7 stratégií, ktoré perfektne zaberajú na vzdorovité deti

7 stratégií, ktoré perfektne
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-09-20 13:30:36 |

Ak máte doma dieťa, ktorý nikdy nepočúva čo mu hovoríte a všetky príkazy či požiadavky ignoruje, možno to chce iba zmeniť taktiku. Vyskúšajte to takto!

Niektoré deti sú jednoducho také. Robia si len to, čo chcú a niekedy máte pocit, že ich cieľom je pripraviť vás o zdravý rozum. Úsmev nezaberá, krik nezaberá, príkazy a zákazy fungujú len pramálo  a vaše nervy tečú. Hovoríme o vzdorovitých deťoch, s ktorými sa vychádza naozaj veľmi ťažko. Myslite však na to, že vy ste tu na to, aby ste svoju ratolesť podporovali, aj keď to nie je vždy ľahké. Vyskúšajte týchto 7 pozitívnych stratégií, ktoré by mohli priniesť úspech.

1. Neočakávajte automaticky, že dieťa bude konať určitým spôsobom. Práve to je často reálnou príčinou vzdorovitého správania. Rodičia sú totiž presvedčení, že vedia, čo dieťa urobí a správajú sa k nemu inak, ako keby to nepredpokladali.  

2. Buďte detektívom – všímajte si dieťa dôkladnejšie a oceňte, keď zbadáte niečo, čo sa vám na jeho správaní páči. „Môj šesťročný Sebi mi jedného dňa otvoril bránku z dvora a nechal ma prejsť prvú. Za normálnych okolností by utekal popredu a nevšímal by si ma. Hneď som ho teda pochválila a poďakovala mu za to. Odvtedy len málokedy na to zabudne a vidím, aký je hrdý, keď mi ju otvára,“ hovorí mama Danica.

3. Namiesto toho, aby ste dopredu robili opatrenia, lebo viete, že dieťa urobí nejakú hlúposť, dajte mu príležitosť konať inak. Napríklad pri prechádzaní cez svetelnú križovatku ho nechytajte dopredu za ruku, lebo predpokladáte, že pôjde na červenú alebo bude bežať (samozrejme, v tomto prípade hovoríme o väčších deťoch). „Dnes ťa nebudem držať za ruku. Viem, že keď ťa požiadam, aby si zastavil/a, urobíš to. Ale pamätaj si, že keď ma nebudeš počúvať, budeme musieť opäť prechádzať cez cestu ruka v ruke ako keby si bol/a malé dieťa.“

4. Buďte nielen rodičom, ale aj kamarátom a získajte si dôveru dieťaťa. Sadnite si s ratolesťou popoludní len tak vedľa seba a rozprávajte sa, o čomkoľvek. Nie, nevyzvedajte, počúvajte, o čom sa chce rozprávať a pripojte sa. Dôverný vzťah s dieťaťom neprichádza automaticky, treba ho budovať. Nebuďte povrchnými, silný vzťah robí s dieťaťom zázraky.

5. Nerozprávajte o dieťati nepekne. Nikdy neviete, kedy vás môže započuť. Aj malá, podľa vás nevinná poznámka, mu môže ublížiť a prehĺbiť vzdor. Nesťažujte sa naňho, naopak, chváľte ho aj pred inými tak, aby to počulo. Bude hrdé a uvidíte snahu viac vás počúvať.

6. Milujte dieťa také, aké je. Správajte sa k nemu čo najčastejšie milo, aj keď práve na to nemáte chuť. Milovať a byť milý k náročnému dieťaťu je ťažká práca, ale pracujte na tom. Pocit, že je milované a beriete ho aj so všetkými chybami, je veľmi dôležitou súčasťou pozitívnej disciplíny.

7. Urobte zo vzdorovitej ratolesti hviezdu. Vzdor je totiž často snahou získať pozornosť. Napríklad nechajte dieťa, aby vás viedlo počas výletu po okolí alebo si na pol dňa vymeňte úlohy a dovoľte mu riadiť vás.

Viac ako čokoľvek iné si uvedomte, že vzdorovité dieťa je... proste dieťa. Rastie, učí sa, spoznáva svet a je vašou úlohou podporovať ho na tejto ceste čo najlepšie. Nie je to vždy ľahké, ale stojí to za to. 

Prečítajte si tiež:

Zmeňte správanie dieťaťa za 7 dní

Batoľa: Toto je najdôležitejšie pri komunikácii s ním


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia