Čo by ste mali vedieť o rastových bolestiach a kedy môžu byť nebezpečné

Čo by ste mali
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: gettyimages.com
2019-08-22 00:30:03 |

Kedy sa rastové bolesti najčastejšie objavujú? Ako sa prejavujú? A možno ich nejako zmierniť? V niektorých prípadoch vedia veľmi vydesiť.

Mamy dojčiat dobre poznajú búrlivé obdobia, kedy sa zo dňa na deň zdá, že je mlieka málo a dieťatko sa stáva nenásytným. Pravdepodobne ide o rastový špurt. Našťastie v dojčenskom veku nesprevádzajú špurtové obdobie bolesti, ktoré niekedy deti trápia v období búrlivého rastu medzi tretím rokom a pubertou. Postihnuté bývajú najmä dolné končatiny.

V odbornej literatúre boli rastové bolesti prvýkrát opísané zhruba pred 200 rokmi. Zaujímavé však je, že sa o nich stále veľa nevie. Ani moderná medicína netuší, prečo niektoré deti trápia a iné nie. Tiež treba dať do pozornosti, že bolesť nevzniká, ako by sme očakávali, priamo v kostiach, ale je dôsledkom napätia priľahlých mäkkých tkanív. Dobrou správou je, že rastové bolesti považujú lekári za menej závažný stav a nie je potrebné ich nijako liečiť. Odborníci však zároveň upozorňujú na to, že k vysloveniu diagnózy musí vždy predchádzať odborné vyšetrenie, kde budú vylúčené iné závažnejšie choroby. Opakované bolesti končatín môžu byť niekedy aj prejavom nádorového bujnenia. Preto je nanajvýš vhodné, aby ste s dieťaťom navštívili pediatra.  

Čo vieme o rastových bolestiach?

Rastové bolesti sa objavujú najmä vo večerných a nočných hodinách, kedy už dieťa nie je také aktívne a všetky nepríjemné pocity viac vníma. Podľa lekárov sú rastové bolesti najčastejšou príčinou nočných bolestí nôh v detskom veku. Bolesť je zvyčajne obojstranná, obdobie jej výskytu  má dva typické vrcholy - medzi 3. až 5. rokom a potom medzi 8. až 12. rokom.

U niektorých detí možno pozorovať súvislosť medzi bolesťami a väčšou fyzickou záťažou. Vnímanie bolesti je veľmi rozdielne, od miernej až po veľmi intenzívnu a veľmi záleží aj od prahu bolesti a niekedy tiež od temperamentu dieťaťa. Bolesť môže byť vo výnimočných prípadoch silná natoľko, že sa dieťa prebúdza zo spánku. No našťastie rastové bolesti nesprevádzajú iné nepríjemné symptómy. Podľa niektorých výskumov sa častejšie vyskytujú u detí s poruchami sústredenia a učenia.

Možno dieťaťu uľaviť?

Na rastové bolesti neexistuje žiadny špeciálny liek. Niekomu pomáha jemná masáž postihnutej oblasti, inému len uistenie, že sa nejedná o nič závažné. Detskí lekári často odporúčajú suché alebo vlhké teplo (obklady), ktoré mnohým malých pacientom pomáha. Ak sú bolesti silnejšie a deti sú uplakané, radia podávanie slabých analgetík, zvyčajne vo forme bežne dostupných sirupov. Niektorí rodičia nedajú zase dopustiť na homeopatiká a iným deťom veľmi pomáha upokojenie, najlepšie formou príbehu, rozprávky či obrázku - ako nožička rastie a naťahuje sa.

Prečítajte si tiež:

Tréning detského mozgu: Tipy, ako na to a čoho sa vyvarovať

Sdáva vaše dieťa v tejto polohe? Pozor na to!

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: webmd.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia