Cesnak: V ktorom trimestri si ho môžete bez obáv dovoliť?

Cesnak: V ktorom trimestri
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-25 00:30:00 |

Cesnak patrí k potravinám, ktoré si môžu budúce maminy dopriať. Musíte však dbať na to, aby ho nebolo veľa. Len treba správne načasovať, kedy si ho dopriať.

Budúce maminy môžu bez obáv cesnak zahrnúť do jedálnička v počiatkoch tehotenstva, teda v prvom trimestri. Potraviny konzumované v tejto fáze totiž majú na plod menší vplyv v porovnaní s nasledujúcimi trimestrami. V druhom a treťom trimestri by sa mohli prejaviť dva hlavné vedľajšie účinky cesnaku, ak ho zjete viac, než je vhodné - zníženiu krvného tlaku a riedeniu krvi. Preto je vhodné poradiť sa s lekárom, či si ho môžete konkrétne vy dopriať, prípadne koľko.

Koľko surových strúčikov cesnaku môže tehotná žena jesť?

Každý deň môžete konzumovať dva až štyri čerstvé strúčiky cesnaku. To zodpovedá 600 až 1200 miligramom (mg) cesnakového extraktu, 0,03 až 0,12 mililitra (ml) cesnakového éterického oleja, 5 ml tekutého extraktu alebo 20 ml cesnakovej tinktúry. Netreba však zabúdať, že cesnak je ťažký na žalúdok. Lepšie je strúčiky použiť napríklad na natretie hrianky, na langoš, zamiešať do šalátu či do nátierky.

Benefity konzumácie cesnaku počas tehotenstva:

1. Znižuje riziko preeklampsie:

Preeklampsia alebo vysoký krvný tlak je potenciálne škodlivý stav, ktorý postihuje takmer jednu z desiatich tehotných žien. Cesnak znižuje riziko tohto stavu a tiež má blahodarný vplyv na hladinu bielkovín v moči.

2. Zvyšuje hmotnosť dieťaťa:

Štúdie ukazujú, že cesnak pomáha zvyšovať pôrodnú váhu dojčiat, ktoré môžu byť malé alebo hrozí predčasný pôrod.

3. Znižuje hladinu cholesterolu:

Sírová zlúčenina alicín nachádzajúca sa v cesnaku udržiava hladinu cholesterolu pod kontrolou. Táto zlúčenina tiež pomáha riediť krv a zabraňuje tak riziku infarktu alebo mozgovej príhody.

4. Zabraňuje rakovine:

Pravidelná konzumácia cesnaku vás môže ochrániť pred určitými formami rakoviny, najmä pred rakovinou hrubého čreva. Podľa amerického Národného inštitútu pre rakovinu (NCI) štúdie v Číne odhalili, že spotreba cesnaku spolu s cibuľou a pažítkou súvisia so znížením rizika rakoviny pažeráka a žalúdka.

5. Bojuje proti prechladnutiu, chrípke a infekciám:

Cesnak môže obmedziť rast škodlivých baktérií a udržiavať silnú imunitu.

6. Je nápomocný pri liečbe kvasinkových infekcií:

Allicín prítomný v cesnaku má antifungálne, teda antimykotické vlastnosti, ktoré liečia rôzne vaginálne kvasinkové infekcie, ako je chronická kandidóza a kvasinkový hypersenzitívny syndróm.

7. Zabraňuje infekciám kože a ústnej dutiny:

Antimikrobiálne vlastnosti cesnaku sú užitočné ako lokálne roztoky pre pokožku a ústnu dutinu.

8. Zabraňuje vypadávaniu vlasov:

Cesnak obsahuje vysoké množstvo alicínu, ktorý je zlúčeninou na báze síry. Pomáha predchádzať vypadávaniu vlasov a tiež podporuje rast nových vlasov.

Benefity cesnaku sa ukážu, ak sa konzumuje s mierou. Príliš veľké množstvo, naopak, môže priniesť niektoré nežiadúce vedľajšie účinky. Ktoré sú to počas tehotenstva? Keďže cesnak riedi krv, môže spôsobiť, že by ste mohli krvácať viac než je obvyklé, najmä ak by ste museli podstúpiť chirurgický zákrok alebo pri cisárskom reze. Príliš veľa cesnaku môže tiež narušiť tráviaci systém a viesť k žalúdočným problémom.

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: momjunction.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia