Trvajte na tom, aby deti spávali potme: Toto je dôvod!

Trvajte na tom, aby
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-09-20 06:30:37 |

Jedným z veľmi dôležitých dôvodov, prečo by sme mali naučiť deti spať v tme, je regenerácia, ktorá je pre ich zdravie viac ako potrebná. Bez tmy to nejde!

Počas spánku telo obnovuje biologické systémy, preto je dôležité, aby ho nič nerušilo – ani zvuky ani nadmerné svetlo. Ak necháte deťom na noc zapnutú lampičku, môže to mať na ne horší vplyv, ako by ste si mysleli. Dôvodom je tzv. spánkový hormón melatonín, ktorý telo tvorí iba v tme. Práve on reguluje cykly spánku a bdenia a vplýva na naše biologické hodiny.

U detí, ktoré sa vyvíjajú, je zdravý spánkový cyklus veľmi dôležitý. Ak teda majú deti celú noc rozsvietenú lampičku, melatonín sa netvorí. Následkom sú častejšie choroby, nervozita, mrzutosť, nespavosť či neschopnosť sústrediť sa. Imunita u takéhoto dieťaťa je slabšia.

ČO SA DEJE KEĎ SPÍME

22:00

počet bielych krviniek v našej krvi sa zdvojnásobuje a teplota nášho tela klesá

23:00

v každej bunke prebieha regeneračný proces

00:00

vedomie je pohltené snami, zatiaľ čo mozog neustále pracuje

01:00

ľahký spánok

02:00

všetky orgány okrem pečene odpočívajú

03:00

tlak krvi sa znižuje, náš pulz a dýchanie sa spomaľujú, telo je v pokoji

04:00

mozog je minimálne prekrvený a nie je pripravený na prebudenie

05:00

obličky oddychujú, svaly „spia“

06:00

telo sa pripravuje na prebudenie

07:00

imunitný systém je naštartovaný

Treba si uvedomiť, že deti sú počas dňa vystavované rôznym rušivým vplyvom ako je televízor, počítač, mobil či iná elektronika. Modré svetlo z obrazoviek je veľkým nepriateľom spánku, preto je ideálne, ak v izbe, kde spia deti, žiadna elektronika nie je. Dokonca aj digitálne hodiny môžu byť rušivým elementom. 

Ideálne je, aby deti spali v tichu a so zatiahnutými žalúziami, ktoré vytvoria v izbe primeranú tmu. Ak im tma prekáža, nechajte žalúzie pootvorené alebo majte zapnutú malú lampičku len počas zaspávania dieťaťa. Niekedy, najmä u menších detí, pomáha plyšové zvieratko. Na kvalitu spánku vplývajú aj rôzne rituály ako je kúpeľ, teplé mlieko či aspoň pár minút čítania.

Prečítajte si tiež:

TOP 10 chýb, ktoré robíme pri uspávaní

7 chýb, ktoré robíte, keď neviete spať

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: brightside.me

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia