VATOVÉ TYČINKY: Prečo by ste nemali s nimi čistiť deťom uši

VATOVÉ TYČINKY: Prečo by
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2021-08-10 15:30:00 |

Možno to pre vás tiež je novinka, no čistenie učí vatovými tyčinkami nie je vôbec dobrý nápad. Nielen u detí, ale neodporúča sa ani u dospelých.

Priznajme si. Robí to väčšina z nás. Minimálne raz týždenne prečistíme uši dieťaťa vatovými tyčinkami. Najmä preto, aby to nevyzeralo, že doma nedodržiavame hygienu a nestaráme sa o deti. Žltý až hnedý maz, ktorý je pri pohľade do ucha vidieť, nie je práve lákavý. Mnohí rodičia si dokonca myslia, že práve z tohto mazu by dieťa mohlo dostať zápal stredného ucha alebo inú chorobu. V skutočnosti je to však úplne inak.

Tvorba mazu je pre zdravie uší dôležitá. Práve ten pôsobí ako štít zachytávajúci rôzne nečistoty, ktoré by sa inak dostali do ucha a mohli spôsobiť šarapatu, napríklad aj poškodiť bubienok. Vďaka mazu sa do vnútorného ucha nedostane vlhkosť, zostáva suché a je chránené pred baktériami.

Ak si teraz hovoríte, že ale veď keby ste uši dieťaťu nečistili, malo by v nich mazu veľa, mýlite sa. Ľudské telo ho bez našich mechanických zásahov pri čistení produkuje toľko, koľko ho potrebuje. Odložte vatové tyčinky a nechajte to na prírodu. Stačí, ak ušká jemne prečistíte trochou vody pri pravidelnom kúpaní potomka.

Používanie vatových tyčiniek vedie k väčšej tvorbe mazu a tak sa dostávate do začarovaného kruhu. Ak sa dieťa začne sťažovať, že horšie počuje, mali by ste s ním navštíviť odborníka. Ďalším rizikom je zanesenie infekcie do ucha. Vatové tyčinky tiež môžu uši dieťaťa nenávratne poškodiť, lebo orgány ucha sú veľmi citlivé a pri silnejšom zatlačení to nemusí dopadnúť dobre.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia