Dievčatko ochrnulo po uhryznutí kliešťom

Dievčatko ochrnulo po uhryznutí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-08-27 09:30:09 |

Nie je žiadnym tajomstvom, že kliešte môžu prenášať lymskú boreliózu a encefalitídu. No sú pôvodcami aj ďalších ochorení, o ktorých mnohí ľudia ani netušia.

Averey Mell (5) odviezli začiatkom augusta do nemocnice po tom, ako začala mať problémy s pohybom, prehĺtaním a dýchaním. Kým večer si líhala do postele ešte úplne zdravá, ráno už mala problémy s rovnováhou. „Mala závraty a nedokázala chodiť rovno,“ opísala jej mama Sami na Facebooku.

Netrvalo dlho a malá Averey ochrnula. Skončila v nemocnici na prístrojoch na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). „Mali sme také ťažké ráno. Prestala sa hýbať, začala sa dusiť. Lekári ju pred pár hodinami intubovali, lebo nedokázala prehĺtať," informovala ďalej. „Keď sme sa dostali na JIS, všimla som si, že má čosi vo vlasoch. Bol to kliešť. Pre istotu som jej pozrela hlavu dôkladnejšie a našla som ďalších dvoch, jedného v zadnej časti hlavy pod vlasmi a ďalšieho na zátylku.“

Averey hneď nasadili antibiotiká a podľa plánu jej mali ďalšie ráno vytiahnuť dýchaciu trubicu. „Ak to nebude možné, dostane hadičku na kŕmenie,“ opisovala Sami stav svojej dcérky, s ktorou ešte deň predtým spoločne šantili a ani vo sne by jej nenapadlo, že sa stane niečo takéto.

I keď lekári predpokladali, že stav dievčatka je spôsobený kliešťami, nemali istotu a prvá noc na dýchacom prístroji v nemocnici bola rozhodujúca. „Ak antibiotiká jednoducho nezafungujú, budeme späť na začiatku. Teraz je to len hra na čakanie... Stále bojuje. Je to také upokojujúce, lebo viem, že moja dcérka tu stále je,“ napísala vtedy Sami.

Averey nakoniec diagnostikovali paralýzu spôsobenú kliešťom, čo je zriedkavá zdravotná komplikácia spôsobená toxínmi nachádzajúcimi sa v slinách kliešťov. Našťastie, najhoršie obavy sa nepotvrdili a po odstránení kliešťov a nasadení antibiotickej liečby sa jej zdravotný stav začal rýchlo zlepšovať. Po ustúpení nepríjemných zdravotných komplikácií absolvovala vyšetrenie u neurológa a zdá sa, že jej nezostali žiadne následky.

Čo je to paralýza spôsobená kliešťom?

Obvykle začína v dolnej časti tela a postupuje smerom hore. Príznaky sú ľahko zameniteľné s inými neurologickými poruchami, ako je Guillainov-Barréov syndróm alebo botulizmus. Paralýza kliešťom môže postihnúť kohokoľvek, u detí sa však obaví častejšie ako u dospelých.

Aké sú príznaky?

„Klasický prípad je ten ako u Averey. Večer ide človek spať zdravý a ráno po prebudení nie je schopný pohnúť časťou tela alebo má nevysvetliteľnú slabosť,“ hovorí odborníčka na infekčné choroby a vedecká pracovníčka v John Hopkinovom centre pre zdravotnú bezpečnosť Amesh Adalja. Keď sa toxín šíri, môže spôsobiť ochrnutie celého tela alebo slabosť v zuboch. „V závislosti od toho, ako dlho je kliešť prisatý, môže ovplyvniť viac ako jednu končatinu a dokonca ovplyvniť dýchacie svaly,“ vysvetlila. V konečnom dôsledku môže spôsobiť zlyhanie dýchacích ciest a smrť.

Liečba

"Najdôležitejšie je čo najskôr kliešťa odstrániť. Ochrnutie zvyčajne zmizne do 24 hodín po odstránení kliešťa," hovorí špecialista na infekčné choroby Richard R. Watkins z Ohio Medical University. Ochrnutie sa zhoršuje, čím dlhšie je kliešť prisatý, preto je veľmi dôležité odstrániť ho. Ešte lepšie je nezabúdať na prevenciu, aby sme prisatie kliešťa eliminovali na minimum. 

Prečítajte si tiež:

Kliešťová sezóna: Dajte šancu týmto domácim repelentom

Kliešte útočia: Zabudnite na mydlo, olej a vatu


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/hj
Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia