Bonding: Láska na prvý dotyk

Bonding: Láska na prvý
Ilustračné foto
2019-08-19 00:30:14 |

Lepenie či pripútanie, aj taký je preklad anglického slova bonding. Ide vlastne o nepretržitý kontakt matky a dieťaťa v čase tesne po pôrode a v ďalších hodinách i dňoch.

Jedinečné a neopakovateľné hormonálne zmeny sa odohrávajú v skorej popôrodnej dobe. Práve bonding je základom pre trvalý, láskyplný a celoživotný vzťah s dieťaťom. Má však aj množstvo ďalších pozitív. Deťom sa lepšie stabilizuje dýchanie, zažívajú základný pocit bezpečia a tiež majú menšie neurologické ťažkosti. Kontakt "koža na kožu" zmierňuje novorodenecký plač a prisatie k prsníku je ľahšie. Matka sa lepšie vyrovnáva s pôrodnými bolesťami, spomienky na samotný pôrod sú krajšie a laktácia nastúpi ľahšie.

Novorodenec na tele matky bez vonkajších zásahov má až neuveriteľné schopnosti, ktoré prenos pod kohútik s vodou prekazí. Mamu s dieťaťom na hrudi vďaka hormónom neprepadne únava ani po náročnom pôrode. Nerušený čas po pôrode má preto veľký význam aj pre novovzniknutú rodinu, vrátane otca. Všetci majú možnosť sa akoby „okukať“, sú plní pocitov z nového života a novej úlohy aj emócií, ktoré dovtedy nezažili. Majú priestor na to, aby vzniklo nové spoločenstvo.

Ako má bonding vyzerať?

Bezprostredne po pôrode zdravotné sestry položia nahého novorodenca na nahé brucho matky (po pôrode cisárskym rezom na hrudník matky). Všetky dôležité vyšetrenia a základné ošetrenia novorodenca sa vykonávajú na maminom tele. Bonding tak umožňuje a podporuje vizuálny kontakt: pohľad z očí do očí matky a novonarodeného bábätka. Po nejakej dobe je novorodenec schopný sa sám doplaziť priamo k bradavke. Matka a novorodenec sú v kontakte "skin to skin", teda koža na kožu. Pri bondingu sa eliminuje všetka technika, či už ide o fotoaparáty, videokamery alebo mobilné telefóny. Všetky vyšetrenia novorodenca, odbery biologického materiálu, vizity a pod. sa vykonávajú za prítomnosti matky. Pri nutnosti transportu novorodenca je nutné transportovať aj matku spolu s ním, ideálne v telesnom kontakte.

Recept na bonding

Ako sa pripraviť na pokiaľ možno pohodový pôrod a následný bonding? Zásadný je výber pôrodnice, teda tej NAJ pre vás. Môžete si prečítať alebo počúvať skúsenosti, ale dajte na svoj inštinkt. Dopredu pôrodnicu navštívte, pozrite si zázemie a komunikujte s personálom. Pocit dôvery a bezpečia je zásadný a od neho sa odvíja všetko ostatné. Hneď, ako sa totiž žena cíti akokoľvek ohrozená, nastupuje stres. A v strese nejde pohodovo rodiť. Až 90% pôrodu je totiž v hlave. A pôrod bez zbytočného stresu znamená možnosť bondingu v jeho rýdzej podobe.

Prečítajte si tiež:

10-ročný syn natočil nečakaný pôrod mamy v aute

Syndróm modrého dieťaťa: Ako a prečo vzniká?

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: raisingchildren.net.au, bounty.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia