Tajomná fontanela: Čo to je a koľko ich má váš drobec?

Tajomná fontanela: Čo to
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-15 00:30:27 |

Čo je fontanela či lupienok? Je to väzivové spojenie na hlave novorodenca v miestach, kde sa stretávajú kosti, ktoré spolu tvoria lebku.

Veľká fontanela má tvar kosoštvorca. Dá sa veľmi ľahko nahmatať, dokonca môžete cítiť, že pod ňou pulzuje krv. Okrem „veľkej“ fontanely má bábätko na hlavičke ešte 5 ďalších menších fontanel (tzv. „malá“ je umiestnená v záhlaví a má tvar trojuholníka, no ďalšie 4 maličké fontanely aj  odborník nahmatá len veľmi ťažko).

Prečo to tak príroda vlastne zariadila a na čo sú fontanely dobré? Prečo sa také krehké bytosti rodia s nezrastenou lebkou? Nie je to od prírody tak trochu prešľap? Nie je!

Dôvody, prečo príroda dopustila, aby na lebke novorodenca boli zraniteľné miesta, akými fontanely bezpochyby sú, nemožno považovať za malicherné. Hlavička novorodenca totiž musí počas priechodu pôrodnými cestami odolať obrovskému tlaku, a práve fontanely - tieto pružné štrbinky, umožňujú, aby sa tento náročný proces udial bez komplikácií. Veľký tlak na drobnú lebku dieťatka dobre dokumentuje skutočnosť, že niektorí novorodenci mávajú po pôrode na hlavičke dokonca tzv. kefalhematóm - mäkký krvný výron, ktorý zvyčajne nebýva nebezpečný a do pár týždňov po pôrode sa vstrebe.

Fontanely ale majú aj ďalšie dôležité úlohy! Umožňujú veľmi rýchle zväčšovanie mozgu v prvom roku života a rýchle vyrovnanie krvného tlaku v hlavičke dieťatka. A v neposlednom rade môžu dieťa určitým spôsobom ochrániť pri úraze. Čiastočná "elasticita" lebky môže zohrať významnú ochrannú úlohu pri páde na hlavičku - a že ich nie je v batoľacom veku málo!

Na lebke novorodenca sú zvyčajne štyri fontanely, vlastne presnejšie šesť, lebo dve sú párové. Najznámejší je tzv. veľká fontanela, tá sa dá ľahko nahmatať a býva pozorne sledovaná pri pravidelných preventívnych prehliadkach u pediatra. Veľká fontanela púta pozornosť lekárov už od pradávna, avšak z iného dôvodu, než v súčasnosti - verilo sa totiž, že v tomto mieste pramení aj vysychá mozgová tekutina. (Nie nadarmo pripomína slovo fontanela slovko "fontána" z latinského "fons" - prameň.)

Chráni to najcennejšie

Kým maličkú tylovú fontanelu nahmatá len veľmi skúsený laik a samozrejme lekár, na klinové a postranné fontanely je krátky aj odborník. Naopak veľká (čelná) fontanela môže byť u novorodenca, zvlášť na holej hlavičke, celkom nápadná. Kde ju nájdete? Uprostred hlavičky, niekoľko málo centimetrov nad čelom. Čelná fontanela má tvar kosoštvorca a býva pod ňou, zvlášť pri rozrušení, viditeľný zrýchlený pulz. Ak je fontanela prepadnutá, alebo naopak výrazne vyklenutá vedzte, že sa v telíčku dieťatka deje čosi nedobrého!

Prepadnutá fontanela môže značiť, že vaše dieťa je silne dehydratované. Ak je veľká fontanela naopak vypuklá a výrazne pulzujúca, môže značiť zápalové ochorenie mozgu! V oboch prípadoch je nutné kontaktovať lekára. Avšak veľká fontanela má pre odborníkov ešte jeden zásadný význam. Slúži ako "okienko" pre ultrazvukové vyšetrenie mozgu.

Kedy fontanely zanikajú?

Malá fontanela, ktorú laik zvyčajne nenahmatá (a ani nie je dôvod sa o to pokúšať), zaniká medzi 2. - 4. mesiacom života. Nápadnejšia veľká fontanela potom mizne medzi 12. - 18. mesiacom. Detský lekár zvyčajne odosiela dojčatá k neurológovi vtedy, keď sa veľká fontanela a lebečné švy rozostupujú a dieťatko sa odchyľuje od normálneho psychomotorického vývoja.

Prečítajte si tiež:

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

Toto s vaším bábätkom urobí polhodina vonku

 

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: edicalnewstoday.com, pregnancybirthbaby.org.au

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia