Autosedačka : Viete, ako dlho v nej môžete nechať novorodenca?

Autosedačka : Viete, ako
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-10 00:30:00 |

S bábätkami, najmä s tými najmenšími, to občas nie je ľahké a mnohí rodičia sa spoliehajú na jazdu autom, počas ktorej si drobec pospí v autosedačke.

Odborníci varujú, že novorodenec by nikdy nemal zostať v autosedačke, resp. v tzv. vajíčku dlhšie ako 30 minút. Hrozí totiž zadusenie. Dokonca pri cestovaní s novorodencom by ste nemali zabúdať na prestávky. Nie pre seba, ale pre drobčeka. 

Pre mnohých je pokušením, keď dieťa počas jazdy autom v autosedačke zaspí, aby ho nevyťahovali a počkali, až sa zobudí samo. Istejšie je nerobiť to! Riziko zadusenia je príliš veľké na to, aby vám stálo za chvíľu pokoja bez detského plaču.

Rodičia často netušia, že deťom spiacim v autosedačke niečo hrozí. Ako vyplynulo z prieskumu spoločnosti Churchill Car Insurance, iba 31 percent z nich si je vedomých, že ak nechajú dieťa v autosedačke dlho, môžu sa uňho vyskytnúť problémy s dýchaním a srdcovým rytmom. Okrem toho rovnaký počet rodičov netušil, že pri cestovaní s novorodencom by si mali každé dve hodiny urobiť 15-minútovú prestávku.

„Aj keď je veľmi dôležité, aby rodičia počas cesty autom vždy používali vhodnú autosedačku, po zastavení treba vždy dieťa z nej vybrať a umiestniť do postieľky.  Autosedačky nie sú určené na dlhší čas spánku dieťaťa,“ upozorňuje profesor Peter Fleming z univerzity v anglickom Bristole. Prvé štyri až šesť týždňov po narodení bábätka by sa podľa neho rodičia mali vyhýbať cestovaniu autom trvajúcim dlhšie ako 30 minút. Tiež je dobré, ak môže na dieťa niekto dospelý počas celej cesty dohliadať. „Ak sa nedá dlhšej ceste vyhnúť, robte si pravidelne prestávky, počas ktorých dieťa z autosedačky vyberiete,“ radí.  

Prečítajte si tiež:

Ako správne nosiť detskú autosedačku

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia