Plávanie s deťmi: Je naozaj také prospešné, ako sa hovorí?

Plávanie s deťmi: Je
Zdroj: gettyimages.com
2019-10-10 16:30:00 |

Plávanie s dojčatami zažíva veľký boom. Pohrávate sa s myšlienkou, že začnete so svojím bábätkom plávať? Aké sú benefity a aké riziká? Čo si všímať pri výbere klubu?

Bábätká majú skutočne kladný vzťah k vode, pretože plávali 9 mesiacov v brušku a v teplej vode sa cítia oveľa príjemnejšie než na suchu. Avšak táto dôvera k vode sa zvyčajne s postupujúcim časom znižuje a môže sa dokonca zmeniť na strach. A to je jedným z hlavných dôvodov, prečo začať s plávaním čo najskôr. Nikdy by sme však a bábätkom nemali plávať proti jeho vôli. Plávanie by malo predstavovať vytváranie väzieb, zábavu a socializáciu, nie násilné cvičenie.

Hlavným cieľom plávania s bábätkami nie je naučiť ich plávať, ale vytvoriť u nich kladný vzťah k vode. Ukázať im, že sa vody nemusia báť, naučiť ich dýchať, zadržiavať dych a vlastne pripraviť na neskoršiu výučbu plávania. Prieskumy ukázali, že deti, ktoré chodia plávať, ako sa hovorí „od plienok", sa naučia plávať skôr, ako ich rovesníci.

Tiež sa u bábätiek vyvinie takzvaný „potápačský reflex“. O čo ide? V ich tele po ponorení nastane celý rad reakcií. Dýchanie a srdcová frekvencia sa spomalia a akákoľvek voda sa samočinne  presmeruje do žalúdka cez pažerák, aj keď niektoré detičky dokonca automaticky zadržia dych.

Kedy začať?

Do špeciálneho bazénu za vhodných hygienických podmienok je dobré začať chodiť plávať od pol roka. To je obvyklý vek, kedy rodičia začínajú navštevovať kluby, ktoré sa touto aktivitou zaoberajú. No môžete začať v podstate kedykoľvek.

Aké sú benefity detského plávania?

Benefitov je naozaj veľa, no najskôr si musíte uvedomiť, že detské telíčko je maličké a rýchlejšie sa ochladzuje, preto zvážte teplotu bazéna. Dieťa sa vo vode môže pohybovať a učí sa tak udržiavať rovnováhu, rozvíja sa motorika a koordinácia pohybov. Pohyb a pocit vo vode dáva dieťaťu povedomie o sebe, ktoré sa iným spôsobom nedá získať. Plávanie teda nielenže pomáha zlepšiť koordináciu a rovnováhu, rozvíjať svaly a kĺby, ale zlepšuje aj silu ich srdca a pľúc a pomáha rozvíjať mozog. Má tiež dobrý vplyv na tráviaci trakt, ktorý sa pri pobyte bábätka vo vode uvoľní a tak môže byť plávanie náponocné aj drobčekom trpiacim kolikami. 

Čo si treba zistiť, než sa vrhnete na plávanie?

Pre plávanie s bábätkami sú najvhodnejšie plavecké kluby, nie verejné bazény! Dôležité je tiež zázemie s aklimatizačnými zónami, ktoré sú prispôsobené malým deťom. Rodičia by si mali tiež overiť, či je v klube možné dieťa v pokoji prebaliť, nadojčiť či ohriať jedlo. Mnohé kluby majú pri bazéne zriadené aj sauny s primeranou teplotou pre bábätká. Treba sa zaujímať o vzdelanie inštruktorov, kvalitu a teplotu vody. Ak sa dá, klub si popredu vyskúšajte a overte si, či vám vyhovujú priestory, hĺbka vody i zázemie. Na kurze by sa tiež mali stretávať deti rovnakého veku.

Cena jedného kurzu, ktorý obvykle zahŕňa 8 až 10 hodín plávania, sa pohybuje v rozmedzí zhruba 100 až 150 eur. Ide len o orientačný údaj, treba sa informovať priamo v klube. Snažiť sa ušetriť a vybrať si neoverený klub s lektormi bez skúseností však môže byť rizikom. 

Prečítajte si tiež:

Stačí 5 malých zmien a zaspávanie už nebude nočnou morou

7-krát, prečo chodiť barefoot


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthline.com, swimming.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia