Žabka v pusinke vášho drobca: Ako bojovať s touto infekciou?

Žabka v pusinke vášho
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-08 18:30:13 |

Soor, alebo ľudovo povedané žabku, spoznáte ľahko. Vyzerá, ako keby dieťaťu niekto do pusy nasypal múku. Možno ale neviete, že žabka súvisí s imunitou.

Soor, čiže orálna kandidóza je mykotické ochorenie, ktoré najčastejšie spôsobujú kvasinky Candida albicans. Áno, tie kvasinky, ktoré sa ženám občas premnožia na úplne iných miestach. Múčne biele, niekedy ľahko nažltnuté povlaky či mapy sa dieťatku utvoria najčastejšie na jazyku, v závažnejších prípadoch sa nepekný kvasinkový povlak objaví aj na sliznici tvrdého i mäkkého podnebia.

Ľahšia forma tejto nepeknej infekcie dieťa zvyčajne veľmi netrápi a veľakrát pediater netrvá ani na nejakej konkrétnej liečbe. Jednoducho nechá organizmus a imunitný systém, nech si s kvasinkami poradí sám. Ak však žabka postihne nielen jazyk, ale aj sliznice a tvár, môžu byť postihnuté miesta pre drobca veľmi bolestivé a po zoškrabnutí povlaku môže miesto krvácať. Dieťatko potom pochopiteľne býva plačlivé, nepokojné, môže ho bolieť bruško a často sa objavujú tiež problémy pri dojčení. Soor má bohužiaľ tendenciu sa po vyliečení vracať.

Na čo dávať veľký pozor? Dieťa môže počas dojčenia infikovať svoju matku, presnejšie jej citlivé prsné dvorce a bradavky! Tie sú potom začervenané, extrémne citlivé, popraskané a dojčenie je značne bolestivé. V takom prípade je nutné liečiť nielen bábätko, ale aj jeho matku. V rámci liečby i prevencie je potom potrebné nezabudnúť na dokonalú hygienu hračiek aj cumlíkov, ktoré dieťatko olizuje, aby nedošlo k opätovnej infekcii.

Trápenie menom kvasinky

Kvasinky druhu Candida albicans sú prirodzenou súčasťou ústnej aj črevnej mikroflóry. Ak je krehká rovnováha mikroflóry narušená, kvasinky sa premnožia a spôsobujú tak známu a nechcenú kandidózu. Bohužiaľ možno predpokladať, že ak sú kvasinky premnožené v ústočkách, môžu byť s určitou pravdepodobnosťou premnožené aj v zažívacom trakte. Dieťatko potom v týchto prípadoch trpí nielen žabkou, ale aj bolesťami bruška a plynatosťou. A nielen to! Kvasinky môžu dieťatko trápiť aj zapareným zadočkom. Zodpovedajúca hygiena, priedušné plienky a oblečenie by mali byť v takomto prípade samozrejmosťou. Pozor však! Dermatológovia sa zhodujú v tom, že časté používanie parfumovaných hygienických obrúskov a prehnaná hygiena, môžu u detí prispieť k výskytu kvasinkových ochorení kože. Prečo? Ochranný kyslý film, ktorý zabraňuje množeniu kvasiniek, je neustále narušovaný a nemôže plniť svoju ochrannú funkciu.

Novorodenci v ohrození

Z pohľadu výskytu kandidózy sú najohrozenejšou skupinou predčasne narodené deti, dojčatá s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou a novorodenci. Jednoducho bábätka s nezrelou či oslabenou imunitou. Ohrozené sú aj deti, ktorých mamička zanedbala liečbu kvasinkovej infekcie počas tehotenstva a ony sa potom jednoducho nakazia pri prechode pôrodnými cestami.

Zvlášť v tehotenstve nepodceňujte liečbu gynekologických problémov. Ak máte k nim sklony, užívajte probiotiká a snažte sa vyvarovať veľkému množstvo sladkostí.

Objaví sa a mizne bez príčiny

V nekomplikovaných prípadoch sa často stane, že tak ako sa soor objaví, tak aj zmizne. Ak sa tak nestane spontánne do 3 - 4 dní alebo výskyt žabky masívne narastie a dieťatko má problémy pri kŕmení, je nutné navštíviť lekára. Antimykotických prípravkov je síce na trhu mnoho, nie všetky sú však vhodné pre najmenších.

Na čo je potrebné dbať je to, aby ste vždy súčasne liečili aj ústočká aj bradavky. Na liečbu teda nikdy nesmie zabudnúť ani mama, ktorá má čo do počtu najrôznejších mastí a gélov oveľa väčšie možnosti liečby než dieťa. S vhodnou voľbou prípravku aj jeho aplikáciou v takomto prípade poradí lekár, lekárnik alebo laktačná poradkyňa.

Prečítajte si tiež:

Molusky: Viete, čo to je a ako sa ich zbavite?

Robí vaše dieťa grimasy a nevie to ovládnuť? Môže ísť o Tourettov syndróm


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: kidshealth.org, www.mayoclinic.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia