Toto sa vám zíde: Viete, kedy môže dieťa cestovať lietadlom samo?

Toto sa vám zíde:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-09-05 06:30:49 |

Ak potrebujete niekam poslať lietadlom dieťa do 5 rokov bez dospelého, máte vo väčšine leteckých spoločností smolu. Staršie však prepravia.

Poslať niekam lietadlom dieťa samo nie je jednoduché a nestáva sa to často. Niekedy však nastane situácia, že potrebujeme, aby sa niekam dostalo a nemáme inú možnosť, len ho vypraviť bez sprievodu dospelého. Čo k takému niečomu potrebujeme?

Základnou podmienkou je povinné zakúpenie služby asistencie, ktorá znamená, že dieťa bude sprevádzané letiskovým personálom. Vo väčšine leteckých spoločností to platí pre všetky deti cestujúce samostatne od 5 do 11 rokov. Mladšie deti obvykle musí sprevádzať dospelá osoba. Poľská národná letecká spoločnosť LOT Polish Airlines však túto možnosť ponúka, dieťa má po celý čas na starosti určená letuška. Naopak, napríklad Ryanair zase službu špeciálnej starostlivosti o deti počas letu neponúka vôbec. Samostatne môžu s nimi cestovať až deti od 16 rokov veku.

Od 12 rokov veku dieťaťa už táto služba povinná nie je, no ak chcete mať väčšiu istotu, že všetko je v poriadku, môžete ju objednať každému dieťaťu až do 17 rokov veku vrátane. Myslite na to, že pri výbere leteckej spoločnosti si treba overiť, či takúto službu poskytuje, porovnať ceny a mierne sa môže líšiť aj veková hranica, dokedy je služba povinná.

Pre objednanie služby je potrebné vyplniť špeciálny formulár – Žiadosť o prepravu nesprevádzaného zapísaného dieťaťa pri kúpe letenky. Cestovateľské weby upozorňujú, aby ste tak urobili najneskôr 48 hodín pred odletom. Počkajte na potvrdenie od leteckej spoločnosti. Dieťa potrebuje platný cestovný pas, preukaz zdravotného poistenia a ak to krajina vyžaduje, tak víza.

Počas letu s asistenciou sa po celý čas o dieťa stará vyškolený letecký personál. Pomôžu s odbavením aj batožinou a odvedú ho na palubu lietadla. Každé dieťa cestujúce s asistenciou dostane pri odbavovaní špeciálnu kartičku “Unaccompanied Minor”, ktorú bude mať počas cesty zavesenú na krku. Obsahuje základné údaje. Dieťa obvykle sedí v lietadle v blízkosti palubného personálu. Po prílete sa malému cestovateľovi opäť postarajú o batožinu, pomôžu mu prejsť colným priestorom a odovzdajú vopred určenej osobe. Tá musí mať pri sebe osobné doklady s fotkou a pri prebratí dieťaťa podpísať odovzdávací formulár.

Cena služby nie je jednotná, každá letecká spoločnosť ju má spoplatnenú podľa seba. Niektoré ju spoplatňujú podľa dĺžky trasy – napríklad v Czech Airlines pri lete do 3 500 km stojí 50 eur, nad 3 500 km je to 75 eur. Inde účtujú cenu za službu podľa toho, či ide o európsku alebo medzikontinentálnu trasu. Vo všeobecnosti treba rátať s tým, že služba vás vyjde zhruba na 50 až 60 eur, pri lete medzi kontinentami to môže byť od cca. 70 do 90 až 100 eur. V cene sa zahrnutý nielen asistencia, ale aj detské jedlo a nealkoholické nápoje.  

Ak pošlete dieťa lietadlom samo, myslite na to, že môže potrebovať osobitný (úradný) dokument, ktorý ho oprávňuje cestovať bez rodičov. Musí byť podpísaný rodičmi, príp. druhým rodičom alebo zákonným zástupcom. Niektoré krajiny ho vyžadujú. Vhodné je dopredu sa informovať, či je to v danej krajine, do ktorej smeruje, potrebné.

Prečítajte si tiež:

Cestovná nevoľnosť: Prečo deťom býva cestou v aute zle?

Rodičia radia: Takto cestujte s deťmi a bude pohoda

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia