Vreckové pre školáka: Koľko by mal dostávať?

Vreckové pre školáka: Koľko
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-17 00:30:34 |

Máte doma prváčika a rozmýšľate, či mu už začnete dávať vreckové, prípadne v akej výške by malo byť? Zistite, či je vhodným „adeptom“.

Nástup dieťaťa do školy je najlepší čas, kedy ho začať učiť hospodáriť s peniazmi. Ako sa zhodujú odborníci, vreckové ešte automaticky neznamená, že dieťa to bude vedieť, hoci je to jeden z prvých krokov. „Finančnú gramotnosť treba u detí pestovať už v ranom veku. Hoci komplexné ekonomické a finančné vzdelávanie zatiaľ na základných, ale aj stredných školách chýba, základy hospodárenia treba deťom vštepovať už doma,“ hovorí generálna tajomníčka Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov (AFISP) Darina Huttová. Vždy závisí od vyspelosti dieťaťa, no malo by to byť vtedy, keď už rozpoznáva čísla, zvláda prvé matematické úkony sčítania a odčítania, a hlavne, zodpovedne vníma potrebu plnenia si svojich školských povinností.

Začnite s menším vreckovým

Ak sa pre vreckové rozhodnete, mali by ste stanoviť jasné pravidlá, ktoré nebudete meniť. „Dieťa tak bude vedieť, s akou čiastkou a kedy má počítať, vďaka čomu si bude môcť postupne plánovať svoje príjmy aj výdavky,“ podotýka Huttová. Teda, či mu budete dávať k nejakému dňu pravidelnú čiastku, alebo naopak variabilnú, ktorá bude závisieť od jeho aktivity v domácnosti, úspešnosti v škole a podobne. Výška vreckového by sa mala odvíjať od veku dieťaťa a jeho potrieb. „Je lepšie, ak najprv začnete s menšími čiastkami a s kratšími intervalmi,“ radí. Napríklad bude spočiatku dostávať týždenné vreckové a neskôr mesačné. Dôvodom je, že malé deti hlavne spočiatku nedokážu plánovať v dlhších časových intervaloch a zrejme by prvé vreckové minuli na sladkosti či hračky pri najbližšej návšteve obchodu.

Motivujte dieťa k šetreniu

Dieťa od začiatku učte, že ak si minie svoje peniaze hneď v prvý deň, viac do konca týždňa alebo mesiaca, v závislosti na termíne vreckového, nedostane. „Z tohto pravidla nesmiete poľavovať, aby ste dieťa hneď od mala neučili žiť na dlh, respektíve mu nevštepovali nezodpovednosť pri finančnom plánovaní,“ upozorňuje Huttová. Zároveň bude vedieť, že ak si bude chcieť kúpiť nejaké hračku, počítačovú hru či čokoľvek iné, musí si na to našetriť. Štatistiky však potvrdzujú, že neschopnosť šetriť je kameňom úrazu aj v slovenských domácnostiach. Viac ako tri štvrtiny z nich nemajú dostatočnú finančnú rezervu, ktorá by mala byť vo výške polročného príjmu domácnosti. „Už deťom treba vštepovať, že ak chcú nejakú vec, ktorá nie je nedosiahnuteľná, pravidelným šetrením ju môžu získať,“ dodáva. Motivovať dieťa možno aj tým, že mu obstaráte pokladničku, kam by si šetrilo peniaze, tým väčším môžete založiť účet, kam by si nejakú čiastku odkladali (napríklad už aj zárobky z brigád) a mohli pravidelne stav účtu sledovať. 

Prečítajte si tiež:

Experti radia: Učte cielene deti hospodáriť od mala

3x ako byť mama kamoška, no neprekročiť hranice

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia