Jeden z najväčších mýtov: Toto pri zavšivenej hlave robíte zbytočne

Jeden z najväčších mýtov:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-09-10 13:45:07 |

Začala škola a s ňou aj najrizikovejšie obdobie roka. Prečo? Zavšivenie je hneď po prechladnutí druhým najnákazlivejším ochorením, takže stačí jedna malá voš a problém je na svete.

Základom prevencie je pravidelná kontrola hlavy a ak vo vlasoch nájdeme neželané "zvieratká", musíme hneď zareagovať. Vďaka špeciálnym prípravkom sa môžete pred potenciálnym nakazením chrániť aj v predstihu. V lekárni dostanete sprej, ktorý nastriekate do pokrývky hlavy. 

Hoci vši nie sú prenášačmi žiadnych chorôb a svojho hostiteľa v podstate neohrozujú, ich pobyt vo vlasoch je značne nepríjemný. Niekoľkokrát za deň totiž prehryznú pokožku hlavy a odtiaľ sajú krv. No zavšivenie (pedikulóza) nemá vôbec nič spoločné s nedostatočnou hygienou a nakaziť sa môže ozaj každý bez rozdielu veku - stačí len prísť s nákazou do styku. Zakročiť proti všiam je potrebné bezodkladne, ideálne pomocou kvalitných odvšivovacích prípravkov.

A čo ostrihanie? To je najväčší mýtus, aký ste kedy mohli počuť. Voš totiž nedokáže prežiť len vo vlasoch kratších 1 cm, takže je potrebné ostrihanie, ktoré voláme "na koleno". Takže akékoľvek skracovanie vlasov ako forma prevencie je zbytočné.

Odvšivenie však nie je prechádzkou ružovým sadom. Voš je totiž anatomicky prispôsobená prostrediu, v ktorom musí prežiť, preto má krátke silné nohy zakončené pazúrikom, ktorým sa drží vlasu. Vši sa veľmi rýchlo množia, preto musíte byť pri ich hubení naozaj dôslední. Každý výrobca odvšivovacieho prípravku navyše odporúča vykonať po siedmich dňoch od ošetrenia ďalšiu prehliadku, ktorá odhalí prípadný výskyt.

Vši sa hojne množia medzi deťmi, pretože sú oproti dospelým v užšom fyzickom kontakte. Mýtom je predstava, že vedia preskočiť z hlavy na hlavu. Jednoducho prelezú. Deti si ich odovzdávajú pri výmene čiapok alebo gumičiek do vlasov. Hustým hrebeňom preto skontrolujte najmä miesta na zátylku a za ušami. V prípade pozitívneho výsledku aplikujte prípravok proti všiam podľa priloženého návodu.

Prinášame vám niekoľko užitočných rád a spôsobov ako sa zbaviť vší a ich vajíčok

Vyperte všetky veci, s ktorými dieťa prišlo do styku (obliečky, uterák či plyšové hračky) na 60 °C a potom ich vložte aspoň 20 minút do sušičky. To, čo sa nedá vyprať, vložte do vzduchotesných vakov aspoň na 3 dni. Koberce a akýkoľvek čalúnený nábytok povysávajte a vrecko z vysávača okamžite vyhoďte. Hrebene, čelenky a kefy namočte na 1 hodinu do liehu alebo do dezinfekčného prípravku. Môžete ich tiež umyť v horúcej vode alebo ich jednoducho zahoďte.

Vyvarujte sa nasledovných chýb

  • Nepoužívajte fén na vlasy. Fén môže ostatok živých vši fúkať do vzduchu a šíriť tak ďalej.
  • Nepoužívajte kondicionér alebo kombináciu šampón a kondicionér pred aplikáciou prípravku proti všiam.
  • Neumývajte vlasy vášmu drobcovi po dobu 1 až 2 dni po použití odvšivovacieho prípravku.
  • Nepoužívajte tento prípravok viac ako trikrát. Totiž, po treťom raze vášmu drobcovi už nemusí pomôcť. A PRÍPRAVKY NEMIEŠAJTE!
  • Nepoužívajte éterické oleje na liečbu vši. Tieto oleje môžu viesť k alergickým reakciám na pokožke hlavy.

Ako zabrániť šíreniu?

Povedzte deťom, aby si medzi sebou nepožičiavali hrebene, kefy, klobúky, šatky, šatky, stužky, uteráky či prilby. Takisto im povedzte, aby neležali na posteľnej bielizni, vankúšoch a kobercoch keď nevedia, kto pred nimi na nich ležal a či mal alebo nemal vši. Každé 3 alebo 4 dni prekontrolujte vlasy všetkých členov vašej domácnosti.

Aj keď zavšivení nie je rozhodne príjemná záležitosť pre deti ani pre rodičov, dôležité je zbytočne neprepadať panike a postaviť sa k problému čelom. S pedikulózou sa dá dnes totiž účinne bojovať.

Prečítajte si tiež:

5 vecí, ktoré ste možno o všiach nevedeli

Odstráňte vši podomácky vyrobeným olejčekom

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia