Kedy je cucanie palcov alebo ohrýzanie nechtov zdraviu prospešné?

Kedy je cucanie palcov
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2019-09-18 17:30:03 |

Aj váš špuntík má palce večne v ústach? Hryzenie nechtov či cmúľanie palca sa u detí považuje za nepríjemný návyk. V skutočnosti však prináša benefity!

Podľa novej štúdie uverejnenej v časopise Pediatrics sa zdá, že všetko zlé je k niečomu dobré. Vedci z Nového Zélandu sa počas troch desaťročí zamerali na 1 000 detí a zistili, že deti, ktoré si hryzú nechty alebo cmúľajú palce sú v skutočnosti menej náchylné na rôzne alergie a môžu u nich vyvinúť ochranné bunky, ktoré budú pretrvávať až do dospelosti. Tento výskum podporuje tzv. Hygienickú hypotézu, že alergia sa často prejaví u detí, ktoré nie sú v ranom veku vystavené choroboplodným zárodkom tak, ako to bolo predtým.

Je potrebné poznamenať, že vedci nenabádajú, aby si deti začali cmúľať palčeky a hrýzť nechty, aby zabránili alergiám. „Mnoho rodičov sa snaží odnaučiť svojich drobcov od týchto návykov,“ hovorí docent respiračnej epidemiológie na univerzite v Otagu Robert Hancox. „Určite nenabádame, aby si deti ohrýzali nechty a cmúľali palce, ale existuje šanca, že ak má dieťa jeden z týchto návykov a je ťažké ho od neho odnaučiť, tak existuje určitá útecha, že by to mohlo znížiť riziko alergií.“

Existuje celý rad teórií o tom, prečo počet detí s alergiami v poslednom desaťročí výrazne vzrástol. Vedci zistili, že až takmer polovica detí má aspoň miernu reakciu na alergény, akými sú mačky, psy, tráva alebo plesne.

Cmúľanie palca ako prevencia rozvoja alergie

Vo výskume sa ďalej píše, že ak by si tieto deti cucali odmalička palce alebo hrýzli nechty, kleslo by riziko na 38%. Ak by mali jeden z týchto návykov, bolo by to 49%. Predpokladá sa totiž, že cmúľanie prstov u detí zvyšuje pôsobenie mikróbov, čo má vplyv na vývoj imunitného systému. No stále platí pravidlo čistých rúk po príchode domov a pred jedlom.

Prečítajte si tiež:

Čo je lepšie: Palec alebo cumeľ?

Zbavte sa piatich návykov, ktoré kazia deti

 

 

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia