10 chýb vo výchove, ktoré väčšina rodičov ľutuje

Dieťa nepočúva
Ilustračné foto
Zdroj: photl.com
2021-09-08 15:30:00 |

Všetci rodičia chcú, aby ich deti mali čo najlepší možný život. Mnohí pracujú do zmorenia, aby im mohli čokoľvek kúpiť, iní sú čo najprísnejší, aby vychovali slušných ľudí.

Každá rodina má svoje vlastné spôsoby výchovy, ale je tu jedna vec, ktorú majú všetci rodičia spoločnú: keď sa obzrú späť, každý by chcel opraviť niektoré chyby, ktoré v minulosti pri výchove urobil, píše portál brightside.me. Snažte sa vychovávať svoje ratolesti tak, aby ste sa vyhli chybám mnohých rodičov, aby ste predišli ich opakovaniu. Ktoré sú to?

1. Komunikácia s deťmi nebola práve najlepšia

Ratolesť, ktorý vyrastá z detských čias na relatívne sebestačného človeka, potrebuje intenzívny kontakt s dospelými. Pravdou je aj to, že túto komunikáciu potrebujú tiež rodičia. Je bežné, že tí nemajú veľa voľného času a nie vždy majú náladu rozprávať sa s dieťaťom, nezabúdajte však, že dieťa vyrastie tak rýchlo, že si ani neuvedomíte, kedy sa z neho stal dospelý a vy ho takmer ani nepoznáte. Neexistuje spôsob, ako vrátiť stratený čas, preto sa snažte byť pri deťoch nielen fyzicky, ale aj duševne. Užite si čas, ktorý môžete spolu tráviť.

2. Svoje deti neobjímali dosť často

Vedci preukázali dôležitosť objatí pre zdravie, morálne aj fyzické. Jestvuje veľa zrejmých výhod, ale pravdepodobne súhlasíte s tým, že je jednoducho pekné dieťa objať. Niekedy to rodičia nerobia z rôznych dôvodov, často si to ani neuvedomia. Ako dieťa vyrastá, príde obdobie, keď sa nebude chcieť objímať. Preto si tieto chvíle vychutnajte, kým je to možné.

3. Deťom urobili príliš málo fotiek

Samozrejme, keď dieťa nebudete fotiť, nič sa nestane. Nijako neutrpí fyzicky ani psychicky. Je však veľmi pravdepodobné, že v budúcnosti by ste si chceli pripomenúť niektoré cenné okamihy, na ktoré si spomeniete, no uvedomíte si, že ste si ich nezvečnili. Fotiť dieťa denne pri každej situácii nie je to, čo by ste mali robiť, no určite je dosť chvíľ, ktoré stoja za pozornosť a zaslúžia si fotku.

4. Nepísali si prvé skomolené slová svojich detí

Ide len o spomienky. O spomienky, ktoré vám po rokoch dokážu vyčariť na perách úprimný úsmev a vrátia vás do minulosti. Dalo by sa ľahko žiť aj bez nich, ale je oveľa lepšie mať ich.

5. Nehrali sa spolu dosť

Po prvé, ak zapojíte dieťa do rôznych aktivít, môžete zistiť, o čo má záujem a v čom je dobré. Na základe toho môžete pracovať na rozvoji jeho silných stránok. Po druhé, akákoľvek aktivita, napríklad čítanie nahlas alebo hranie sa s hračkami, rozvíja detskú inteligenciu, fantáziu a zvyšuje to slovnú zásobu. V neposlednom rade to posilňuje spojenie medzi vami a dieťaťom.

Skúsení rodičia často ľutujú, že si nevšimli talent svojich detí, aj keď niektoré výnimočné schopnosti si možno všimnúť už v útlom veku.

6. Boli príliš prísni

Existuje všeobecný mýtus, že čím vyššie sú očakávania, tým úspešnejším sa človek stáva. Ale pozor! V skutočnosti môžete skutočne dosiahnuť opačný efekt: problémy so správaním a dokonca aj problémy s vývojom. A, samozrejme, jednou z nevýhod môže byť zlý vzťah s deťmi.

Škodlivé sú aj tresty za zlé známky - môžu znížiť celkový úspech v škole. Trestajte a odmeňujte svoje deti iba za veci, na ktorých skutočne záleží. Trest za rozbitý pohár nikdy nikomu šťastie neprinesie.

7. Nezohľadňovali názor dieťaťa

Snáď každý rodič už vypustil zo seba vetu typu: „Si príliš malá/ý na to, aby si sa rozhodla/rozhodol sama/sám“ alebo „Dospelí to vedia lepšie.“ Verte, pre dieťa je veľmi nepríjemné počuť to.  Urážanie dieťaťa však v tomto prípade nie je to najhoršie. Deti, ktorých názor bol často zanedbávaný, môžu byť veľmi neisté. Ak to aj vy robíte, zmeňte to! Nechajte dieťa možnosť voľby a vyjadriť svoj vlastný názor. Je lepšie prediskutovať ich želania a vysvetliť si veci, ako ich ignorovať a obmedzovať.

8. Nerobili svoje dieťa dostatočne šťastným

Pekné spomienky na detstvo sú to najcennejšie, čo nám nikto nemôže vziať. Aj krátke spoločné dovolenky sa môžu neskôr zmeniť na väčšie úspechy: ak dieťa rastie v zdravej atmosfére a má možnosť získavať nové skúsenosti, znamená to, že sa aktívne rozvíja. Šťastné deti sa ľahšie prispôsobujú dospelému životu a začínajú nové vzťahy. Rodičia tiež často nostalgicky rozmýšľajú nad časom, ktorý spolu s deťmi prežili. Užite si ho a porozmýšľajte, ako urobiť váš život zaujímavejším.  Uistite sa, že vaše dieťa má v živote čo najviac šťastných chvíľ.

9. Často sa riadili radami niekoho iného

Existujú ľudia, ktorí radi radia, aj keď je to nevhodné, a najmä mladé mamy ich často počúvajú. Keď stretnete takýchto „odborníkov“, dopočujete sa veľa o tom, ako dieťa lepšie obliekať, kŕmiť a vychovávať. Pravdou však je, že vy ste rodičom a viete lepšie ako ktokoľvek iný, čo je dobré pre vaše dieťa a čo nie. Rady si môžete samozrejme vypočuť, ale to neznamená, že ich musíte dodržiavať.

10. Neboli pri svojich deťoch v najdôležitejších okamihoch ich života

Niektoré veci, ktoré sa nám ako rodičom nezdajú vážne, môžu byť pre naše deti vážne. A všetci ľudia (najmä deti) potrebujú mať v tých chvíľach pri sebe niekoho, na kom im záleží. Aj keď sa zdá, že máte dôležitý dôvod nechať si ujsť narodeninovú oslavu svojho dieťaťa, skúste si to vybaviť, aby ste na nej mohli byť. V budúcnosti možno oľutujete, že práve tú ste vynechali. Pre rodiča by nemalo byť dôležitejšie nič, než dieťa. Argumenty typu, že veľa pracujete, aby sa malo dobre, neobstoja. Spoločne strávený čas nevynahradia žiadne peniaze ani darčeky.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia