej medicíny.

Vo väčšine prípadov dojčatá a malé deti s poruchou ruminácie „vyrastú“ a začnú normálne jesť. U starších detí môže táto porucha pretrvávať aj mesiace. A prevencia? Neexistuje známy spôsob, ako zabrániť poruche ruminácie u dojčiat a detí. Pozornosť pri stravovacích návykoch dieťaťa však môže pomôcť zachytiť poruchu skôr, ako sa vyskytnú vážnejšie komplikácie.

Prečítajte si tiež:

Skleróza multziplex sa môže týkať aj detí: Toto sú príznaky

Robí vaše dieťa grimasy a nevie to ovládať? Môže ísť o Tourettov syndróm

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: webmd.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia