Aj za malú facku za mreže: Ďalšia krajina úplne zakázala trestať deti

Aj za malú facku
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-04 13:55:00 |

Ku krajinám, v ktorých je zakázané fyzicky trestať deti, sa najnovšie pripojilo Škótsko. Vo štvrtok tamojší parlament prijal zákon, podľa ktorého ide o trestný čin.

V súčasnosti majú rodičia, učitelia a vychovávatelia detí v Škótsku povolené používať  pri výchove „primeranú“ fyzickú silu. Po prijatí nového zákona, ktorého návrh predložil do parlamentu John Finnie z politickej strany Škótskych zelených, nemôžu akýmkoľvek spôsobom dieťa fyzický trestať, informuje bbc.com.

Ako Finnie pripomenul, existujú „nezvratné“ dôkazy o tom, že telesné tresty deti poškodzujú, nie sú účinnou formou disciplíny a môžu sa vystupňovať do fyzického zneužívania. Prijatý zákon podľa neho vysiela silné posolstvo, že násilie nie je v žiadnom prostredí nikdy prijateľné. Za zákon hlasovalo 84 poslancov, proti ich bolo 29. Medzi nimi boli napríklad konzervatívci. Tí sa obávajú, že takáto legislatíva môže ohroziť „dobrých rodičov používajúcich rozumné trestanie".

V školách a iných vzdelávacích zariadeniach v Škótsku bolo používanie fyzických trestov zakázané aj doteraz. Rovnako nezákonné je už v súčasnosti bitie detí do hlavy, trasenie a používanie rôznych nástrojov. Po tom, ako vstúpi do platnosti nový zákon, nebudú môcť škótski rodičia použiť už ani varešku.

Nový zákon používa rovnakú definíciu fyzického trestu akú používa Výbor OSN pre práva dieťaťa. Zahŕňa bitku, ako je fackovanie, fackovanie rukou alebo náradím, kopanie, trasenie alebo hádzanie detí, poškriabanie, zvieranie, hryzenie, ťahanie za vlasy alebo za uši, nútenie detí zostať v nepohodlných polohách, popálenie, obarenie alebo nútené požitie niečoho.

Prvou krajinou na svete, ktorá zakázala fyzické tresty pre deti, bolo v roku 1979 Švédsko. Škótsko sa stalo 58. krajinou s takýmto zákazom. O podobnej norme uvažuje aj Wales.

Prečítajte si tiež:

Prečo by ste nemali biť svoje dieťa

Toto je 10 znakov zlého rodičovstva: Nájdete sa tu aj vy?

 

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: bbc.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia