Test fixiek: Každá tretia prepadla pre nežiaduce látky

Test fixiek: Každá tretia
Ilustračné foto
Zdroj: foto: dTest
2019-08-24 00:30:57 |

Deti fixky milujú, kreslia nimi snáď všade. Český spotrebiteľský časopis dTest preveril kvalitu 18 balení a prišiel s takýmito závermi.

Výrobcovia väčšinou zdôrazňujú, že čiary po ich fixkách možno z textilu ľahko odstrániť. Je to tak však naozaj? dTest zisťoval aj to, ako ľahko je možné veci popísané či pokreslené fixkami vyprať a ako sú na tom s obsahom rizikových chemikálií. Za kvalitu písania a výdrž dostali výrobcovia veľmi dobré či dobré známky. Horšia bola situácia pri skúškach, ktoré testovali, ako idú fixky "dole" z pokreslených obrusov a oblečenia.

„Väčšina čiar bez ťažkostí pustila zo zmesového materiálu z bavlny, polyesteru a elastanu. Horšie to bolo s bavlnou, hoci sme ju prali na 60 ° C. Čiernou ovcou sa stal výrobok Stabilo Pen 68, ktorého farby boli na oboch textíliách jasne viditeľné aj po vypraní,“ konštatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Hodnotitelia skúšali čiary odstraňovať aj z tzv. Vixlajvantového obrusu s hrubým plastovým povrchom a z úplne priehľadného plastového prehozu, ktorý sa používa ako ochrana látkového obrusu. „Kým z hladkého prehozu bolo možné zmyť všetky farebné šmuhy bez ťažkostí, na obruse s hrubším povrchom zostali aj napriek použitiu saponátu viditeľné farebné pozostatky po popisovačoch Bic Kids, Kika / Pelikan a Stabilo Pen 68," hovorí Hoffmannová.

Väčšina fixiek v teste mala hladký a oblý tvar, len pri šiestich fixkách v teste (Crayola, Stabilo Pen 68, Faber-Castell, Staedtler, Kores a Kika / Pelikan) sa výrobcovia dizajnovými prvkami snažili zabrániť nechcenému kotúľanie pod stôl.

Test preveroval tiež odolnosť popisovačov. Či už ich plastového tela, ktoré v prípade prasknutia spôsobuje rýchle vysychanie fixy alebo písacieho hrotu. Pri siedmich výrobkoch spôsobil pád zarazenie hrotu, čím sa stali nepoužiteľnými (Kaufland / K-Classic, Faber-Castell, Koh-i-Noor, Staedtler, Stylex, Kika / Pelikan a Flying Tiger / Tuscher).

Európska bezpečnostná smernica považuje fixky, rovnako ako voskovky, pastelky a farebné kriedy, za hračky. A požaduje, aby boli bezpečné, čo platí aj v prípade, keď dieťa kreslí fixkou nielen po papieri, ale napríklad aj po koži alebo si ho strká do pusy. Náplň fixy obsahuje vodu, farby, konzervačné látky a zmáčadlo. Teda zmes chemických látok, ktorej presné zloženie sa odvíja od požadovanej farby, a nikde na obale sa ho nedozvieme. Prítomnosť potenciálne rizikových chemikálií preto dTest nechal zistiť v laboratóriu. Tretina testovaných výrobkov v teste prepadla.

Analýzy výrobkov Kores, Kika / Pelikan a Nebula poukázali na viacpočetné nálezy problematických látok benzo (g, h, i) pyrelenu, naftalénu, fenantrénu a pyrénu. Tieto výrobky by vzhľadom k nameraným hodnotám nemali v Nemecku šancu získať známku GS, zaručujúcu bezpečnosť. Vo fixkách Maped zase laboratórium detekovala vysoký obsah naftalénu," uvádza Hoffmannová.

Laboratórium vo fixkách hľadalo aj konzervačné látky izothiazolinóny. Tie sa používajú vo výrobkoch na báze vody, v emulziách a roztokoch najmä v kozmetike. Sú vo svojej podstate toxické vo vodnom prostredí a môžu spôsobovať podráždenie pokožky. Za nadlimitné množstvo týchto látok prepadli fixky Flying Tiger / Tuscher.  „Výrobok Flying Tiger / Tuscher navyše ako jediný na obale neuvádza značku zhody CE, čo naznačuje, že nemusí spĺňať limity na vybrané chemikálie pre hračky. Pre prekročenie limitov na konzervanty stiahol predajcu tieto fixky z predaja v Rakúsku," upozorňuje Hoffmannová.

Niektoré fixky obsahujú aj organické rozpúšťadlá, čo sú prchavé zlúčeniny, ktoré sa do ľudského organizmu najčastejšie dostávajú vdýchnutím. „Toluén sme v relatívne veľkom množstve objavili pri fixkách Flying Tiger / Tuscher. Nameraná hodnota ale neprekročila limit daný normou. Fixky Pepco obsahovali nadlimitné množstvo styrénu, ktorý dráždi dýchaciu sústavu, pokožku, oči a sliznice a môže spôsobovať nesústredenosť, únavu, závrate alebo bolesti hlavy," uzatvára Hoffmannová.

Prehľad všetkých testovaných fixiek nájdete na www.dtest.cz/fixy. Kompletné výsledky testu prinieslo augustové vydanie časopisu dTest.

Prečítajte si tiež:

Sirupy: Je v nich viac ovocia či cukru?

dTest: Tento opaľovací krém pre deti úplne prepadol

 

dTest
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: dTest

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia