Zrak u detí nepodceňujte: Videnie sa vyvíja do šiesteho roku veku

Zrak u detí nepodceňujte:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-10-06 13:30:27 |

Vy si to ani nemusíte všimnúť, no zrak vášho drobca možno nie je úplne v poriadku. Naplno sa to prejaví v škole. Niekedy však už môže byť neskoro.

Škôlkar doma väčšinou nevie sám povedať, že vidí horšie alebo inak, preto si poruchu zraku nemusí všimnúť ani rodič. Môže však testovať zrak svojho dieťaťa aj v domácom prostredí, napríklad sa zahrať na piráta, aby prekrývaním očí zistil, či vidí oboma očami rovnako, či rozoznáva detaily a farby,“ hovorí Beáta Bušányová, odborná garantka projektu Zdravé oči už v škôlke a primárka Kliniky detskej oftalmológie Národného ústavu detských chorôb. Práve vďaka tomuto projektu zrakoví terapeuti skontrolujú každoročne zrak tisíckam detí z materských škôl na celom Slovensku. Minulý školský rok navštívili 447 škôlok a fotoskríningové prístroje poukázali na zrakové odchýlky u 15 % škôlkarov. V konkrétnych číslach išlo o 20 285 detí, z ktorých 2955 dostalo odporúčanie na kontrolu nzraku odborníkom.  

V novom, 4. ročníku projektu Zdravé oči už v škôlke, sa predškolské zariadenia môžu tešiť aj na edukačné hračky, ktoré boli pre projekt vyrobené na mieru, aby deťom pomohli cibriť si zrak a aj jemnú motoriku.

Vyškolení pracovníci Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) počas celého školského roka navštevujú materské školy vo všetkých krajoch, aby deťom skontrolovali, či nemajú nábeh na niektorú z najčastejších očných porúch. Kontrola zraku je rýchla, dieťaťa sa vôbec nedotýkame, pretože meriame na diaľku. Prístroj nám v podstate premietne do čísel to, ako škôlkar vidí a naši pracovníci ich vyhodnotia, vysvetľuje Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS. Špeciálne prístroje - autorefraktometre, pripomínajú usmievavý fotoaparát a deti zaujmú veselými zvukmi. Každé dieťa dostane certifikát o vyšetrení, ktorý v prípade odchýlky rodič zanesie pediatrovi. Keď ten zistí u dieťaťa zníženú zrakovú ostrosť, odošle ho na vyšetrenie k oftalmológovi.

Jedným z detí, ktorému skríning zachránil zrak, je aj 5-ročná Dianka z Ivanky pri Dunaji. "Myslela som si, že ako mama a zároveň pedagogička určite viem, aký má moje dieťa zrak a že sa nevymyká z priemeru,“ hovorí jej mama Paulína, ktorá je zároveň aj učiteľkou v materskej škole, ktorú jej dcérka navštevuje. Aké však bolo jej prekvapenie, keď sa škôlka zapojila do projektu a Diankin výsledok nebol príliš dobrý. „Pravé oko ani nebolo možné zmerať a ľavé vykazovalo silnú dioptriu. Bola som presvedčená o tom, že sa asi stala chyba, veď dcérka sa nikdy nesťažovala,“ opisuje Paulína. S potvrdením o meraní navštívili očnú lekárku, ktorá diagnózu dosvedčila. Dianka má na pravom oku 5 dioptrií, na ľavom 3,75 a potvrdil sa jej aj astigmatizmus, teda nerovnomerné zakrivenie rohovky.

Dianka dnes nosí okuliare už pomaly rok a jej život sa s nimi úplne zmenil. „Keď si ich dala na očká prvýkrát, povedala mi, ako je na svete krásne! Každé jedno ročné obdobie, ktoré prežíva, má pre ňu zrazu úplne nový rozmer. Rozpráva mi o veciach, ktoré predtým nedokázala dostatočne pomenovať a teší sa z maličkostí, z kvetom, pavúkov, má radosť, keď nájde slimáka,“ hovorí Paulína s úsmevom a dodáva: „Som nesmierne vďačná o. z. BILLA ľuďom za to, že umožňuje Únii nevidiacich a slabozrakých kontrolovať oči tisíckam detí na celom Slovensku. Som im navždy zaviazaná, zachránili mi dcérkin zrak. Len v našej škôlke viem o ďalších dvoch deťoch, ktoré vďaka projektu Zdravé oči už v škôlke zistili, že majú niektorú očnú poruchu.“ 

Skríning sa zameriava na odhalenie refrakčných porúch zraku, ako ďalekozrakosť, krátkozrakosť, anizometropia,  tupozrakosť a škúlenie. Každá z nich má za následok zníženie zrakovej ostrosti a musí sa korigovať okuliarmi. Vekový rozptyl detí na skríning je určený od 3 do 6 rokov a je vyberaný zámerne. Do šiesteho roku života sa ešte deťom vyvíja videnie a je možné ho včasnou a adekvátnou liečbou ovplyvniť.

K osvete prevencie očných ochorení sa dobrovoľne zaviazali ÚNSS s podporou o. z. BILLA ľuďom.

Prečítajte si tiež:

Zrak: Toto by mali deti jesť pre posilnenie očí

Na prvú očnú prehliadku dieťa pripravte, radí odborníčka

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia