Žena porodila dvojičky v tomto veku! Ako je to možné?

Žena porodila dvojičky v
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Profimedia.sk
2019-09-08 23:30:00 |

Bojíte sa, že vám tikajú biologické hodiny? No, po prečítaní príbehu tejto mamy - babičky, si môžete vydýchnuť.

Mangayamma Yarramattiová z indickej dediny Godavari nachádzajúcej sa v štáte Ándhrapradéš, ktorá porodila vo veku  74 rokov dvojičky, si povedala, že na splnenie túžby po materstve nie je nikdy neskoro. Starať sa o ne bude spoločne s 82-ročným manželom Sitaramom Rajaraom! Nešlo, samozrejme, o náhodu, ale otehotnela vďaka metóde tzv. mimotelového oplodnenia vďaka darovaným vajíčkam.

Ako informuje Fox News, dve dievčatká prišli na svet cisárskym rezom vo štvrtok. Mama aj deti sú podľa lekárov v poriadku. Aj samotný pôrod bol bezproblémový, až na menšie dýchacie komplikácie budúcej mamy, podľa pôrodníkov však nešlo o nič vážneho. Paradoxne, v deň pôrodu postihla novopečeného otca náhla mozgová príhoda. Našťastie, prežil a bude sa môcť z detí spolu s manželkou tešiť.

I keď podľa odborníkov ide o netypický prípad, vzhľadom na možnosti asistovanej reprodukcie to nepovažujú až za také prekvapujúce. Kvalita a kvantita vajíčok s pribúdajúcim vekom klesá, no „maternica nepodlieha rovnakým vekovým obmedzeniam,“ vysvetlila odborníčka na pôrodníctvo Shannon Clark.

Novopečení rodičia si za svojím rozhodnutím stoja.  Prežili spolu už 50 rokov, po deťoch vždy túžili a k tomuto kroku ich inšpirovala 55-ročná susedka, ktorá otehotnela vďaka mimotelovému oplodneniu. Tvrdia, že v ich dedine boli stigmatizovaní za to, že sú bezdetní, uviedla britská stanica BBC. „Skúšali sme to mnohokrát a stretli sme sa s množstvom lekárov. Toto je najšťastnejšie obdobie môjho života,“ povedala Mangayamma.

Pôrod ženy v tak vysokom veku opäť otvoril tému tzv. geriatrického tehotenstva. Týmto pojmom sa označujú tehotenstvá žien, ktoré porodia po 35.roku. Za optimálny vek sa považuje tehotenstvo a pôrod vo vekovom rozpätí 18 až 27 rokov.

Podľa Hindustan Times je Erramatiová je najstaršou ženou na svete, ktorá porodila. Pred tromi rokmi porodila vo veku okolo 70 rokov ďalšia indická žena Daljinder Kaur. V roku 2007 podľa Telegraphu prekonala svetový rekord 59-ročná Britka, ktorá v takomto veku priviedla na svet dieťa prirodzenou cestou.

Prečítajte si tiež:

Toto sä najstaršie matky sveta

Deti starších mám sú zdravšie

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: foxnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia