Pediatri odkazujú: Týchto 7 vecí prestaňte robiť

Pediatri odkazujú: Týchto 7
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2022-07-30 00:30:00 |

Rodičovstvo neprichádza s príručkou, takže neraz sme nútení prísť na mnohé veci sami. Potom často robíme zbytočnosti alebo chyby. Najmä čo sa týka zdravia a starostlivosti o dieťa.

Keďže na mnoho vecí musíme prísť na vlastnú päsť, neraz si necháme poradiť od priateľov, známych alebo hľadáme informácie na internete. Potom, keď sa dostaneme do ordinácie detského lekára, ten sa z našich informácií a postupov občas chytá za hlavu. Ktoré najčastejšie chyby pediatri rodičom vyčítajú a odporúčajú skončiť s nimi?

1. Prestaňte sa radiť s doktorom googlom

Na internete určite nájdete aj dôveryhodné zdroje, z ktorých získate užitočné informácie, ale ani tak nie je možné diagnostikovať zdravotný stav vášho dieťaťa takýmto spôsobom. Namiesto robenia paniky je potrebné navštíviť pediatra, ktorý dokáže jeho stav reálne zhodnotiť. Najmä na diskusných fórach sa objavuje mnoho skreslených či úplne zlých informácií a rád, ktoré môžu skôr ublížiť ako pomôcť. Ak vás baví takto tráviť čas, poklebeťte si na fóre s inými rodičmi, no na ich rady sa nespoliehajte.

2. Nepýtajte si pri každom ochorení dieťaťa antibiotiká, ale ani ich zo zásady neodmietajte

Sú dve skupiny rodičov – jedna by dávala deťom antibiotiká i na vyvrtnutý členok, v druhej sú zase rodičia, ktorí hľadajú alternatívne spôsoby liečby aj vtedy, keď je viac ako žiaduce práve antibiotiká podať. V tomto prípade je vhodné spoľahnúť sa na pediatra a keď sa vám jeho rozhodnutie predpísať alebo nepredpísať antibiotiká nepáči, nechajte si to vysvetliť. Ak svojmu pediatrovi neveríte, mali by ste si nájsť iného.  

Antibiotiká by mal lekár predpísať pri bakteriálnej infekcii, pri vírusových ochoreniach sú neúčinné. Prechladnutie a bežný kašeľ antibiotiká nepotrebujú. Ak ich podávate dieťaťu príliš často, baktérie sa stanú voči nim rezistentnými a o to ťažšie sa bude dieťa v budúcnosti liečiť. Naopak, ak ich nenasadíte pri bakteriálnej infekcii, ochorenie môže vážne poškodiť niektoré orgány v tele dieťaťa.

3. Nebojujte nezmyselne proti očkovaniu

Čím ďalej tým viac rodičov odmieta povinné očkovania a vo svete sa začínajú objavovať choroby, ktoré boli práve vďaka očkovaniu už takmer vyničené. Nedať zaočkovať svoje dieťa je podľa pediatrov veľmi nezodpovedné a sebecké, lebo takýto rodičia sa spoliehajú na 95-percentnú zaočkovanosť populácie, ktorá chráni pred ochorením aj ich nezaočkované dieťa. Táto hranica sa však dramaticky znižuje a kolektívna ochrana nebude.

4. Prestaňte deťom čistiť uši vatovými tyčinkami

Lekári sa stále častejšie stretávajú s tým, že deti majú ušný maz zatlačený hlboko a horšie počujú alebo majú problémy s ušami. I keď na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že je to hygienické a správne, v skutočnosti tyčinky viac ublížia ako pomôžu. Ideálne je po kúpaní vypláchnuť uši vodou, tá prebytočný maz uvoľní. Ak sa neviete tyčiniek vzdať, čistite nimi iba vonkajšiu časť ucha.

5. Nedovoľte deťom tráviť väčšinu voľného času pred obrazovkami

Obrazovky sú súčasťou nášho života a deti bohužiaľ pri nich trávia čím ďalej tým viac času. Ako rodičia by ste mali mať hlavné slovo v rozhodovaní a nedovoliť im to. Ubezpečte sa, že vysedávanie pred obrazovkou kompenzuje dieťa pobytom vonku, cvičením, kreatívnym hraním, čítaním si, kreslením a podobne. Dôležitý je sociálny rozvoj dieťaťa, povzbudzujte ho preto ku kamarátstvam, stretávajte sa s inými deťmi a doprajte im priamy kontakt, nie vo forme hrania online videohier či četovania si na diaľku.

 

6. Prestaňte hovoriť nezmysly, že dieťa ochorelo preto, lebo bolo vonku

 

Túto zaklínaciu formulku s obľubou používajú rodičia, ktorým sa nechce tráviť s deťmi čas na vzduchu. Je to mýtus a úplná hlúposť. Nádcha je vírusové ochorenie, ktoré sa šíri preto, lebo deti majú ruky plné baktérií – dotýkajú sa všetkého možného, potom si pretrú oči, nos či tvár alebo sa šíri kvapôčkami, teda pri kýchaní, kašľaní a smrkaní. Obviňovať z kašľa a hlienov čerstvý vzduch je naozaj absurdné. Všimnite si, že deti sú častejšie choré na jeseň a v zime, keď väčšinu času trávia v malom priestore s ostatnými deťmi. Vždy, keď je to možné, či v lete alebo v zime, je potrebné brať dieťa von.

7. Prestaňte robiť paniku, keď dieťaťu stúpne teplota

Zvýšená teplota je pre mnohých rodičov strašiakom. Znamená totiž, že je choré. Áno, ak máte doma dojča do troch mesiacov, zvýšená teplota môže byť nebezpečná a treba to čo najrýchlejšie riešiť s pediatrom. U starších detí je však horúčka rovnakým symptómom ako nádcha, kašeľ  alebo bolesť. Pediatri odporúčajú počkať tri dni, až potom ich navštíviť. Pobyt v čakárni môže byť neraz pre dieťa nebezpečnejší, ako to, keď ho necháte liečiť sa doma v pokoji a s dostatkom tekutín. Zo štatistík vyplýva, že zvýšená teplota iba zriedkavo reálne ohlasuje naozaj vážny problém. 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia