Dysplázia: Hrozí aj vášmu drobčekovi?

Dysplázia: Hrozí aj vášmu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-31 00:30:11 |

Problémy s chôdzou u vášho drobca a vy o tejto chorobe nemusíte ani tušiť. Vyskytuje u 1 až 3% všetkých novorodencov. Čím skôr sa dysplázia diagnostikuje, tým lepšie sú vyhliadky na uzdravenie.

Diagnóza sa stanoví klinickým, sonografickým a prípadne röntgenologickým vyšetrením. Prvú kontrolu bedrových kĺbov vášho bábätka spraví ortopéd už v pôrodnici a to počas prvých štyroch dní po pôrode. Druhá kontrola sa musí stihnúť do šiestich týždňov od narodenia, kedy sa vyšetrujú bedrá pomocou ultrazvuku. Keď má drobček tri mesiace, väčšinou sa vyšetruje poslednýkrát, opäť ultrazvukom.

Dysplázia bedrového kĺbu je vývojová porucha. Prichádza k chybnému vytvoreniu jamky (acetabula) a hlavice v bedrovom kĺbe. Vývojová dysplázia sa môže objaviť len pri jednom bedrovom kĺbe, ale tiež môže postihnúť obe bedrá. V druhom prípade sa jedná o výrazne ťažší zdravotný stav. Vývojová bedrová dysplázia môže byť diagnóza s veľmi ľahkými odchýlkami v bedrovom kĺbe, ale môže ísť aj o čiastočné alebo úplné vykĺbenie v bedre.

Dyspláziou trpí približne 5% detí. Našťastie, až 88% z nich lieči úspešne konzervatívnou liečbou. Iba u jedného z 1000 detí sa vyžaduje operačný zákrok. Častejšie sú postihnuté dievčatá vplyvom hormónu relaxínu, ktorý spôsobuje vyššiu mobilitu v kĺbe.

Čo dyspláziu spôsobuje?

Deti mamičiiek, ktoré majú svoje tehotenské bruško od začiatku veľmi nízko, sú vystavené najvyššiemu riziku. Tu je veľká pravdepodobnosť, že dieťatko sa s dyspláziou stretne. Niektorí odborníci tvrdia, že z veľkej časti to má na svedomí genetika, no neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by túto teóriu potvrdil. Samozrejme, genetika hrá svoju úlohu vo vývoji dysplázie, no nie je jej hlavnou príčinou.

Pokiaľ má súrodenec vývojovú dyspláziu kĺbov, potom je pravdepodobnosť tohto ochorenia 6%, pokiaľ má rodič vývojovú dyspláziu, potom sa pravdepodobnosť ochorenia zvyšuje na 8 až 12%. Pokiaľ má vývojovú dyspláziu rodič alebo súrodenec, potom má dieťa 10% pravdepodobnosť, že toto ochorenie nastane. K ďalším rizikovým faktorom patrí vplyv vonkajšieho prostredia, s dyspláziou sa stretávame u prvorodených detí, pri väčších plodoch (nad 4 000 g) a pri tehotenstve s menším obsahom plodovej vody. Častejšie sa vyskytuje u detí, ktoré sa narodili koncom panvovým..

A čo liečba?

Liečba sa začína vždy konzervatívnou cestou (nie operačnou). Pri ľahkých formách sa predpisuje abdukčná perinka. Bábätku sa ľahkoa aplikuje, upevňuje sa pomocou suchého zipsu na plienku a dieťa túto liečbu veľmi dobre znáša.

Pri čiastočnom alebo úplnom vymknutí kĺbu sa používajú Pavlíkove remence, ktoré lekár v ambulancii nasadí a prispôsobí tak, aby plnili svoj účel.

Abdukčná perinka aj Pavlíkove remence sa nosia celý deň a dávajú sa dolu len pri kúpaní a prebaľovaní. Liečba trvá priemerne tri mesiace. Pri tých najťažších prípadoch luxácie kĺbu je niekedy potrebné dieťa hospitalizovať. K operačnému zákroku sa pristupuje iba výnimočne.

Čo ak sa nelieči?

Následky môžu byť ťažké. U malých detí sa prejavujú krívaním, bolesťou a obmedzeným pohybom v bedrovom kĺbe. V dospelosti sa tieto problémy zhoršujú, objavuje sa predčasná artróza, ktorá končí operáciou a umelou náhradou bedrového kĺbu.

Dokedy by sa mali objaviť jadierka?

Pri ultrazvukovej kontrole sa sleduje vývoj jadierok v hlavici stehennej kosti. Tieto jadrá sú základom pre vznik kostí. Objavujú sa v 1. až 10. mesiaci, no najčastejšie okolo 3. mesiaca. Keď sa vývoj týchto jadierok výrazne oneskorí alebo jadierka úplne chýbajú, dieťa musí podstúpiť ortopedické vyšetrenie.

Prečítajte si tiež:

Perthesova choroba: Je pre deti nebezpečná?

Čkanie detí: Ako s ním zatočiť?


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: stanfordchildrens.org, hipdysplasia.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia